GÜNLÜK BÜLTEN - 21.07.2023

Resim

 

ABD borsalarının seyrinde işsizlik maaşı başvuruları etkili oldu

 

● TCMB politika faizini 250 baz puan artışla %17,50’ye yükseltti

 

● Tüketici güven endeksi (m.a.) aylık 5,1 puan azalışla 80,1 seviyesinde

 

● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 228 bine geriledi ABD hisse senedi piyasaları, haftalık işsizlik maaşı başvurularının son 2 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin Fed’in para politikası duruşu üzerinde yaratabileceği şahin yönlü baskı sonrası satıcılı bir seyir gösterdi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri 3 günlük yükseliş trendinin ardından günü sırasıyla %0,7 ve %2,1 kayıplarla noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri cari denge ve tüketici güveninde görülen artışların da desteği ve Almanya ÜFE’sinin gerilemeye devam etmesinin enflasyonist etkileri yavaşlatacağı beklentisiyle genel olarak pozitif seyretti. Endeksler günü %0,4 ilâ %0,8 getirilerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında işsizlik maaşı başvurularının seyrinin eylül toplantısında da faiz artırım ihtimalini desteklemesi sonrası satışlar hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,84’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,85’e yükseldi. Dolar endeksi üst üste 3 gündür yükseliyor; dün günü %0,6 yükselişle 100,9’dan tamamladı. Brent petrol aktif vadeli kontratı günü %0,2 artışla 79,6$/bbl’den kapattı. Altının ons fiyatı DXY ve 10 yıllık tahvil getirilerindeki yükselişin etkisiyle günü %0,4 kayıpla 1970$/ons’tan bitirdi. Bakır vadeli kontrat fiyatı Çin’in konut sektörüne daha fazla destek vereceğine yönelik beklentilerle günü %0,4 artışla 383,5$/lb’den sonlandırdı. New York Borsası’nda işlem gören doğal gaz vadeli kontrat fiyatları EIA’nın haftalık doğal gaz stok artışının piyasa beklentilerinin altında kalması sonrası (41B cf vs 48B cf) %5,9 yükselerek günü temmuz başından beri en yüksek seviyede: 2,76$/MMBtu.

 

● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 15 Temmuz ile biten haftada, haftalık 9 bin azalışla 228 bin oldu ve beklentilerin (240 bin) altında gerçekleşti. Dört haftalık ortalama ise 9250 azalışla 237.500’e geriledi. Devam eden başvurular ise 8 Temmuz ile biten haftada 33 bin artışla 1,754 milyon seviyesinde gerçekleşti. ABD’de ikinci el konut satışları mevsimsellikten arındırılmış olarak haziranda aylık %3,3 düşerek yıllıklandırılmış olarak 4,16 milyona geriledi. Conference Board Öncü Ekonomik Endeksi ise mayıstaki aylık %0,6 düşüşün ardından haziranda %0,7 gerileyerek 106,2 seviyesinde gerçekleşti. Endeks son 15 aydır art arda düşüyor. Ekonominin önümüzdeki aylarda yavaşlamaya devam edeceğine işaret etti.

 

● Japonya’da taze gıda hariç tüketici enflasyonu haziranda yıllık bazda %3,3 ile piyasa beklentilerine paralel artış gösterdi. Yüksek üretici fiyatlarının gecikmeli etkilerinin kısa vadede tüketici enflasyonu üzerinde etkili olmaya devam edeceği belirtiliyor.

 

● Yurt içinde TCMB politika faizini, piyasa beklentilerinin altında kalarak 250 baz puan artışla %17,50’ye yükseltti. TCMB parasal sıkılaştırma sürecine kademeli şekilde devam edeceğine dair mesajını yineledi. Metinde, sıkılaştırma adımları kapsamında faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alındığı belirtildi. Ayrıca, "doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır.” ifadesi metne eklendi. Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre; KKM hesapları için zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için %15 olarak belirlendi.

 

● Yurt içinde tüketici güven endeksi ise temmuzda mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık bazda 5,1 puan azalarak 80,1 seviyesinde gerçekleşti. Alt endekslere bakıldığında, endekste düşüşte genel ekonomik durum beklentisi (-10,5) ve hanenin maddi durum beklentisindeki (-6,6 puan) düşüşler öne çıktı.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm

 

● BIST’de yükseliş eğilimi korunuyor. Dün banka hisselerindeki ivmenin zayıflamasına rağmen, enerji, otomotiv ve bilişim hisselerinde güçlü alımlar vardı. Dün açıklanan veriye göre yurt dışı yerleşiklerin BIST ilgisi de devam etti; 14 Temmuz haftasındaki 152,5 milyon dolarlık alımla, son altı haftadaki toplam net alım 1,5 milyar doları buldu. BIST’de olumlu seyrin bugün de korunmasını bekliyoruz.

 

Şirket Haberleri

 

● Galata Wind,

 

          Avrupa'da yerleşik 2 ayrı proje geliştirme firması ile toplamda 300 MW kapasiteli güneş enerji santrali projesi geliştirebilmek amacıyla iki ayrı sözleşme imzaladığını açıkladı. İlgili projelerin geliştirilmesinin 18 ay ile 24 ay süreceği öngörülürken, 2025 yıl sonuna kadar faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Planlanan kapasite artışı şirketin 269MW olan mevcut kapasitesini 2 katının üzerine çıkaracaktır. Planlanan yatırımı, şirketin uzun vadeli büyüme ve yurt dışına açılma stratejileri ile uyumlu olması ve değer yaratacağını düşünmemiz nedeniyle olumlu olarak değerlendiriyoruz.

 

● Bankacılık Sektörü,

 

           Kur korumalı mevduat için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde %15 olarak belirlendi ve diğer TL hesaplarında ZK oranlarında değişiklik yapılmadı. Bu uygulama ile piyasadan yaklaşık 450 milyar TL tutarındaki TL likiditesi çekilmesi beklenebilir. Yapılan miktarsal sıkılaşma bankaların APİ’de yeniden borç alır konuma gelmesi ve bankaların KKM’ye önerdiği faizin bir miktar gerilemesi beklenebilir.

 

● Bankacılık Sektörü:

 

          TCMB verilerine göre, 14 Temmuz haftasında yerleşiklerin döviz mevduatı haftalık bazda 2,5 milyar dolar artarak 171,1 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırıldığında ise YP mevduattaki artış sadece 0,4 milyar dolar oldu. Söz konusu hafta içerisinde kur korumalı mevduat tutarı ise 116 milyar TL kadar artışla 2,96 trilyon TL’ye yükseldi. 14 Temmuz haftasında TL krediler %1,0, yabancı para krediler dolar bazında %1,9 arttı. TCMB verilerine göre 1 ay üzeri vadeli TL mevduat faizi 285 baz puan gerileyerek %35,0 oldu. Diğer taraftan ihtiyaç kredisi faizi 20 baz puan artışla %48,1, konut kredisi faizi 485 baz puan artarak %32,6 oldu. Ticari kredi faizi ise 30 baz puan düşüşle %25,0 oldu.

 

● Dardanel,

 

             İştiraki Dardanel Greece S.A ve diğer iki firma ile beraber, Tat Gıda’nın hakim paylarının (%53 oranındaki paylar)satın alınması için "Pay Satın Alma" teklifinde bulunulmasına karar verilmiştir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X