GÜNLÜK BÜLTEN - 22.06.2023

Resim

Yurt içinde TCMB, yurt dışında BoE faiz kararları takip edilecek

● Bloomberg medyan beklenti, TCMB’nin faizi %20’ye çekeceği yönünde

● BoE’nin politika faizini 25 bps artırarak %4,75’e çekmesi bekleniyor

● İngiltere’de mayısta TÜFE yıllık bazda %8,7 ile yatay ABD hisse senedi piyasaları, Fed Başkanı Powell’ın Temsilciler Meclisi’nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada enflasyon vurgusunu yinelemesi ve faiz artırım hızının enflasyonun daha şiddetli yaşandığı 2022 yılına göre daha ılımlı olabileceğine yönelik demeçleri piyasalardaki satış baskısını artırdı. Öte yandan Powell’ın kalıcı maksimum istihdamı sağlamak ve sürdürebilmek için de enflasyonun mevcut seviyelerinden %2’ye doğru inmesi gerektiğini belirtmesi, Fed’in uzun süre sıkı para politikası yürüteceği söylemiyle de uyumluydu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,5 ve %1,2 geri çekilmelerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Fed Başkanı’nın söylemleri ve İngiltere’de beklentilerden yüksek gelen TÜFE verisinin etkisiyle günü genel olarak -%0,7 ilâ +%0,1 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında Powell’ın politika faizi patikasına ilişkin çizdiği resim genel olarak satıcılı seyre neden oldu. 2 yıllık tahvil getirisi %4,72’ye yükselirken, 10 yıllık tahvil getirisi %3,72’de yatay seyretti. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -96bps’ten -100bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -149bps’ten -156bps’e geldi. Brent petrol aktif vadeli kontratı, haftalık API verisine göre ham petrol stoklarında görülen beklentilerin üzerinde 1,2mn varillik düşüş sonrası günü %1,6 yükselişle 77,1$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı günü %0,2 kayıpla 1933$/ons’tan noktaladı.

● Fed Başkanı Powell, Temsilciler Meclisi’nin Finansal Hizmetler Komitesi'nde yaptığı konuşmada parasal sıkılaşmanın enflasyon üzerindeki etkilerinin tam olarak görülmesinin zaman alacağını belirtti. Hanehalkı ve işletmeler için daha sıkı kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alım ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının muhtemel olduğu, söz konusu etkilerin boyutunun belirsizliğini koruduğu belirtildi. Önümüzdeki dönem gelecek verilerin işaret edeceği ekonomik aktivite ve enflasyona yönelik gelişmeler ışığında kararların proaktif olarak alınmaya devam edeceği söylendi.

● İngiltere’de tüketici enflasyonu mayısta aylık %0,7 ile beklentilerin (%0,5) üzerinde artış gösterdi. Yıllık artış ise %8,7 ile yatay gerçekleşti. Artışta enerji dışı mal enflasyonunun %6,6'dan %6,8'e ve hizmet enflasyonunun %6,9'dan %7,4'e yükselmesi etkili oldu. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise %6,8'den %7,1'e yükseldi. İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı takip edilecek; BoE’nin politika faizini 25 bps artırması bekleniyor. İngiltere’de kamu sektörü net borcunun milli gelire oranı %100,1 ile 1961’den bu yana ilk kez %100’ün üzerinde gerçekleşti.

● ABD’de haftalık konut kredisi başvuruları son iki haftadır artış gösteriyor; 16 Haziran ile biten haftada %0,5 arttı. ABD’de bugün haftalık işsizlik maaş başvuruları, mayıs ikinci el konut satış verileri açıklanacak.

● Yurt içinde reel kesim güven endeksi, haziranda mevsimsellikten arındırılmış olarak 0,6 puan artışla 105,7 seviyesinde gerçekleşirken, çeyreksel bazda da 2022 yılı ikinci çeyreğinden bu yana en yüksek değerine ulaştı. Haziran ayında hizmet ve perakende sektörü güveni artarken, inşaat sektörlü güven endeksi geriledi. KKO’da toparlanma devam etti; haziranda bir önceki aya göre 0,3 puan artarak %76,6 değerini aldı ve tarihsel ortalamalarının üzerine çıktı. Böylelikle, üç çeyrektir üst üste düşen KKO yılın 2. çeyreğinde deprem nedeniyle oluşan bazın da etkisiyle artarak 2022 yılı son çeyrek ortalamasını yakaladı. Yurt içinde bugün TCMB faiz kararı takip edilecek. Bloomberg anketine göre, politika faizi beklentileri %14-%40 ile geniş bir aralıkta dağılırken, medyan beklenti %20 seviyesinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 dün satıcılı bir seyir izledi. Endekse dahil hisselerin sadece 1/5’i günü artıda tamamlarken satış baskısı en belirgin olarak perakende ticaret, kimya/gübre ve telekom hisselerinde hissedildi. Buna karşılık belirli hisselerde banka, otomotiv ve beyaz eşya sektörleri olumlu ayrışarak endekse destek verdi. Piyasalar bugün TCMB Para Politikası Kurul’undan çıkacak politika faizi kararına odaklanacaklar. Bugün piyasanın güne sakin bir eğilimle başlamasını bekliyoruz. Gün içerisindeki olası dalgalanmaların ardından, BIST’in TL bazında orta vadede yukarı yönlü eğilimini korumak isteyeceğini tahmin ediyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 5300 seviyesi üzerine hareketin ardından satış baskısı altındaydı. Kapanış 5187 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te satış baskısı devam ediyor. 21 günlük ortalama bölgesi de olan 5205 seviyesi altında kapanış gerçekleşirken, kısa periyot için direnç bölgesi olarak değerlendirebileceğimiz 5430-5350 bandı altındaki hareket de geçerliliğini sürdürüyor. Bu bölge altındaki hareketin devamına bağlı olarak zayıf teknik görünümün geçerli olduğunu yineliyoruz. 5158 yakın destek bölgesi altına inilmesi durumunda aşağı eğilimin devamı beklenebilir. Diğer taraftan 5350-5430 bandına kadar oluşabilecek olası tepki hareketleri sınırlı-olağan tepki çabası çerçevesinde değerlendirilebilir. Bu bölge üzerine geri dönüş durumunda ancak kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebileceğini belirtebiliriz.

Şirket Haberleri

● Bankacılık Sektörü:

              BDDK günlük bülten verisine göre bankalardaki döviz mevduat 16 Haziran haftasında 2,9 milyar dolar artarak 204,3 milyar dolar oldu. Artış çok büyük ölçüde ticari mevduattan kaynaklandı. Aynı dönemde TL mevduat %3,4 artarak 6,46 trilyon TL oldu. Ayrıca haftalık bazda TL krediler %0,2; yabancı para krediler dolar bazında %0,5 arttı. Bankacılık sektöründeki sorunlu kredi hacmi 166,7 milyar TL düzeyinde yataya yakın seyretti.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X