GÜNLÜK BÜLTEN - 24.04.2023

Resim

Yurt içinde bugün İktisadi Yönelim Anketi yayınlanacak

● Ayrıca KKO ve sektörel güven endeksleri açıklanacak

● ABD’de PMI beklenti endeksleri nisanda yükseliş gösterdi

● İngiltere ve Euro Bölgesi’nde hizmet sektöründe güçlü seyir sürdü ABD hisse senedi piyasaları, Perşembe günü gelen makro verilerin getirdiği satışların ardından haftanın son iş gününde PMI verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesiyle açılışta bir miktar alıcılı seyir gösterdi. Alt kalemlerde fiyat baskılarının halen hissediliyor olduğu vurgusu ve istihdam verilerine yönelik güçlü sinyaller ise Fed’in faiz artırımlarına devam edeceğine işaret etti. Verilerdeki bu dengelenmeye bölgesel Fed Başkanları’nın da söylemleri eklenince S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü %0,1’er artışla sonlandırdı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, PMI verisinin ve İngiltere tüketici güveninde görülen görece toparlanma ile Cuma gününü -%0,4 ila %0,5 değişimlerle tamamladı. ABD tahvil piyasasında Cuma günkü makro verilerin etkisiyle 1 yıl ve daha uzun vadeli tahvil getirileri arttı. 2 yıllık tahvil getirisi %4,18’e, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,57’ye yükseldi. Dolar endeksi haftayı yatay seyirle sonlandırdı: 101,8. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Rusya’nın ham petrol ihracını günlük 3mn varile yükselttiğine yönelik haberlerle gerçekleşen iki günlük gerilemenin ardından gelen tepki alımlarıyla haftayı %0,7 artışla 81,7$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı ekonomik aktiviteye ilişkin olumlu beklentiler sonrası %1,1 geriledi: 1.983$/ons.

● ABD'de PMI verileri, ekonomik aktivitenin yeniden ivme kazandığına işaret ediyor. İmalat sanayi PMI endeksi nisanda öncü veriye göre aylık 1,2 puan artarak 50,4 seviyesinde gerçekleşti; Ekim’den bu yana en yüksek seviye. Endeks son beş aydır daralma bölgesindeydi. Hizmet sektörü endeksi de aylık 1,1 puan arttı ve 53,7 ile son 12 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Güçlü talebin, büyümeyi desteklediği belirtiliyor. Bununla birlikte, fiyat baskılarının da yeniden arttığına dikkat çekiliyor.

● Euro Bölgesi’nde ekonomide hizmetler sektörü kaynaklı toparlanma devam etti. Hizmet sektörü PMI endeksi 56,6 ile son 12 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Buna karşın imalat sanayi PMI endeksi ise 47,3’ten 45,5’e geriledi; son 35 ayın en düşük seviyesi. İmalat sanayi endeksi son 10 aydır eşik seviye altında kalarak daralmaya işaret ediyor. Hizmet fiyatları bölgede çekirdek enflasyon artışında etkili olmaya devam ediyor. İmalat sektöründe ise fiyatlarda azalış sürüyor.

● İngiltere’de de imalat sanayi PMI endeksi 46,6 ile son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, hizmet PMI endeksi 54,9 ile son 12 ayın en yükseğinde. Enflasyonist baskılar imalat sektöründe azalmaya devam ederken, talebin canlanmasıyla birlikte hizmet sektöründe fiyat baskıları arttı. Perakende satışlar ise martta aylık %0,9 daraldı; zayıflığın genele yayıldığı görüldü. Marttaki zayıf seyre rağmen çeyreksel bazda bakıldığında satışlar 1Ç23’te %0,6 ile 2021 ortasından bu yana en güçlü artışı kaydetti.

● Japonya’da taze gıda hariç çekirdek enflasyon şubatın ardından martta da yıllık %3,1 arttı. Manşet enflasyon ise yıllık %3,2 artış gösterdi. Gıda fiyatları yüksek kalmaya devam ediyor. Mal enflasyonundaki yıllık artış %5,1’den %4,8’e geriledi; hizmetler enflasyonunda yıllık artış ise %1,3’ten %1,5’e yükseldi.

● Yurt içinde bugün nisan ayı İktisadi Yönelim Anketi, Sektörel Güven Endeksleri ve KKO açıklanacak. Deprem sonrası toparlanmanın gücü açısından Nisan verilerinin bilgi değerini yüksek görüyoruz. Hatırlanacağı üzere, KKO mevsimsellikten arındırılmış olarak martta aylık 1,5 puan azalışla %74,2 ile Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 19,41 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı %1.6 kayıpla tamamladı. Hafta boyu BIST’de görülen en belirgin hareketlilik Çarşamba günü yükseliş gözlenen banka hisselerinde Perşembe günü gördüğümüz sert satıcılı seyirden kaynaklandı. Yeni haftanın gündemini şirketlerin hızlanacak 1Ç23 bilanço açıklamaları ve ekonomideki veri akışı oluşturacak. BIST’de azalan işlem hacmi ile birlikte endekste sıkışık seyrin ve bilanço verilerine bağlı hisse bazlı hareketlerin devamını, BIST-100 endeksinin haftanın açılışında yatay seyretmesini bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 son işlem gününde 5000 desteği seviyesine geri çekilme yaşadı. Kapanış 5012 seviyesinde gerçekleşti. Endeks kısa işlem gününde 5000-4980 destek bölgesinde tutunma çabasını sürdürdü. 5000 seviyesi üzerindeki tutunma sınırlı da olsa iyimserliğin devam ettiğinin göstergesi. BIST’te 5000-4980 bandını kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Üzerindeki hareketin korunması saatlik periyot için olumlu teknik görünümü desteklemeye devam ediyor. Bununla birlikte bandın altına yaşanacak sarkma yeni bir zayıflama sürecine işaret edebilecek ve ilk aşamada 4950-4900 bandı gündeme gelebilecektir. Endekste 5100-5130 ilk aşama direnç bölgesi olarak değerlendirilebilir. Sonrasında 5220-5388 bandı yeniden gündeme gelebilecektir. 

Şirket Haberleri

● BIM & Gıda Perakende Sektörü:

                         BIM, Rekabet Kurumu tarafından BIM’in de dahil olduğu beş zincir market ve bir tedarikçi şirkete verilen idari para cezası kararına karşı açtıkları iptal davasının Ankara ilgili İdare Mahkemesi (İlk derece mahkeme) tarafından esastan reddedildiğini açıkladı. Şirket, ayrıca karara itiraz için 30 gün içerisinde ikinci derece mahkeme olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf başvurusunda bulunulacağını açıkladı.

● Savunma Sanayi:

                          Altay tankı çeşitli testlerinin yapılması amacıyla TSK’ya teslim edildi. Türk savunma sanayinde uzun yıllardır tamamlanması beklenen Altay tankının bu yıl içerisinde seri üretimine başlanması bekleniyor. Aselsan Altay tankının çeşitli haberleşme, görüş, kontrol, hedefleme, atış ve koruma sistemlerini sağlıyor. Dünyada bir tankın bütün elektronik sistemlerini tek başına üretebilen tek şirket olması Aselsan’ı öne çıkarıyor. İlerleyen dönemlerde çeşitli tank modernizasyonu projelerinin alınması bekleniyor

  • svg
    +90 850 308 61 00
X