GÜNLÜK BÜLTEN - 23.01.2023

Resim

Yurt içinde tüketici güven endeksi açıklanacak

● Almanya’da ÜFE yıllık artışı aralık ayında %21,6’ya geriledi

● ABD’de konut satışlarında daralma devam etti

● Yurt içinde Hazine ihaleleri takip edilecek ABD hisse senedi piyasalarında, ikinci el konut satışlarında yıllıklandırılmış olarak pandemi seviyesinin altına gelinmiş olmasına karşın özellikle teknoloji hisseleri öncülüğünde pozitif kapanışlar vardı. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,9 ve %2,7 artışlarla sonlandırırken haftalık bazda değişimler sırasıyla -%0,7 ve %0,6 oldu. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde ise Almanya’da üretici yıllık enflasyonundaki gerileme, ECB Başkanı Lagarde’ın Çin’in açılması sonrası küresel talepte görülecek toparlanmaya ilişkin söylemleri ve ekonomik aktiviteye ilişkin beklentilerdeki toparlanmanın etkisiyle alımlar görüldü. Endekslerde genel olarak günlük %0,3 ilâ %1,4 arasında artışlar mevcuttu. ABD tahvil piyasasında Avrupa’da sabah saatlerinde görülen satış dalgasının devam ettiği görüldü: 2 yıllık tahvil getirisi %4,17’ye, 10 yıllık tahvil getirisi %3,48’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı ise -73bps’ten -69bps’e geriledi. Dolar endeksi gün içerisinde 102,5 seviyelerine kadar yükselmesine karşın haftayı 102 seviyesinden sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontrat fiyatı Çin’deki açılma ve yeni yıl kutlamalarının talebe olumlu yansıyacağına yönelik beklentilerle günlük %1,7 artarak haftayı 87,6$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı 10 yıllık tahvil getirisinde artış ile %0,3 değer kaybetti: 1.926$/ons oldu.

● ABD’de konut satışlarında daralma devam etti; ikinci el konut satışları aralıkta aylık bazda %1,5 azalırken, yıllık bazda ise %34 düşüşle yıllıklandırılmış olarak 4,02 milyon adede geriledi. Konut satışları şubat ayından bu yana artan konut kredisi faiz oranları kaynaklı konut satın alım gücündeki zayıflama nedeniyle geriliyor.

● Almanya’da ÜFE, özellikle enerji fiyatlarındaki düşüş kaynaklı son üç aydır aylık bazda daralıyor. Aralıkta aylık %0,4 ile beklentilerin (- %1,2) altında azalırken, yıllık bazda artış ise %21,6 ile Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Enerji fiyatları, özellikle doğal gaz ve madeni yağ ürünleri fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle aylık %1,0 geriledi; kasımda azalış %9,6 idi. Doğal gaz (dağıtım) fiyatları yıllık bazda ise %52,0 arttı. Enerji hariç ÜFE’deki yıllık artış %12,0 oldu. Dayanıksız tüketim malları fiyatlarındaki artış temel olarak gıda kaleminden kaynaklandı.

● Yurt içinde bugün ocak ayı tüketici güven endeksi açıklanacak. Tüketici güven endeksi (m.a.) aralık ayında 76,6’dan 75,6’ya gerilemiş idi. Alt endekslere bakıldığında; genel ekonomik duruma ilişkin mevcut dönem ve gelecek dönem beklentilerinde bozulma görülüyor. Hanenin mevcut dönemde maddi durumuna ilişkin değerlendirmelerinde düşüş görülürken, gelecek 12 ayda maddi durumuna ilişkin beklentilerinde azalış devam etti.

● Hazine bugün 3 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 5 yıl vadeli sabit kuponlu, yarın ise 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihaleleri ile 5 yıl vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 18,80 seviyelerinde. Tahvil piyasasında 2 yıllık getiriler Cuma gününü 6 baz puan düşüşle %10,19 seviyesinde tamamlarken, 10 yıllık getiriler %10,13’den kapattı.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 geçtiğimiz hafta %10 getiri ile YBG göre oluşan kayıplarını sıfırladı. Endeksi sürükleyen sektörler telekom, havacılık, banka ve altın madenciliği oldu. Buna karşılık geçen hafta enerji, inşaat, demir-çelik hisseleri belirgin zayıf ayrıştı. Endeksin geçen haftaki seyrinde son çeyrek bilançolarının satın alınmaya başlandığını gördük. Ayrıca dış talebe ilişkin beklentilerin zayıflamaya başlaması ihracatçı sektörlerden, iç piyasa ağırlıklı şirketlere ve hizmet sektörüne dönük bir eğilime de işaret ediyor. Banka hisselerindeki olumlu eğilimde, önceki kararların aksine, son iki haftada gelen düzenlemelerin sektörün maliyetlerini kısmen hafifletici yönde olması da belirleyici oldu. Yurtdışı tarafta ise haftaya satıcılı başlayan endekslerde Cuma günkü alımlar dikkat çekti. Cuma günkü alım dalgasında FED’in 1 Şubat’taki toplantısında faizi daha ılımlı düzeyde artırabileceği beklentisi belirleyici oldu. Bu eğilim zayıf ekonomik veri açıklanması ve FED’den gelen yorumlarla desteklendi. Yurtdışı tarafta bu sabah itibarıyla vadeli endekslerde hafif geri çekilmeler var. Bu hafta Çarşamba’dan itibaren son çeyrek bilançolarının açıklanmaya başlanması nedeniyle hisse değişimleri görebileceğimiz bir dönem olacaktır. Cuma günkü seçici alımların ardından BIST’in yeni haftaya bir miktar temkinli yatay bant harekeri ile başlayabileceğini düşünüyoruz.

Teknik Yorum: BIST100 haftanın son işlem gününde gün başından itibaren etkili olan alımlarla yukarı yönlüydü. Kapanış 5490 seviyesinde gerçekleşti. Endekste olumlu teknik görünüm korunuyor. Saatlik ve günlük periyotta ortalamalar üzerindeki hareket geçerli durumda. BIST’te saatlik periyotta 5350-5300 bandı yakın destek, 5200 seviyesi altı ise zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir. Bandın üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilmeli. Bu aşamada, son yatay kanal bölgesindeki hareketin teyit edildiğini düşünmeye devam ediyoruz. Yatay kanal alt sınır bölgesi 5250 olurken, üst sınır 5660 civarı olarak düşünülebilir. Bu paralelde son yatay kanal bölgesi olarak değerlendirdiğimiz bandın üst sınırı olan 5650.

Şirket Haberleri Devamı

● Ali Gülçelik elindeki ENKAI paylarının 30 milyon lotluk kısmı için MKK’ya işlem gören tipe dönüşüm başvurusunda bulundu. Söz konusu paylar Ali Gülçelik’in ENKAI’deki ortaklığının %11’ine, ENKAI ödenmiş sermayesinin ise %0,5’ine denk geliyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X