GÜNLÜK BÜLTEN - 23.05.2023

Resim

Yurt dışında öncü imalat, hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek

● ABD’de bugün ayrıca yeni konut satışları açıklanacak

● Yurt içinde tüketici güven endeksi (m.a.) mayısta 91,1’e yükseldi

● Euro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi mayısta öncü -17,4 oldu ABD hisse senedi piyasalarında, Bölgesel Fed Başkanlarının demeçlerinin yanında borç tavanına ilişkin gelişmelerin hisse senetleri üzerinde etkili olduğu görüldü. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,02 ve %0,5 kazanımlarla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, günü karışık bir seyirle -%0,8 ilâ +%0,6 değişimlerle noktaladı. ABD tahvil piyasası borç tavanına ilişkin gelişmeleri takip ederken satış baskısı devam etti. 2 yıllık tahvil getirisi %4,32’ye, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,71’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -59bps’ten -60bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -154bps’ten -151bps’e geldi. Dolar endeksi yatay seyirle 103,2 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Çin Merkez Bankası’nın politika faizinde 9. ayda da değişikliğe gitmemesi ve ABD’de borç tavanı görüşmelerindeki belirsizliğe rağmen %0,5 artarak 76,0$/bbl’e yükseldi. Altının ons fiyatı 10 yıllık tahvil getirisindeki artışın etkisiyle günü %0,3 düşüşle 1.972$/ons’tan sonlandırdı.

● Euro Bölgesi’nde (EB) tüketici güven endeksi mayıs ayı öncü verisine göre -17,4 (beklenti: -16,8, önceki ay: -17,5) seviyesinde gerçekleşti. EB’de inşaat sektöründe ise üretim şubatta mevsimsellikten arındırılmış aylık %2,3 artış göstermesinin ardından martta %2,4 düşüş gösterdi. İngiltere’de Rightmove Konut Fiyat Endeksi (RKFE) mayısta aylık %1,8 artışla nisan ayı (%0,2) verisinin üzerinde gerçekleşti. Mayıs artışının ardından endeksin bir önceki yılın aynı dönemine göre değişimi ise %1,5 oldu.

● Yurt dışında bugün ABD, EB ve İngiltere’de imalat sanayi ve hizmet sektörüne ilişkin mayıs ayı öncü PMI verileri açıklanacak. EB’de imalat sanayinde zayıf seyir devam ederken, hizmet sektöründe ise toparlanma sürüyor. Hizmet sektörü PMI endeksi nisanda 56,2 ile son 12 ayın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Hizmet endeksinin mayısta 55,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. EB’de imalat sanayinde ise endeks nisanda 45,8 ile Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmişti. İmalat sanayi endeksi son 10 aydır eşik seviye altında kalarak daralmaya işaret ediyor. İmalat sanayi endeksinin mayısta öncü veriye göre 46,0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

● ABD’de ise imalat sanayi endeksi nisanda eşik seviyenin hafif üzerine çıkarken (50,2), hizmet sektörü güçlü seyrini (53,6) sürdürdü. İmalat sanayinde endeks önceki beş ay daralma bölgesindeydi. Hizmet sektörü endeksi son üç aydır eşik seviyenin üzerinde. İmalat sanayi endeksinin mayısta öncü veriye göre 50,0, hizmet endeksinin ise 52,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. ABD’de bugün ayrıca yeni konut satışları verisi açıklanacak; satışların nisanda aylık %2,6 düşüş göstermesi bekleniyor.

● İngiltere’de de hizmet sektöründe güçlü seyir görülüyor. İmalat sanayi endeksi ağustostan bu yana eşik seviyenin altında. Hizmet sektörü endeksinde ise son üç aydır toparlanma görülüyor. Mayıs öncü verisine göre imalat sanayi ve hizmet sektörü endekslerinin sırasıyla 48,0 ve 55,3 seviyelerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

● Yurt içinde tüketici güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak mayısta aylık 3,5 puan artarken, endeks 91,1 ile Temmuz 2018’den bu yana en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Alt endekslere bakıldığında, endekste yükselişin hemen hemen genele yayıldığı görüldü. En yüksek artış genel ekonomik durum beklentisinde gözlendi. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 19,84 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Haftanın ilk gününde BIST-100’de %1’e yaklaşan bir kayıp gördük. Banka hisseleri üzerindeki satış baskısı devam ederken, turizm sezonu beklentilerinin de desteklediği havacılık hisseleri olumlu ayrışmasını sürdürdü. Dünkü kapanış itibarıyla bankacılık sektör endeksi sanayi endeksine göre son bir buçuk ayın en dip noktasına gerilemiş oldu. Piyasada hafta sonu yapılacak Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimi gündemin en üst sırasında. Haftanın geri kalanında sıkışmanın devam edebileceğini, BIST’in bugün satış baskısı altında dengelenme arayışında olacağını tahmin ediyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün günün genelinde zayıf seyretti. Kapanış 4466 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te geçtiğimiz hafta 4700 seviyesinden başlayan satış baskısı geçerli durumda. Bu bölge üzerini kısa periyotta olumlu teknik görünüme geçiş bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Aşılması durumunda 4884-5030 bandına yönelik bir hareket gelişebileceği gibi altındaki hareketin devamı zayıf seyrin devamına yönelik sinyal olarak düşünülebilir. Bu aşamada 4404-4310 bandını önemli destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bir önceki dip bölgesi de olan bantta tutunma/tepki beklemekle birlikte 4310 seviyesi altını BIST için yeni ve daha belirgin zayıflama sürecine işaret edebilecek bölge olarak değerlendiriyoruz.

Şirket Haberleri

● Lokman Hekim:

               Beklentilere paralel sonuçlar. Lokman Hekim 1Ç23’de, beklentimizin %20 üzerinde fakat medyan beklentiye paralel 34 milyon TL net kar açıkladı. Beklentimizden 3 milyon TL daha yüksek finansal giderlere rağmen beklentimizden 4 milyon TL daha yüksek faaliyet karı, 2 milyon TL daha yüksek vergi gelirleri ve 2 milyon TL daha düşük azınlık payları sapmaya yol açtı. 1Ç23’de net satışlar beklentimizin %9 üzerinde yıllık %102 arttı. 2Ç22’de şirket LH İstanbul hastanesini satın almıştı. 1Ç23’de LH İstanbul hastanesi hariç net satışlar yıllık %62 arttı. Mart 2023’de yapılan SUT ve Ocak 2023’te yapılan TTB fiyat düzeltmelerinin katkısı büyümeyi destekledi. Yabancı sağlık turizminin net satışlar içerisindeki payı %11,2 oldu. (1Ç22: %13,0). 1Ç23’de FAVÖK beklentimizin %3 altında, yıllık %57 arttı. 1Ç23’de LH İstanbul hariç FAVÖK yıllık %49 arttı. FAVÖK marjı yüksek elektrik, su giderleri, reklam giderleri, ücretlerdeki artışlar ve LH İstanbul’un olumsuz etkisi yüzünde yıllık 550 baz puan daraldı. LH İstanbul hariç FAVÖK marjı yıllık 194 baz puan daralarak %22,7 oldu. 1Ç23’de net borç çeyreklik %2 daralarak 330 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. 1Ç23’de net borç/FAVÖK çeyreklik bazda 2,0 seviyesinden 1,7 seviyesine geriledi. Yorum: 1Ç23’de Lokman, beklentilerin üzerinde bir net satış performansıyla beklentilere paralel sonuç açıkladı. Lokman için hedef fiyatımızı 41 TL seviyesinde sabit tutuyoruz. Şirket için “Endeksin Üzerinde Getiri” tavsiyemizi koruyoruz.

● Coca-Cola İçecek:

               Özgörkey Holding’in 600bin CCOLA hissesini satışa konu edilebilmesi için dün (seans içerisinde) MKK’ya başvuru yaptığı açıklandı. Yaklaşık 150mn TL piyasa değerine sahip hisseler, ödenmiş sermayenin yaklaşık %0,2’sine, halka açıklık oranının %0,8’ine ve 1 aylık ortalama işlem hacminin 0.5 katına denk geliyor. Özgörkey Holding’in Coca-Cola İçecek’de ödenmiş sermayesinin %1,4’üne denk gelen toplam yaklaşık 3,57mn paya sahip olduğunu da hatırlatırız. Özgörkey Holding’in dönem dönem satışa gelmesi nedeniyle haberin sürpriz olmaması ve miktarın küçük olması nedeniyle haberi hafif negatif olarak değerlendiriyoruz.

● Koç Holding (KCHOL),

                 Tat Gıda (TATGD) ile ilgili hisse satışı da dahil stratejik opsiyonların değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattı. Koç Holding’in Tat Gıda’da %43,65 payı bulunmaktadır. Tat Gıda’nın piyasa değeri 3.283 milyon TL (166 milyon dolar) seviyesindedir. Son 12 aylık rakamlara göre Tat Gıda 11,0 F/K ve 11,1x FD/FAVÖK çarpanlarıyla işlem görmektedir. Hesaplamalarımıza göre Tat Gıda’nın Koç Holding’in cari Net Aktif Değeri içerisindeki payı %0,5 seviyesindedir.

● Tekfen Holding,

                  Romanya'da The National Road Infrastructure Management Company S.A. (CNAIR) tarafından yaptırılması planlanan "PLOIESTI-BUZAU HIGHWAY LOT 3: Pietroasele-Buzau, km 49+350 –km 63+250" Projesini üstlenmek üzere ihaleyi kazandığını açıldı. Projenin toplam süresi mobilizasyon dahil süresi 20 ay olarak tahmin ediliyor ve proje bedeli 1,160 Milyar Rumen Leyi'dir. (yaklaşık 252 milyon dolar). Şirket, yazı tarihinden itibaren 10 gün içerisinde söz konusu ihale sonucuna itirazda bulunulmazsa, sözleşme imzası için İdare tarafından davet edilmeyi öngörüyor. Tekfen’in 1Ç23 itibariyle bakiye siparişlerinin toplamı 1.2 milyar dolar seviyesinde. Şirketin bu yıl toplam 600 milyon dolarlık yeni iş alacağını öngörüyoruz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X