GÜNLÜK BÜLTEN - 23.06.2023

Resim

Yurt dışınca öncü PMI verileri takip edilecek

● TCMB politika faizini %8,50’den %15,00’a yükseltti

● BoE politika faizini 50 bps artırarak %5,00’a çekti

● Yurt içinde bugün dış denge, yabancı turist girişleri verileri açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, güne haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin üzerinde gelmesinin yarattığı olumsuz etki ile satıcılı başladı. İkinci el konut satışları ve öncü göstergeler endekslerinin piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesi ekonomik aktiviteye yönelik endişeleri bir miktar hafifletse de volatilite Fed Başkanı Powell’ın senato konuşmasının da takip edildiği günde gün sonuna kadar devam etti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,4 ve %1,0 artış göstererek bu hafta ilk kez pozitif kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri satıcılı bir seyirle başladığı günde BoE’nin politika faizini son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarmasının da etkisiyle genel olarak satıcılı sürdürerek günü -%1,3 ilâ +%0,1 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında Powell’ın politika faizi konusunda bir veya iki artış daha yapılması gerektiğini belirtmesi satış baskısının sürmesine neden oldu. 2 yıllık tahvil getirisi %4,79’a, 10 yıllık tahvil getirisi %3,79’a yükseldi. Dolar endeksi günü %0,3 artışla 102,4’ten kapattı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, EIA raporunda haftalık ham petrol stoklarında 3,8mn varil düşüşe rağmen benzin stoklarında 500k varil artış görülmesi ve başlıca merkez bankalarının faiz artırımlarının ekonomik aktivite üzerindeki yavaşlatıcı etkisinin küresel bazda hissedileceğine ilişkin beklentilerin etkisiyle günü %3,9 kayıpla 74,1$/bbl’den kapattı. Altının ons fiyatı Başkan Powell’ın faiz artışlarına ilişkin senatoda çizdiği şahin duruşun devamı sonrası tahvil getirilerinde görülen artışın etkisiyle %1,0 geriledi: 1914$/ons.

● İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini 50 baz puan ile piyasa beklentilerinin (25bps) üzerinde artırarak %5'e yükseltti. Kararda, dokuz üyeden ikisi faizlerin sabit kalması yönünde oy kullandı. Enflasyonda yılın geri kalanında özellikle enerji fiyatlarında yaşanan geri çekilmenin de etkisiyle sert düşüş beklenirken hizmet enflasyonunun yakın dönemde fazla değişmesi beklenmiyor. Komite orta vadede enflasyon hedefi olan %2’ye ulaşılması adına gereken adımları atma konusunda kararlılığını belirtti.

● İsviçre Merkez Bankası (SNB) faiz oranını 25 bps artırarak %1,75'e, Norveç merkez bankası ise politika faizini 50 bps (beklenti: 25 bps) artırarak %3,75’e yükseltti. Japonya’da taze gıda hariç tüketici enflasyonunda yıllık artış mayısta %3,4’ten %3,2’ye, manşet enflasyon da %3,5’ten %3,2’ye geriledi.

● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 17 Haziran ile biten haftada, 264 bin ile beklentilerin (259 bin) üzerinde gerçekleşti. Dört haftalık ortalama ise 8.500 artışla 255.750’ye yükseldi. İkinci el konut satışları mayısta aylık %0,2 ile sınırlı artarken, mevsimsellikten arındırılmış olarak yıllıklandırılmış 4,3 milyon adet olarak gerçekleşti. Satışlar Şubat 2022’den bu yana aylık bazda düşüş gösteriyordu (şubat 2023 hariç). Conference Board Öncü Ekonomik Endeksi ise nisandaki %0,6’lık düşüşün ardından mayısta da aylık %0,7 geriledi. Yurt dışında bugün ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de imalat sanayi ile hizmet sektörüne ilişkin PMI endekslerinin haziran ayına ilişkin öncü verileri açıklanacak.

● Yurt içinde TCMB politika faizini 650 baz puan artışla %15’e yükseltti. Karar metni geçmiş aylara kıyasla önemli ölçüde sadeleşti. TCMB parasal sıkılaştırma sürecinin başladığını belirtirken, sürecin kademeli şekilde devam edeceğine yönelik mesaj veriyor. Metinde, cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edeceği vurgusu yapıldı. Mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçevenin etki analizlerinin sonuçlandırılmasıyla birlikte kademeli olarak sadeleştirileceği belirtildi.

● Yurt içinde bugün mayıs dış denge, yabancı turist girişleri ile haziran ekonomik güven endeksi verileri açıklanacak. Ticaret Bakanlığı mayıs ayı geçici dış ticaret istatistiklerine göre; ihracat %14,4, ithalat %16 arttı ve bunun neticesinde dış denge 12,7 milyar $ açık verdi. Böylelikle, 12 aylık birikimli dış ticaret açığı 122,3 milyar $’a yükseldi.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 dün havacılık, perakende ve otomotiv/beyaz eşya hisseleri öncülüğünde %5’e yakın yükseldi. Yükseliş eğiliminin bugün de devam etmesini bekliyoruz. Gelecek hafta Salı öğleden sonra başlayacak bayram tatili nedeniyle hisse değişimleri de hızlanabilir.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisindeki geri çekilmeyle test ettiği 5153 seviyesinden tepki yaşadı. Kapanış 5428 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yakın destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5158 seviyesi civarından nispeten güçlü tepki yaşanmış durumda. Bununla birlikte kısa periyot için takip ettiğimiz direnç bölgesi olan 5430/50 bandında bir kapanış mevcut. Bu bölgeye kadar gelişebilecek tepkiyi sınırlı-olağan tepki çerçevesinde değerlendirdiğimizi yineliyoruz. Bu bölge üzerinde kapanış durumunda ancak saatlik periyotta yeni bir olumlu teknik görünümden bahsediyor olacağız. Bandın aşılması 5565-5660 bölgesini yeniden gündeme getirebilecektir.

Şirket Haberleri

● Arçelik,

          Whirlpool'un merkezleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas'ta bulunan iki bağlı ortağını 20 milyon Euro bedel ile satın almak için pay alım sözleşmesi imzaladı. Bu anlaşma daha önce Whirlpool Avrupa birleşmesinin bir parçası olarak 17.01.2023 tarihinde açıklanmıştı. Satın almanın gerçekleşmesi, Arçelik ve Whirlpool'un Avrupa birleşmesinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesine bağlı. Nötr. ● Aselsan: Savunma Sanayii Başkanı olarak atanması nedeniyle Genel Müdürlük görevinden ayrılan Prof. Dr. Haluk Görgün’ün yerine, Yönetim Kurulu kararı ile Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik Sektör Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Ahmet AKYOL Genel Müdür olarak atandı.

● Vestel Elektronik,

             Manisa'da mevcut üretim tesislerinde gerçekleştireceği otomotiv yatırımları için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından Haziran ayı itibarıyla Yatırım Teşvik Belgesi almaya hak kazandı. Proje kapsamında araç içi bilgi ve eğlence sistemlerinin ekran donanımları, otomotiv kartları ve mobilite ürünlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Projenin süresi 52 ay olarak öngörülüyor. Açıklamada tahmini yatırım tutarıyla alakalı bir detay bulunmuyor. Yatırım teşvik belgesi; KDV İstisnası ve iadesi, gümrük vergisi muafiyeti, kurumlar vergisi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, sigorta primi desteği, gelir vergisi stopajı desteği ve faiz veya kâr payı destelerini kapsıyor.

● Vestel Elektronik,

              Dün kurumsal yatırımcılara özel emir yöntemiyle 10,30-10,49 TL fiyat aralığından toplam 8.500.000 nominal tutarlı Vestel Beyaz Eşya hisse satışı gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu işlemle birlikte Vestel Elektronik’in Vestel Beyaz Eşya’da sahiplik oranı %79,64’e geriledi.

● Bankacılık Sektörü:

              TCMB verilerine göre, 16 Haziran haftasında yerleşiklerin döviz mevduatı haftalık bazda 2,7 milyar dolar artarak 176,3 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırıldığında ise YP mevduattaki artış 1,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu hafta içerisinde kur korumalı mevduat tutarı ise 52 milyar TL kadar artışla 2,63 trilyon TL’ye ulaştı. KKM’nin dolar karşılığı ise 1,4 milyar dolar artarak 111,8 milyar dolar oldu. 16 Haziran haftasında TL krediler %0,2, yabancı para krediler %0,5 arttı. TCMB verilerine göre 1 ay üzeri vadeli TL mevduat faizi 130 baz puan artarak %40,7’ye, ihtiyaç kredisi faizi 170 baz puan artarak %41,7’ye, konut kredisi faizi 370 baz puan artarak %21,9’a geldi. Ticari kredi faizi 15 baz puan düşerek %14,4 oldu.

● Bankacılık Sektörü:

               TCMB, kredi kartı ve KMH faizleri ile ticari kredi faizleri üzerinden menkul kıymet tesisinde baz alınan referans faiz hesaplanmasında değişikliğe gitti. Uygulama ile aylık kredi kartı borç faizi %1,36’dan %1,91’e uygulandı. Referans oran hesaplamasında ilgili ayın sondan beş önceki iş günündeki TCMB politika faizi dikkate alınıyordu. Yeni uygulama PPK toplantısı olan dönemler için istisna getiriyor. Eski uygulamada ayın sondan beş önceki iş günü Kurban Bayramı tatili nedeniyle faiz artışı yapılan dünkü PPK toplantısı öncesine denk geliyordu.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X