GÜNLÜK BÜLTEN - 23.08.2023

Resim

 

Yurt dışında bugün öncü PMI beklenti endeksi verileri takip edilecek

 

● Beklenti ABD, EB ve İngiltere’de imalatın zayıf seyredeceği yönünde

 

● Yurt içinde tüketici güven endeksi açıklanacak

 

● ABD’de ikinci el konut satışları temmuzda aylık %2,2 azaldı ABD hisse senedi piyasaları, Pazartesi günkü yükselişin ardından dün karışık seyretti. S&P500 endeksi bankacılık hisseleri öncülüğünde günü %0,3 düşüşle tamamlarken, Nasdaq Bileşik endeksi ise %0,1 ile sınırlı arttı. Standard & Poor's Pazartesi gecesi beş ABD bölgesel bankasının notlarını düşürerek bu bankalar için görünümü "durağan" olarak değiştirmişti. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri ise günü %0,2 ilâ %0,7 değişimlerle noktaladı. ABD tahvil piyasasında Fed politika faizine duyarlı olan 2 yıllık tahvil getirisi 5 bps artışla %5,05’e yükseldi; Temmuz başından bu yana en yüksek seviye. 10 yıllık getiriler %4,32’ye geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -66bps’ten -72 bps’e geldi. Dolar endeksi %0,3 artışla günü 103,6’dan sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontratı günü %0,5 kayıpla 84,0$/bbl’den bitirdi. Altının ons fiyatı sınırlı arttı; 1897$/ons seviyesinde.

 

● ABD’de yüksek konut kredisi faiz oranları konut satışlarını baskılamaya devam ediyor. İkinci el konut satışları temmuzda mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık %2,2 ile beklentilerin (-%0,2) üzerinde azalarak, yıllıklandırılmış olarak 4,07 milyon adede geriledi. Satışların ana eğilimi şubat 2022’den bu yana düşüş yönünde. Konut kredisi oranları 2022'deki zirvesini aşmış durumda ve ileriye dönük göstergeler -bekleyen konut satışları ve konut kredisi başvuruları gibi- son aylarda zayıflıyor.

 

● Richmond Fed İmalat Anketi'ne göre aktivite Ağustos ayında da zayıf seyretti. Manşet endeks temmuz ayındaki -9 seviyesinden ağustos ayında -7’ye yükseldi, ancak mayıs 2022’den bu yana negatif bölgede. Alt endekslerden sevkiyatlar -6'dan -5'e, yeni siparişler endeksi -20'den -11'e yükseldi. İstihdam endeksi ise 5'ten -3'e geriledi. Katılımcılar Ağustos ayında yerel iş koşulları konusunda biraz daha iyimser.

 

● Yurt dışında ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere’de imalat sanayi ve hizmet sektörüne ilişkin ağustos ayı öncü PMI endeksleri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endeksi temmuzda 42,7 ile son 38 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti. Hizmet sektöründe PMI endeksi ise temmuzda 50,9 ile son altı ayın en düşük seviyesine geriledi. Piyasa beklentisi imalat sanayi ve hizmet sektörü endeksleri için sırasıyla 42,7 ve 50,5 seviyelerinde.

 

● ABD’de imalat sanayi PMI endeksi temmuzda 49,0’a yükselmekle birlikte, endeks kasımdan bu yana 50 eşik seviyesinin altında kalmaya devam etmişti. PMI Hizmet Endeksi ise 52,3 ile marttan bu yana en düşük seviyeye gerilemekle birlikte göreli güçlü seyrini sürdürmüştü. İmalat sanayi endeksinin ağustosta öncü veriye göre 49,0 ile yatay, hizmet endeksinin ise 52,0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

 

● İngiltere’de imalat sanayi endeksi ağustos 2022’den bu yana eşik seviye altında ve beklenti endeksin ağustosta 45,0 seviyesinde gerçekleşeceği yönünde. Hizmet endeksinin ise 51,0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

 

● Yurt içinde bugün ağustos ayı tüketici güven endeksi verisi açıklanacak. Tüketici güven endeksi temmuzda mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık bazda 5,1 puan azalarak 80,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Alt endekslerden, endeksteki düşüşte genel ekonomik durum beklentisi ve hanenin maddi durum beklentisindeki düşüşler öne çıkmıştı. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 27,21 seviyelerinde.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100 dün seans içerisinde tarihi zirve olan 7.900’e ulaştıktan sonra gelen satışlarla günü hafif ekside yatay seviyelerden kapattı. Banka ve havacılık hisselerindeki satışlar endeks üzerinde baskı uygularken, sigorta, telekom ve gıda hisseleri tematik olarak olumlu ayrıştı. Endeksin mevcut seviyelerde hisse değişimleri ile konsolidasyon eğilimini sürdürmesini bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

           BIST100 dün açılış sonrası test ettiği 7900 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 7771 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te 7710 destek bölgesi üzerindeki hareket korunuyor. Diğer taraftan 7400-7350 bandını kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu bölge üzerindeki kapanışa da bağlı olarak olumlu teknik görünümün korunduğunu yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğunu düşünüyoruz. 7900 yakın direnç bölgesi. Aşılmasıyla 8000-8155 seviyesine yönelik hareket gelişebileceğini belirtebiliriz. Endekste 7710 seviyesi yakın destek, 7400-7350 bandı altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak düşünülebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Doğan Holding,

 

            %82,29 iştiraki Milpa’yı (MIPAZ) 55 milyon dolar bedelle Re-Pie Portföy Yönetimi’ne satma işlemini tamamladı (Nötr). Doğan Holding bu satıştan Temmuz ayında 7,5 milyon dolar avans ödemesi alırken kalan 47 milyon dolarlık kısmı dün tahsil etti. Doğan Holding’in solo net nakit pozisyonu 2Ç23 sonunda 649 milyon dolar iken bu işlemden sonra 704 milyon dolara yükselmiş olabileceğini hesaplıyoruz. Alıcı, Re-Pie Portföy Yönetimi, ortaya çıkacak zorunlu pay alım teklifi yükümlülüğünü yerine getireceğini açıkladı. Düzenlemeye göre, zorunlu pay alım teklifi fiyatı hesaplamasında işlemin gerçekleştiği fiyat (8,6441 TL) ve işlemin kamuya ilk duyurulduğu tarihten önceki 180 günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatından (8,9002 TL) yüksek olanı dikkate alınacak. Ancak nihai fiyat ve zorunlu pay alım teklifi için tarih aralığı SPK onayı alındıktan sonra kesinlik kazanacak. Bu arada MIPAZ hisseleri dün 38,86 TL seviyesinden kapanış yapmıştı.

 

● Medical Park,

 

            Yabancı sağlık turizmi hasılatını artırma amacıyla Macaristan Budapeşte’de kurulu olan Duna Medical Center Kft. hastanesinin işletilmesi ve hastanenin şirketin markası altında faaliyet göstermesi konularında anlaşmaya varmıştır. İlgili sözleşmelerin 15 Eylül 2023 tarihine kadar tamamlanması beklenmektedir. Hastane 22.000 m2 kapalı alana sahiptir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X