GÜNLÜK BÜLTEN - 21.06.2023

Resim

Yurt içinde İktisadi Yönelim Anketi takip edilecek

● Yurt içinde reel kesim ve sektörel güven endeksleri açıklanacak

● Ayrıca kapasite kullanım oranı yayınlanacak

● İngiltere’de mayıs tüketici enflasyonu takip edilecek ABD hisse senedi piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın bugün kongrede gerçekleştireceği yarıyıl değerlendirmesi öncesinde satıcılı bir seyir izledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri seans başında gördükleri satışların bir kısmını telafi ederek günü sırasıyla %0,5 ve %0,2 kayıplarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri özellikle Çin’in 1 ve 5 yıllık borçlanma faizlerini 10bps indirmesinin konut piyasası üzerindeki olumlu katkısının sınırlı olacağına yönelik beklentilerle satıcılı seyrederek günü genel olarak -%0,8 ilâ +%0,1 değişimlerle tamamladı. ABD tahvil piyasasında Powell’ın konuşması öncesinde alıcılı bir seyir görüldü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,68’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,72’ye geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -95bps’ten -96bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -145bps’ten -149bps’e geldi. Dolar endeksi günü yatay seyrederek 102,5’ten noktaladı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Çin’deki ekonomik desteğin beklentileri karşılayamaması sonrası günü %0,2 düşüşle 75,9$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı Pazartesi günkü satıcılı seyrini dün de sürdürerek %0,7 değer kaybıyla 1936$/ons’a geriledi.

● Almanya’da üretici fiyat endeksi (ÜFE) mayısta aylık %1,4 ile beklentilerin üzerinde (-%0,7) düştü. ÜFE’de yıllık artış ise %4,1’den %1,0’a geriledi; Ocak 2021’den bu yana en düşük seviye. Yıllık artışta en büyük katkı sermaye malları ve dayanıksız tüketim mallarındaki fiyat artışlarından geldi; sermaye malları fiyatları yıllık bazda %6,5 arttı. Dayanıksız tüketim malları fiyatlarında yıllık artış %10,1 oldu; bu artışta gıda fiyatlarındaki artış öne çıktı. Gıda fiyatları yıllık %11,9 arttı. Ara malı fiyatları 2022 Mayıs ayına göre %2,3 azaldı. Enerji fiyatları, geçen yılın aynı ayına göre %3,3 düştü ve aylık bazda ise %3,5 azaldı.

● ABD’de konut verileri beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Konut başlangıçları mayısta aylık %21,7 ile beklentilerin (-%0,1) belirgin üzerinde gerçekleşirken, yıllıklandırılmış olarak da 1.631 bin adede yükseldi. Konut başlangıçları bir önceki yıla göre yaklaşık %6 arttı. İnşaat izinleri mayısta aylık %5,2 (beklenti %0,6) artışla yıllıklandırılmış olarak 1.491 bin adet seviyesinde gerçekleşti.

● Yurt dışında bugün İngiltere’de tüketici enflasyonu ile ABD’de haftalık konut kredisi başvuruları takip edilecek. İngiltere’de tüketici enflasyonu nisanda aylık %1,2 artarken, yıllık bazds %10,1’den %8,7’ye gerilemişti. TÜFE’nin mayısta aylık %0,5 artması, yıllık artışın ise %8,4’e gerilemesi bekleniyor.

● Yurt içinde asgari ücret %34 artışla net 11.402 TL’ye yükseltildi. Brüt 13.414 TL olan asgari ücretin işverene maliyeti 15.762 TL olacak. Yurt içinde bugün reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ile kapasite kullanım oranı açıklanacak. Reel kesim güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak mayısta 105,1 ile yatay seyretmişti. Hizmet sektörü endeksi mayısta aylık bazda azalmış, inşaat sektörü güven endeksi aylık bazda 3,8 puan, perakende sektörü güven endeksi sınırlı yükselmişti. Kapasite kullanım oranı ise mayısta tarihsel ortalamalarına geri dönmüştü.

● Hazine dün gerçekleştirdiği 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesinde ROT dahil toplam 2,75 milyar TL borçlandı. Hazine ayrıca 12,1 milyar TL tutarında 5 yıl vadeli kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Hazine böylece haziran ayında toplam 87 milyar TL borçlandı. Haziran ayında toplam 57 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 50 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmıştı. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 23,62 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 dün bankaların olumlu ayrıştığı bir günün ardından yatay seviyelerde kapanış yaptı. Asgari ücrette yapılan artış sonrası emek yoğun gıda perakendeciliği sektör hisselerinde satıcılı seyir gözledik. Piyasalar bugün büyük ölçüde yarın TCMB Para Politikası Kurulu tarafından atılacak adımları bekleyecek. BIST’in mevcut seviyelerde dengelenme arayışı içerisinde olmasını, yataya yakın seyretmesini bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün günün ilk yarısındaki hareketle test ettiği 5315 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 5252 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te satış baskısı dün de etkili oldu. 21 günlük ortalama bölgesi de olan 5200 seviyesi test edilirken, kısa periyot için direnç bölgesi olarak değerlendirebileceğimiz 5430- 5400 bandı altındaki hareket geçerliliğini sürdürüyor. Bu bölge altındaki hareketin devamına bağlı olarak zayıf teknik görünümün geçerli olduğunu yineliyoruz. 5400-5430 bandına kadar oluşabilecek olası tepki hareketleri sınırlı-olağan tepki çabası çerçevesinde değerlendirilebilir. Bu bölge üzerine geri dönüş durumunda ancak kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebileceğini belirtebiliriz.

Şirket Haberleri

● Asgari ücret %34 oranında arttırıldı:

         2023 yılı ikinci yarısı için asgari ücreti yaklaşık %34 oranında artırılarak 8.507TL’den 11.402TL’ye yükseltildi. Ayrıca işverene çalışan başına verilen tutar 400TL’den 500TL’ye yükseltildi. Hatırlatmak gerekirse asgari ücret 2022 Temmuz’da 5.500TL’ye yükseltilmişti. Buna göre yıllık artış nette %107’e denk gelirken, işverene maliyeti yaklaşık %114 oranında artış göstermiş oldu.

● Perakende:

          Asgari ücret artışı en çok gıda perakende şirketleri gibi çalışanlarının çoğunun asgari ücretli olduğu veya görece emek yoğun çalışan şirketlerin maliyetleri üzerinde baskı oluşturabilir. Personel maliyetlerinin satışlara oranı 2022 yılında BIMAS’da %6,8, BIZIM’de %4,9, MGROS’da %8,4 ve MAVI’de %14,2 olarak gerçekleşti. Diğer taraftan harcanabilir gelirdeki bu artıştan en büyük payı başta gıda olmak üzere tüm hızlı tüketim sektörlerinin alacağı hesaba katılırsa asgari ücret artışının yılın geri kalanında perakende şirketlerinin sepet büyüklüklülerini olumlu etkileyeceğini ve kar marjları üzerindeki olumsuz etkiyi sınırlayacağını düşünüyoruz.

● Gıda ve İçecek:

           Uluslararası satışlarının toplam satışlar içerisinde önemli bir paya sahip olması (Türkiye satışlarının konsolide satışlara oranı: CCOLA ~ %35, AEFES ~ %20, ULKER: ~ %66 ve Kervan Gıda: ~ %26) ve personel maliyetlerinin toplam maliyetler içerisindeki payının görece düşük olması nedeniyle ücret artışlarının gıda ve içecek sektörü üzerindeki etkisinin görece sınırlı olmasını bekliyoruz. Diğer taraftan ücret artışlarının harcanabilir geliri artıcı etkisi, talebi destekleyecek, büyümeyi artırırken maliyet baskılarının fiyatlara yansıtılabilmesine yardımcı olacaktır.

● Telekomünikasyon:

             Doğrudan personel giderleri, Turkcell ve Türk Telekom'un toplam maliyetlerinde %14 ve %21 paya sahip.

● Selçuk Ecza:

             Doğrudan personel giderleri, toplam faaliyet giderlerinin yaklaşık %67'sini oluşturuyor.

● Havacılık:

             Havayolları için personel maliyeti önemli bir kalem olmakla birlikte 2023’te küresel rekabetin hala zayıf olduğunu düşünerek asgari ücret artışının bilet fiyatlarına yansıtılabileceğini düşünüyoruz. Havalimanları tarafında TL cinsinden personel maliyeti önemli bir kalem olup, havalimanlarının sabit fiyatlar üzerinden anlaşmalar yapmış olması sebebiyle olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz.

● Hastaneler:

            Personel maliyeti hastane sektöründe önemli bir kalemdir. Ağustos ayında SUT fiyatlarına ikinci bir zam yapılmaması halinde sektörün olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz. Ağustos ayında asgari ücret zammına paralel SUT zammı beklentimiz devam etmektedir.

● Beyaz Eşya:

             Üretimde emek yoğunluğu düşük. Asgari ücret artışının önemli bir etkisinin olmasını beklemiyoruz.

● Otomotiv:

             Otomotiv sektöründeki ihracatçılar maliyet anlaşmaları ile korunduğu için asgari ücret artışının önemli bir etki yapmasını beklemiyoruz.

● Rafineri&Petrokimya:

             Bu sektörde daha çok emtia ve enerji maliyetlerin önemli bir kısmını oluşturduğundan personel maliyetlerinin toplamdaki payı düşüktür. O nedenle asgari ücret artışı etkisinin Tüpraş, Petkim ve Aygaz karları üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz.

● Demir&Çelik:

            Sermaye yoğun iş modeli ve toplam maliyetlerin önemli kısmının girdi maliyetlerinden oluşması nedeniyle asgari ücret artış etkisinin karlılıklar üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz.

● Çimento&Yapı Malzemeleri:

             Toplam maliyetlerin önemli kısmının girdi maliyetlerinden oluşması nedeniyle asgari ücret artış etkisinin karlılıklar üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz.

● GYO:

              Sermaye yoğun iş modeli nedeniyle asgari ücret artış etkisinin karlılıklar üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını düşünüyoruz.

● Savunma:

              SSB ile yapılan sözleşmelerde personel maliyetlerine ilişkin tutarların, doğrudan sözleşme tutarları ile ilişkilendirilmesi sebebiyle sektördeki firmaların karlılığı üzerinde bir baskı beklemiyoruz.

● Logo Yazılım:

              Personel maliyetleri toplam maliyetler içerisinde önemli bir paya sahip olmasına rağmen, müşterilere yapılacak zamların da aynı periyotlar ile belirlenmesi ve benzer oranlarda gerçekleşmesi sebebiyle karlılık üzerinde olumsuz bir etki beklemiyoruz.

● Indeks Bilgisayar:

             Sermaye yoğun iş modeli sebebiyle asgari ücret artışlarının şirketin karlılığı üzerindeki etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz.

● Kardemir ,

              3Ç23 satış planını yayınladı. Planlanan satış hacmi 549 bin ton ile bizim 3Ç23 tahminlerimizin hafif aşağısında kaldı.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X