Günlük Bülten 23 Ocak 2024

Resim

 

S&P500 endeksi yeni rekor seviyede

 

● Yurt içinde bugün ocak ayı tüketici güven endeksi açıklanacak

 

● Ayrıca Hazine ihaleleri takip edilecek

 

● ABD’de ise Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi yayınlanacak ABD hisse senedi piyasaları, Conference Board Öncü Ekonomik Göstergeler Endeksi’ndeki düşüşün piyasa beklentilerinin ve kasım ayının altında gerçekleşmesine rağmen, halen resesyon ihtimalini içermesi piyasaları açılışta satışa sürükleyen unsurlardan biri oldu. Gün içerisinde Atlanta Fed’in anlık GSYH ve Cleveland Fed’in anlık enflasyon verilerinin yumuşak inişle uyumlu seyri, bu hafta açıklanacak GSYH ve PCE verileri öncesinde piyasaları destekledi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,2 ve %0,3 kazanımlarla noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, 3Ç23'te EB bütçe açığının GSYH'ye oranının, 2Ç23'teki %3,0'ten %2,8’e gerilemesiyle günü genel olarak %0,4 ilâ %1,4 yükselişlerle sonlandırdı. Yüksek enerji fiyatlarının etkisini hafifletmeye yönelik tedbirler 3Ç23’te de kamu dengeleri üzerinde etkili olmayı sürdürdü. Negatif ayrışan İtalya borsasında İtalya – Almanya tahvil getiri makasındaki açılma etkili oldu. ABD tahvil piyasasında Mart ayında Fed’in faiz indirme olasılığının piyasa fiyatlamalarına göre %40’lara geri çekildiği günde kısa vadeli tahvillerde satışlar sürdü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,39’a yükselirken, 10 yıllık tahvil getirisi %4,11’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -26bps’ten -29bps’e geldi. Dolar endeksi yatay seyirle 103,3 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı Kızıldeniz’de gerilimin devam etmesi ve ABD makro verilerinin piyasa beklentilerinden daha iyi performans göstermesiyle %1,9 artarak günü aralık sonundan beri ilk kez 80,1$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı faiz indirim beklentilerinin piyasada ötelenmesinin de etkisiyle günü %0,4 düşüşle 2022$/onsseviyesinden kapattı.

 

● ABD’de Conference Board Öncü Göstergeler Endeksi’nde (LEI) düşüş sürdü; endeks kasım ayındaki %0,5'lik düşüşün ardından aralık ayında da %0,1 gerileyerek art arda 21. ayında da azaldı. LEI, Haziran ve Aralık 2023 arasındaki altı aylık dönemde %2,9 oranında daraldı. Önceki altı ayda %4,3 daralmıştı. Endeksteki genel düşüşe rağmen, 10 öncü göstergenin altısı aralık ayında LEI'ye olumlu katkı yaptı. İmalat sektöründeki zayıf koşullar, yüksek faiz ortamı ve düşük tüketici güveni endeks üzerinde baskı oluşturdu.

 

● Yurt dışında bugün Euro Bölgesi’nde öncü Tüketici Güven Endeksi, ABD’de Richmond Fed İmalat Sanayi Endeksi verileri takip edilecek. Bu hafta ayrıca yarın ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de öncü imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI endeksi, Perşembe günü ECB faiz kararı ile ABD son çeyrek büyüme verisinin ilk tahmini açıklanacak. ECB’nin kısa vadeli faizlerde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

 

● Yurt içinde Hazine dün gerçekleştirdiği tahvil ihalesinde ROT dahil toplam 30,9 milyar TL borçlandı. 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %30,75 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bugün ise 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 6 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihaleleri ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

 

● Yurt içinde bugün ocak ayı Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Endeks, mevsimsellikten arındırılmış olarak son dört aydır artıyor; aralıkta 2,0 puan artarken 77,4 ile temmuzdan bu yana en yüksek seviyede gerçekleşmişti.

 

● Bu hafta Perşembe günü TCMB faiz kararı ile İktisadi Yönelim Anketi ve Sektörel Güven Endeksi verileri takip edilecek. TCMB aralık toplantısında politika faizini %42,5’e yükseltmiş ve Hazirandan bu yana toplam artış 34,0 puana ulaşmıştı. TCMB Ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre; katılımcılar bu ayki toplantıda politika faizinin 250 baz puan artmasını ve faiz artış döngüsünün sonlanmasını bekliyor.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST yeni haftaya sıkışık seyirle başladı. Özellikle banka hisselerine gelen satışlar BIST-100 endeksini aşağı yönde baskılarken, yatırımcıların alım yönündeki tercihleri GYO ve sigorta hisselerinde yoğunlaştı ve dün gün içerisinde dar aralıkta seyreden BIST-100 8.000 seviyesinin üzerinde kapattı. Bu sektörlere ilaveten bilişim ve telekom hisseleri de yılbaşından bu yana en güçlü performans gösterenler arasında yer alıyor. Piyasa, Perşembe günkü TCMB para politikası toplantısına odaklanacak. Ayrıca gelecek hafta başlayacak banka bilanço açıklamaları ve 5 Şubat’ta gelecek Ocak ayı enflasyonuna ilişkin beklentiler bu süreçte piyasaya yön verecek. Yurt dışı tarafta ise jeopolitik gelişmeler piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor. BIST-100, 8.000 endeks seviyesinde yatay salınımına devam ediyor. BIST’de bugün hafif alışlar görebileceğimizi ancak endekste genel eğilimin sıkışık seyrin sürmesi yönünde olacağını düşünüyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

              BIST100 dün gün içerisinde 8070 seviyesine hareketin ardından sınırlı geri çekilme yaşadı. Kapanış 8010 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te 8107 direncine yönelik hareket geçerli durumda. Geçtiğimiz haftada da hareket aralığı olan 8107- 7730 bandını konsolidasyon bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. 8107-7730 bandının dışına çıkılması endekste yöne ilişkin bir miktar daha belirginlik oluşmasını sağlayabilir. 7500-7250 alt destekler. Bu aşamada kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 7880-7730 bandı üzerindeki harekete bağlı olarak direnç seviyesine yönelik hareketin geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.

 

Şirket Haberleri

 

● Avrupakent GYO,

 

             Kira portföyünü genişletmek amacıyla İstanbul Kemerburgaz'da bulunan bir bağımsız bölümün Doruk Ticari Yatırımlar'dan 45,6 milyon TL + KDV (ekspertiz değerine eşit) nakit karşılığında satın alınmasına karar vermiştir. İşlem değeri Avrupakent GYO'nun 3Ç23 itibarıyla yatırım amaçlı gayrimenkullerinin %0,32'sine karşılık gelmektedir.

 

● Doğanlar Mobilya,

 

            2024 yılı beklentilerini açıkladı. Buna göre şirket; 11,2 milyar TL (±%3) konsolide satış gelirleri, %10 (±%2) satışlara ihracat payı, 100 –115 yeni satış noktası açılışı (80-90, Türkiye ve 20- 25 yurtdışı), %14-15 FAVÖK marjı, 1,00x –1,25x Net Finansal Borç / FAVÖK (UFRS-16 dahil) ve %5-6 yatırım harcaması / satış oranı öngörüyor. Beklentiler, enflasyon muhasebesi kaynaklı muhtemel etkileri dikkate almıyor. Mevcut beklentilerin orta noktası, 2024 yılı için yaklaşık 3,3x EV/EBITDA çarpanına işaret etmektedir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X