Günlük Bülten 22 Şubat 2024

Resim

 

Yurt içinde TCMB faiz kararı takip edilecek

 

● TCMB’nin politika faizini değiştirmesi beklenmiyor

 

● Yurt içinde Tüketici Güven Endeksişubatta aylık 1,1 puan azaldı; 79,3

 

● ABD, EB ve İngiltere’de öncü PMI verileri açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, dün güne MBA haftalık konut kredisi başvurularındaki sert düşüşle satıcılı başladı. Richmond Fed Başkanı Barkin’in enflasyon verisinin kalıcı fiyat baskılarına maruz kaldığını belirtmesi ve PPK üyesi Bowman’ın konut piyasası gelişmelerinin faiz indirim kararını etkilemediğini, faiz indirimi için erken olduğunu belirtmesi piyasalarda satıcılı seyri destekledi. Fed’in toplantı tutanaklarında ise ekonomik görünüme dair yukarı yönlü revizyonun yer bulması ve enflasyondaki gelişmeler için daha fazla veri akışına ihtiyaç olduğunu belirtmesi de satışların sürmesine yol açtı. Ancak dip seviyelerden gelen alışlar sonrası S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve -%0,3 değişimlerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, ECB PPK üyesi Wunsch’un işgücü piyasasının sıkı, ücret baskısının yüksek olması sebebiyle faiz indirim beklentilerinin erken olduğunu belirtmesi ile satış baskısı gördü. Tüketici güveninde görülen toparlanma ise endeksleri pozitif etkiledi. Endeksler günü genel olarak -%0,7 ilâ %1,0 değişimlerle noktaladı. ABD tahvil piyasasında, dün gerçekleşen 20 yıllık ihalenin beklentilerin altında talep ve ihale öncesine göre daha yüksek getiri ile sonuçlanması satışlara sebep oldu. 2 yıllık tahvil getirisi %4,67’ye, 10 yıllık tahvil getirisi %4,32’ye yükseldi. Dolar endeksi günlük %0,1 gerileyerek 104,0 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı API verilerindeki haftalık petrol stoklarında görülen 7,2mn varillik artışa rağmen günü %0,8 artışla 83,0$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı, günü %0,1 yükselerek 2026$/ons seviyesinde bitirdi.

 

● ABD’de haftalık konut kredisi başvuruları bir önceki haftaki %3,3 düşüşün ardından 16 Şubat'ta sona eren haftada %10,6 oranında geriledi. 30 yıl vadeli sabit faizli konut kredisi oranları üst üste üçüncü haftada da yükseldi; ilgili haftada 19 baz puan artarken %7,06 ile 8 Aralık haftasından sonraki en yüksek seviyede gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde Tüketici Güven Endeksi şubatta öncü veriye göre aylık 0,6 puan artışla -15,5 seviyesinde gerçekleşirken, uzun dönem ortalamasının oldukça altında kalmaya devam etti.

 

● IIF "Küresel Borç İzleme" raporunu yayınladı. Raporda; küresel borç tutarının 2023 yılında 15 trilyon $’dan fazla artarak 313 trilyon $ ile yeni rekor seviyeye ulaştığı belirtildi. Bu artışın yaklaşık %55'i ABD, Fransa ve Almanya başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerden kaynaklandı. Küresel borcun GSYH'ye oranı 2023'te 2 yüzde puanlık azalışla yaklaşık %330'a geriledi. Gelişmekte olan ülkelerde (GOÜ) borç/GSYH oranı %255 ile yeni bir zirveye ulaşırken, en büyük artışlar Hindistan, Arjantin, Çin, Rusya, Malezya ve Suudi Arabistan'da görüldü. Öte yandan, Şili, Kolombiya, Türkiye ve Polonya'nın toplam borç oranlarında yaklaşık %10'luk düşüşler gözlendi.

 

● Yurt dışında bugün ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de şubat ayı öncü imalat ve hizmet sektörü PMI endeksleri, Euro Bölgesi’nde ocak ayı nihai tüketici enflasyonu, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile ikinci el konut satışları verileri takip edilecek. EB’de bileşik PMI endeksi ocakta 47,9 ile son 6 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşmekle birlikte daralma bölgesinde kalmaya devam etmişti. İngiltere’de imalat sanayi endeksi ocakta 46,2’den 47,0’a, hizmet PMI endeksi ise 53,4’ten 54,3’e yükselmişti. Şubat ayında imalat endeksinin artış eğilimini sürdürmekle birlikte eşik seviye altında kalmaya devam etmesi bekleniyor. ABD’de bileşik PMI endeksi ocakta göre 52,0 ile temmuzdan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Endeksin yataya yakın gerçekleşmesi bekleniyor.

 

● Yurt içinde Tüketici Güven Endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak şubatta aylık 1,1 puan azalışla 79,3 seviyesinde gerçekleşti. Alt detaylara bakıldığında, eylülden bu yana artış eğiliminde olan hanenin maddi durum beklentisi ve genel ekonomik durum beklentilerinde düşüş gözlendi.

 

● Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek. TCMB'nin politika faizini %45 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Likidite yönetimine ilişkin söylem ise yakından takip edilecek.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST 100 endeksi, dün %0,35’lik düşüşle günü 9.312 seviyesinden (dolar bazında 300 seviyesinden) kapattı. Petrokimya, telekom ve demir çelik sektörleri negatif ayrışırken, teknoloji, hızlı tüketim ve bankacılık sektörleri olumlu ayrışan taraftaydı. Yurt içinde de ana gündem bugün açıklanacak TCMB faiz kararı. Bloomberg HT'nin anketine katılan 25 kurumun tamamı politika faizinin %45 seviyesinde sabit tutulacağını öngörüyor. Yurt dışı tarafta ise dün akşam Fed’in Ocak ayı FOMC toplantı özetleri yayınlandı. Global piyasalara paralel bugün BIST’de hafif pozitif açılış bekliyoruz. TCMB kararı öncesine piyasada önemli bir hareket beklemiyoruz. Sonrasında piyasada konsolidasyonun ve hisse bazlı rotasyonlarının devam edeceğini düşünüyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

              BIST100 dün gün başındaki yükselişle test ettiği 9400 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 9312 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yukarı denemeler yakın direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 9400 seviyesiyle sınırlı kalmaya devam ediyor. Bununla birlikte geri çekilmelerin de oldukça sınırlı düzeyde olduğunu belirtebiliriz. Endekste 9286-9180 bandı kısa periyot için tutunma-tepki bölgesi olarak korunuyor. 9286 seviyesini saatlik periyot için yakın destek, 9180-9160 bandını ise kısa periyot için nispeten güçlü destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. 9400 direnç bölgesinin aşılmasıyla yukarı eğilim bir miktar daha güçlenebilecek ve üzerinde 9500-10000 bandına yönelme gerçekleşebilecektir.

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X