GÜNLÜK BÜLTEN - 21.08.2023

Resim

 

Yurt dışında bugün Almanya’da üretici fiyat enflasyonu açıklanacak

 

● TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi %59,46

 

● Politika faizi beklentisi ortalamada ağustosta 170 bps artışla %19,2 oldu

 

● Euro Bölgesi’nde TÜFE temmuzda yıllık olarak %5,3 arttı ABD hisse senedi piyasaları, ABD ekonomisinin faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutma ihtimali ve Çin ekonomisine ilişkin endişeler kaynaklı düşüşünü sürdürdü. S&P500 endeksi dalgalı seyrin ardından günlük bazda sınırlı, haftalık olarak ise %2,1 kayıpla tamamladı. Nasdaq Bileşik endeksi ise günü %0,2, haftalık bazda ise %2,6 düşüşle noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Cuma gününü -%0,1 ilâ -%0,7 geri çekilmelerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında 2 yıllık tahvil getirisi %4,94’e sınırlı yükselirken, 10 yıllık tahvil getirisi %4,25’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -66bps’ten 69 bps’e geldi. Dolar endeksi %0,2 düşüşle günü 103,4’den tamamladı. Brent petrol son işlem gününü %0,8 artışla 84,8$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı Cuma gününü yatay kapattı; 1.889$/ons.

 

● Euro Bölgesi’nde tüketici enflasyonu (TÜFE) temmuzda öncü veriye paralel %0,1 azalırken, yıllık artış %5,5’ten %5,3’e geriledi. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise yıllık %5,5 ile sabit kaldı. Enerji fiyatları haziran ayındaki yıllık %5,6'lık düşüşün ardından temmuz ayında %6,1 oranında geriledi. Alkol ve tütün fiyatlarını da içeren gıda enflasyonundaki yıllık artış haziran ayında %11,6 iken temmuzda %10,8 olarak gerçekleşti. EB’de inşaat üretimi ise haziranda aylık %1 düşerken, yıllık bazda %0,3 geriledi.

 

● Çin Merkez Bankası ekonomik büyümeyi desteklemeye yönelik adımlar çerçevesinde bir yıl vadeli ana kredi faiz oranını 10 baz puan indirerek %3,45'e düşürürken, beş yıllık faizi ise piyasa beklentilerinin aksine %4,2'de sabit bıraktı. Yurt dışında bugün Almanya’da temmuz üretici fiyat enflasyonu (ÜFE) verisi açıklanacak. ÜFE, haziranda aylık bazda %0,3 azalırken, yıllık artış hızı ise %0,1 ile 2020 sonundan bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. Temmuz ayında ÜFE’nin aylık bazda %0,2, yıllık bazda %5,1 gerilemesi bekleniyor.

 

● Yurt dışında bu haftanın en önemli verisi küresel çapta açıklanacak olan öncü imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI endeksleri olacak. İmalat sanayinde zayıf seyir görülürken, hizmet tarafı ise göreli olumlu seyrini sürdürüyor. Ayrıca, 24-26 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek olan Jackson Hole toplantıları takip edilecek. ECB, Perşembe günü para politikası toplantı özetini yayınlayacak.

 

● Yurt içinde TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nde; enflasyon beklentileri, kısa vadede daha belirgin olmak üzere tüm vadelerde yukarı yönlü belirgin şekilde güncellendi. 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi 15,64 puan artışla %59,46’ya yükselirken, 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %33,2’den %42,0’a geldi. Merkez Bankası’nın kısa vadede sıkılaştırma adımlarına devam etmesi; politika faizinin ortalamada ağustosta 170 baz puan artışla %19,2, kasımda %25 olması bekleniyor. 2023 yılı büyüme beklentisi %3,7’de sabit kaldı. 2023 yılı cari açık beklentisi 41,6 milyar $’dan 43,6 milyar $’a yükseldi.

 

● Yurt içinde ise bu hafta piyasalarda Perşembe günkü TCMB faiz kararı takip edilecek. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre politika faizinin ortalamada ağustosta %19,2 olması bekleniyor. Bu hafta ayrıca çarşamba günü tüketici güven endeksi, Cuma günü İktisadi Yönelim Anketi, Reel Kesim ve Sektörel Güven Endeksleri, Kapasite Kullanım Oranı ile yabancı turist girişleri açıklanacak diğer önemli veriler arasında yer alıyor. Hazine bu hafta Perşembe günü 2 yıl vadeli ABD doları cinsi devlet tahvili ile kira sertifikasının doğrundan satışını gerçekleştirecek.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● Cuma günü gördüğümüz satış ağırlıklı baskının haftanın ilk günü devam etmesini bekliyoruz. Hafta sonu KKM’ye dönük kararlar piyasaların bir süre en çok odaklandığı konular arasında olacak. BIST-100 için ilk destek seviyesi 7.400 civarında bulunuyor.

 

● Teknik Yorum:

 

                BIST100 haftanın son işlem gününde 7816 seviyesine hareketin ardından günün ikinci yarısında artan satış baskısıyla aşağı yönlüydü. Kapanış 7513 seviyesinde gerçekleşti. Hafta genelinde 7800-8000 direnç bölgesinin birkaç defa test edilip aşılamaması sonrasında gelişen satıcılı seyir Cuma günü etkili oldu. Kapanış, ara destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 7550-7450 bandında gerçekleşirken, BIST100 için 7380/350 seviyesi altını saatlik periyotta zayıflama bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir. Bu aşamada BIST’te bu bölge üzerindeki kapanışa da bağlı olarak, bir miktar zayıflama eğilimi olsa da, genel olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Saatlik periyot için takip ettiğimiz 7380/350 destek bölgesinin yanı sıra endekste 21 günlük ortalama da bu bölgeye yakın ve 7276 seviyesinde bulunuyor. Dolayısıyla 7380-7276 bandını tutunma-konsolidasyon bandı olarak değerlendirmek mümkün. Endekste 7610-7710 bandı üzerine geri dönüş güçlü seyre geri dönüş anlamına gelebilecektir.

 

Şirket Haberleri

 

● THY,

 

            H.Fiyat: 285 TL),: 14.07.2023 tarihli duyuruda şirket, elektronik para ve ödeme hizmetleri alanında faaliyet gösterecek bir şirket kurulmasına karar verildiğini açıklamıştı. Bu kapsamda THY'nin %100 iştiraki olacak şekilde "THY Finansal Teknolojiler Anonim Şirketi"nin kuruluşu 18.08.2023 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü nezdinde tescil edilerek tamamlanmıştır.

 

● Bankacılık Sektörü,

 

             TCMB yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verdi. Yapılan düzenlemelerle TL mevduatın payının, kur korumalı hesaplardan TL mevduata geçiş sağlanarak, artırılması hedefleniyor. Bu kapsamda (i) bankalara TL bazlı KKM’den vadesi gelenlerin asgari %50, gerçek kişilerin YP bazlı KKM’sinden vadesi gelenlerin asgari %5 oranında vadeli TL mevduat/katılma hesabına geçmesi hedefi veriliyor. TCMB bu oranları TL bazlı KKM için %20-%95 ve YP bazlı KKM için %0-%50 aralığında güncelleme yetkisine sahip. (ii) YP bazlı KKM’nin TCMB tarafından belirlenecek yenileme oranının asgari %95 olması hedefi veriliyor. Buna ek olarak ayrıca %75 yenileme oranı eşiği koyuluyor. Hedefin ve eşiğin tutmaması durumunda ayrı ayrı menkul kıymet tesisi zorunluluğu getiriliyor, (TCMB bu oranları %20’ye kadar indirebilir). (iii) TL mevduat/katılım fonunun gerçek kişiler için önceki hesap dönemine göre 2 puandan fazla gerilemesi ve tüzel kişiler için 18/08 düzeyinin altında kalması durumunda ek menkul kıymet tesisi zorunluluğu getiriliyor. (TCMB’ye bu oranları 0-5 puan arasına değiştirebilir). (iv) Kısa vadeli yabancı para mevduatın zorunlu karşılık oranı 400 baz puana kadar arttırılıyor; (v) ticari kredilerde menkul kıymet tesis yükümlülüğüne ilişkin referans faiz oranı üzerinden üst faiz sınırının 1.8 katı olması koşulu, “Merkez Bankasınca belirlenen katı” şeklinde değiştiriliyor. Bu oranın aşılması durumunda yüzde 150 oranında menkul kıymet bloke olarak tesisi şartı geliyor. Ayrıca ek tebliğlerle YP KKM’nin 30/6/2023 tarihi itibarıyla hesapta olan YP’ye uygulanacağı açıklandı. Yorum: Banka bilanço verilerinden en son 3,36 trilyon TL olarak açıklanan KKM’nin yaklaşık 1/3’ünün TL bazlı, geri kalanının YP bazlı olduğunu tahmin ediyoruz. Bu durumda KKM’den vadeli TL mevduata yaklaşık 700 milyar TL düzeyinde bir geçişin hedefleneceğini tahmin ediyoruz. Yeni koşulların bankaların TL mevduat-kredi getiri makası ve kârlılık üzerinde bir miktar baskı oluşturmasını, TL mevduata verilecek faize göre BIST’e dönük yatırımcı ilgisinde bir miktar düşüşe yol açabileceği söylenebilir (TL mevduat faizi TCMB verisine göre son yedi haftada 1300 baz puanlık düşüşle ortalama %30’un altına geldi).

 

● Alarko Holding,

 

            Konsolide finansallarında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %38’lik artışla 3,1 milyar TL net kar açıkladı. Net kar, ciddi bir pozitif sapmayla, 4 tahminden oluşan piyasa beklentisi 1,6 milyar TL’nin neredeyse 2 katı olarak gerçekleşti. Konsolide finansallarında esas faaliyetlerden diğer gelirler altındaki 1,7 milyar TL’lik kur farkı karına rağmen, turizm ve gayrimenkul hariç tüm segmentlerdeki operasyonel kar düşüşü ve kombine borçluluğun artması sonucu finansal giderlerdeki artıştan kaynaklı yıllık net kar büyümesi sınırlı kaldı. Holding’in kombine satışları yıllık bazda %15 azalışla 13,3 milyar TL’ye geriledi. Elektrik üretim, dağıtım ve taahhüt segmentlerinde yaşanan gerileme düşüşün temel sebepleri oldu. Elektrik üretim segmentindeki yıllık bazda yaşanan %19 satış daralması Karabiga ithal kömür santralinde bakım onarım nedeniyle üretim düşüşü, hidroelektrik santrallerinde zayıf hidroloji nedeniyle üretim düşüşü ve elektrik fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı. Elektrik dağıtım segmenti satışlarında yıllık bazda yaşanan %14’lük düşüş ise hem elektrik dağıtım hacmindeki düşüş hem de tarifelere ilişkin değişikliklerden kaynaklandı. Kombine FAVÖK (nakit karşılığı olmayan operasyonel kalemleri de içeren şirketin hesaplama yöntemine göre) elektrik üretim, dağıtım ve taahhüt segmentlerindeki zayıflamadan dolayı yıllık bazda %32 düşüş göstererek 3,5 milyar TL’ye geriledi. FAVÖK’teki bu daralma elektrik dağıtım segmenti FAVÖK’ünde %60 düşüş, elektrik üretim segmentinde %29 düşüş ve taahhüt segmetninin operasyonel karının negatife dönmesinden kaynaklandı. Enerji segmentinin toplam kombine gelir ve FAVÖK içindeki payı sırasıyla %78 ve %84 olarak gerçekleşti. Holding’in kombine net borcu 1Ç23’e göre 184 milyon dolar artarak 420 milyon dolar seviyesine yükseldi. Net borç seviyesindeki artış elektrik üretim ve turizm segmentinin borçluluğundaki iyileşmeye rağmen başta taahhüt olmak üzere tüm segmentlerin net borçluluğundaki kötüleşmeden kaynaklandı. Enerji segmentinin net borcu 1Ç23’deki 232 milyon dolardan 2Ç23 sonu itibari ile 131 milyon dolara gerilerken taahhüt segmentinin net borcu aynı dönemler itibariyle 527 milyon dolardan 576 milyon dolara yükseldi. Hisse son 12 aylık finansallarına göre 4.2x F/K ile işlem görüyor. En önemli iki iştiraki Meram (elektrik dağıtım&perakende) ve CENAL’in (ithal kömür santrali) öz sermaye yöntemi ile konsolide oluyor olmasının yarattığı düşük şeffaflık, net karın içerisinde nakit karşılığı olmayan tek seferlik kalemler ve net kardaki yüksek oynaklık nedeniyle holding hisseleri tarihsel olarak düşük çarpanlarda işlem gördüğünü hatırlatırız.

 

● Europower Enerji ,

 

            2Ç23’te yıllık bazda yaklaşık 9 katlık artış ile 604 milyon TL net kar açıkladı. Karşılaştırma yapmak için herhangi bir piyasa tahmini bulunmuyor. Net kardaki güçlü büyümenin ana faktörleri operasyonel taraftaki güçlü sonuçlar ve 451 milyon TL’lik yatırım geliri oldu. Yatırım geliri ve kısa vadeli finansal yatırımların detayına ilişkin finansal raporlarda dipnot yer almazken, ortaya çıkan bu yatırım gelirinin halka arzdan şirkete giren yaklaşık 1,8 milyar TL kaynağın yatırımlara yönlendirilmiş olmasından kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Şirketin gelirleri yıllık %85 artarak 764 milyon TL’ye ulaşırken, FAVÖK yıllık bazda %90 artışla 175 milyon TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı, brüt karlılıktaki iyileşmenin etkisiyle yıllık bazda 60bps artarak %22,9’a yükseldi. Güçlü operasyonel karlılığa rağmen, serbest nakit akışı oldukça zayıf negatif 1,4 milyar TL (2Ç22: negatif 55mn TL) olarak gerçekleşti. Operasyonel nakit akışı negatif 1,3 milyar TL (2Ç22: negatif 46mn) olarak gerçekleşti. Ancak yaklaşık 1,3 milyar TL’lik kısa vadeli finansal varlık alımı operasyonel nakit akışındaki zayıflığın temel nedeni olarak ortaya çıkıyor. O düzeltilip bakıldığında operasyonel nakit akışının 2Ç23’de daha sınırlı negatif 45mn TL, serbest nakit akışının ise yine sınırlı negatif 142 milyon TL olduğu görülüyor. Şirket, halka arzdan elde edilen nakdin etkisiyle 2Ç23 sonu itibari ile 1.7 milyar TL net nakit pozisyona geçti (1Ç23: -198 milyon TL). Şirketin döviz uzun pozisyonu çeyreklik bazda yaklaşık 500 milyon TL artarak 2Ç23 sonu itibari ile 625 milyon TL’ye yükseldi (1Ç23: 122 milyon TL). Hisse son 12 aylık finansallarına göre 60x FD/FAVÖK ve 42x F/K ile işlem görüyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X