GÜNLÜK BÜLTEN - 24.08.2023

Resim

 

Yurt içinde TCMB faiz kararı takip edilecek

 

● Piyasa beklentisi politika faizinin %20 seviyesine çıkacağı yönünde

 

● Tüketici güven endeksi (m.a.) ağustosta belirgin düştü

 

● EB ve İngiltere’de öncü hizmet PMI endeksi daralma bölgesine geriledi ABD hisse senedi piyasaları dün makro verilerin ekonomik büyümede yavaşlama sinyali vermesi ve uzun vadeli tahvil getirilerindeki gerilemeyle, yükseldi. S&P500 endeksi teknoloji ve medya hisseleri öncülüğünde günü %1,1 yükselişle tamamladı. Nasdaq Bileşik endeksi de %1,6 değer kazandı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri ise günü %0,1 ilâ %0,9 değişimlerle noktaladı. ABD tahvil piyasasında 10 yıllık getiriler 13 bps düşüşle %4,19’a, 2 yıllık tahvil getirisi 8 bps düşüşle %4,97’ye geriledi. Böylelikle, 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -72bps’ten -77 bps’e geldi. Dolar endeksi %0,1 düşüşle günü 103,4’den sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontratı günü %1,0 kayıpla 83,2$/bbl’den bitirdi. Altının ons fiyatı gün sonunda %0,9 artışla 1915$ oldu.

 

● Küresel çapta ağustos ayı öncü PMI endeksleri, hizmet tarafında da yavaşlama sinyallerinin güçlendiğine işaret etti; ancak imalat sanayiine göre daha olumlu görünümü koruyor. Euro Bölgesi (EB) ve İngiltere’de endeksler eşik seviyenin altına geriledi; sırasıyla 48,3 (temmuz: 50,9) ve 48,7 (temmuz: 51,5) seviyelerinde gerçekleşti. İmalat sanayi PMI endekslerinde bir miktar iyileşme görülmekle birlikte daralma bölgesinde kalmaya devam etti. EB’de endeks 43,7’e (önceki ay: 42,7) yükselmekle birlikte, temmuz 2022’den bu yana 50 eşik seviyesinin altında.

 

● ABD’de imalat sanayi PMI endeksi ağustos ayında öncü veriye göre 49,0’dan 47,0’a, hizmet sektörü PMI endeksi ise 52,3’ten 51,0’a geriledi. Anket, ikinci çeyrekte hizmet sektörü öncülüğündeki büyüme ivmesinin yavaşladığına ve fabrika üretimindeki düşüşün devam ettiğine işaret etti. Şirketler, yüksek fiyatlar ve artan faiz oranları karşısında talebin zayıfladığını belirtti. Yeni siparişlerde de gerileme görülüyor.

 

● ABD’de yeni konut satışları temmuzda aylık %4,4 ile beklentilerin (%0,9) üzerinde artarken, yıllıklandırılmış olarak 714 bin adede yükseldi. Satışlar şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Yeni konut satışlarında yıllık bazda artış ise %31,5 oldu. MBA haftalık konut kredisi başvurularında düşüş beşinci haftasında; 18 Ağustos ile biten haftada başvurular %4,2 azaldı. 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı ilgili haftada 15 baz puan artışla %7,31’e ulaştı. Güney Kore Merkez Bankası faiz oranlarını %3,5'te sabit tuttu. Yurt dışında bugün ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve dayanıklı mal siparişleri verileri açıklanacak.

 

● Yurt içinde tüketici güven endeksi ağustosta mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık bazda 12,1 puan azalarak 68,0 seviyesinde gerçekleşti; Temmuz 2022’den bu yana en düşük seviye. Endekste düşüşün genele yayıldığı görülüyor. Alt endeksler içinde en belirgin düşüş genel ekonomik durum beklentisi ile hanenin maddi durumunda gözlendi.

 

● Yurt içinde bugün ise piyasalarda TCMB faiz kararı takip edilecek. Bloomberg anketine göre TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artışla %20’ye yükseltmesi bekleniyor. Son iki ayda olduğu gibi piyasa beklentilerini karşılamayacak bir karar açıklanacağını düşünüyoruz. Ayrıca Hazine bugün 2 yıl vadeli ABD doları cinsi devlet tahvili ile kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirecek.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100’de dün belirgin kâr satışları gördük. Endeksteki hisselerin yaklaşık 1/3’ü günü sınırlı yükselişle kapatırken, özellikle havacılık, rafineri, perakende ticaret ve enerji hisseleri satış baskısı altında kaldı. Önceki günü düşüşle kapatan bankalar ve bir süredir endeksten olumlu ayrışan telekom hisseleri ise dün sınırlı da olsa günü artıda kapatmayı başardı. Piyasa açısından bugün yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı önem taşıyor. BIST’in dünkü satıcılı seyrin ardından bugün daha dengeli ve yataya daha yakın bir seyir izlemesini bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

               BIST100 dün günün genelindeki yatay seyrin ardından, gün sonuna doğru artan satış baskısıyla aşağı yönlüydü. Kapanış 7602 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş denemesinin 7900 seviyesiyle sınırlı kalması sonrası gelişen satış baskısı dün de etkiliydi. 5 günlük ortalama bölgesi altına sarkma yaşanırken, kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 7450-7380 bandı üzerindeki hareket korunuyor. Bu aşamada bu bölge üzerindeki harekete bağlı olarak belirgin bir düzeltmeden ziyade halen sınırlı bir satış baskısından söz etmek mümkün. Fakat dip seviyesine yakın kapanış zayıf seyrin devam ettiğine işaret ediyor. Dolayısıyla 7450-7380 bandı altına yaşanacak bir sarkmanın aşağı yönlü eğilimi daha da belirgin hale getirebileceğini vurgulamak gerekiyor. Endekste 7900 seviyesini yakın direnç bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Aşılması durumunda 8000-8155 seviyesine yönelik hareket gelişebileceğini belirtebiliriz.

 

Şirket Haberleri

 

● Bankacılık Sektörü,

 

         BDDK günlük bülten verisine göre bankalardaki döviz mevduat 18 Ağustos haftasında 1,5 milyar dolar artarak 201,6 milyar dolar oldu. Aynı dönemde TL mevduat ise %1,2 artışla 7,55 trilyon TL’ye ulaştı. Söz konusu hafta TL krediler yatay kalırken, yabancı para krediler dolar bazında %0,7 geriledi. Sorunlu kredi hacmi ise 150 milyon TL artarak 172,2 milyar TL oldu.

 

● Turkcell,

 

              Endeksin Üzerinde Getiri, H.Fiyat: 77.5 TL), yüzde yüz iştiraki Beltel Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş. ile "Kolaylaştırılmış Prosedür Yoluyla Birleşme" işlemlerinin tamamlandığını duyurdu

  • svg
    +90 850 308 61 00
X