GÜNLÜK BÜLTEN - 25.04.2023

Resim

Piyasalar büyüme verileri öncesinde dar bantta işlem görüyor

● Yurt içinde reel kesim güven endeksi (m.a.) nisanda 105,1’e yükseldi

● Hizmet sektörü güveni artmaya devam etti, perakende endeksi ise azaldı

● Kapasite kullanım oranı (m.a.) 1,4 puan artışla %75,6 seviyesinde ABD hisse senedi piyasaları, güne pozitif bir açılışla başlamanın ardından Dallas Fed İmalat Sanayi Aktivite Endeksi’nin beklentilerin altında gelmesi ve bu durumun Bej Kitap’takinden farklı bir görünüme işaret etmesiyle satış baskısı gördü. Daha sonra bilançoların etkisiyle bir miktar alış gören S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla +%0,1 ve -%0,3 değişimlerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, açılıştaki negatif seyrin ardından IFO iş ortamı endeksinin beklentilerinin üzerinde gelmesiyle bir miktar toparlanırken günü bilançoların da etkisiyle genel olarak -%0,8 ilâ +%0,6 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında Hazinenin son vergi ödemelerini de esas alarak oluşturacağı ABD’nin yükümlülüklerini yerine getirebileceği son günü esas alan rapor öncesinde, Cumhuriyetçi senatör McCarthy’nin bu hafta oylanacak ve kamu harcamalarında 4,5 trilyon $ kesinti, borç tavanında ise 1,5 trilyon $ artış öngören plan tasarısı öncesinde alışlar hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,09’a, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,49’a geriledi. Dolar endeksi %0,5 gerileyerek günü 101,3’ten sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, küresel çapta tankerlerde bulunan petrol stokunda yaşanan düşüşün etkisiyle günü %1,3 artışla 82,7$/bbl’den kapattı. Altının ons fiyatı DXY ve 10 yıllık tahvil getirisindeki gerileme sonrası %0,3 yükseldi: 1.989$/ons.

● Almanya’da IFO iş dünyası güven endeksinde yükseliş nisana da devam etti ve endeks 93,6 ile Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Artışa beklentilerdeki iyileşme etkili olurken, şirketlerin mevcut durumu biraz daha olumsuz değerlendirdikleri görüldü. Beklenti endeksinin alt kırılımlarına bakıldığında; imalatta endeks yükselişini sürdürdü. Hizmet sektöründeki beklenti ve iş ikliminde ise son aylarda görülen iyileşme trendi sona erdi.

● Yurt dışında bugün ABD’de yeni konut satışları, konut fiyatı, Conference Board tüketici güven endeksi ile Richmond Fed imalat endeksi verileri açıklanacak. İkinci el konut satışları martta yüksek konut kredisi faiz oranlarının da etkisiyle aylık %2,4 ile beklentilerin üzerinde daralmıştı. Yeni konut satışlarının da martta aylık %1,3 azalış göstermesi bekleniyor.

● Yurt içinde reel kesim güven endeksi (RKGE) son iki aydır artış gösteriyor; nisanda endeks mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık 1,0 puan artarak 105,1 ile Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. İmalat sanayi için tarihsel ortalamalarının üzerinde bir iyimserliğe işaret eden bu değerde geleceğe yönelik beklentilerdeki iyileşme rol oynarken, mevcut seyre ilişkin sorular endeksisınırlamaya devam ediyor.

● Sektörel güven endekslerinden, hizmet sektörü güven endeksi nisan ayında artarken, perakende güveni gerilemeye devam etti. İnşaat sektörü güveni ise yatay seyretti. Hizmet sektörü güven endeksi nisandaki artışla birlikte deprem öncesindeki seviyesine geri dönerken, inşaat sektörü güven endeksi ortalamanın altındaki seyrini koruyor. Deprem bölgesinin yeniden inşa faaliyetinin hız kazanmasıyla birlikte önümüzdeki dönemde inşaat sektörü göstergelerinde iyileşme bekliyoruz. Perakende sektörü güven endeksi ise mevsimsellikten arındırılmış olarak son dört aydır azalıyor; endeks Eylül’den bu yana en düşük seviyesinde.

● Kapasite kullanım oranı (KKO) mevsimsellikten arındırılmış olarak nisanda 1,4 puan artarak %75,6 seviyesine yükselirken, deprem kaynaklı şubat ve mart aylarında gözlenen düşüşleri çok büyük ölçüde telafi ettiğini görüyoruz.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST’de bilanço dönemine girilmesine rağmen zayıf işlem hacmi ve endekslerde sıkışma devam ediyor. Dün gıda/içecek, gübre, otomotiv ve havacılık hisselerindeki alımlara karşın bankalar, beyaz eşya/elektronik ve altın madenciliği hisselerinde satıcılı seyir vardı. Gün sonu itibarıyla BIST-100 %0,2’lik hafif artış gösterirken endeksin yıl başına göre kaybı da %9’a yakın oldu. BIST’de bilanço beklentilerine paralel seçici hareketlerin ve endeks bazında yatay seyrin devam etmesini bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 5075 seviyesine hareketin ardından geri çekilme yaşadı. Kapanış 5023 seviyesinde gerçekleşti. Endekste sıkışık seyir geçerli durumda. 5000-4980 bandı üzerindeki hareket korunuyor. BIST’te 5000-4980 bandını kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Üzerindeki hareketin korunması çok kuvvetli olmasa da saatlik periyot için olumlu teknik görünümü desteklemeye devam ediyor. Bununla birlikte bandın altına yaşanacak sarkma yeni bir zayıflama sürecine işaret edebilecek ve ilk aşamada 4950-4900 bandı gündeme gelebilecektir. Endekste 5100-5130 ilk aşama direnç bölgesi olarak değerlendirilebilir. Sonrasında 5220-5388 bandı yeniden gündeme gelebilecektir.

Şirket Haberleri

● İsdemir,

                       Deprem sonrası 13 Şubat’ta durdurulan üretimlerin yeniden başlatıldığını ve deprem öncesi üretim seviyelerine ulaşıldığını açıkladı. Şirket hasarların sigorta teminatı kapsamında olduğunu, sigorta ekspertiz ve hasar tespit çalışmalarının devam etmekte olduğunu açıkladı.

● Gıda Perakende Sektörü:

                   BIM’den sonra Migros ve Carrefoursa da, Rekabet Kurumu tarafından beş zincir market ve bir tedarikçi şirkete verilen idari para cezası kararına karşı açtıkları iptal davalarının Ankara ilgili İdare Mahkemesi (İlk derece mahkeme) tarafından esastan reddedildiğini açıkladı. Şirketler, ayrıca karara itiraz için 30 gün içerisinde ikinci derece mahkeme olan Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf başvurusunda bulunacaklarını açıkladı.

● Şişecam,

                  Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan ('EBRD') Şişecam Çevre Sistemleri'nin %10 hissesini 2,0 milyon avro karşılığında satın alma işlemini tamamladığını duyurdu. Devir işlemi sonrasında Şişecam şirkete %100 pay sahibi oldu. Şişecam geçtiğimiz günlerde EBRD'nin %10 hissesini satın almak için var olan opsiyonunu kullanacağını açıklamıştı. Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş. geride bıraktığı yedi yılda Türkiye cam atık toplama ve geri dönüşüm sektörünün kurumsallaşmasına destek oldu. Şişecam, cam ambalaj üretiminde kullanılan dış cam kırığı oranını 2030 yılına kadar %35'e çıkarmayı hedeflemektedir. Atık camların geri dönüştürülmesinden elde edilen cam kırıntısı kullanımı, bir şişenin kullanım ömrü boyunca neden olduğu karbon emisyonunu %50'den fazla azaltabilmektedir.

● Savunma Sanayi:

                 SIPRI verilerine göre global savunma harcamaları 2022 yılında %3,7 reel artış ile 2,24 trilyon dolar zirvesine ulaştı. Veriler, satın almalar, her nevi personel maliyeti, yapı maliyetleri, AR-GE maliyetleri gibi birçok kalemi kapsamaktadır. 2022 yılında savunma harcamaları en çok arttıran ülkeler sırasıyla ABD (70 milyar dolar, %9), Ukrayna (38 milyar dolar, %640), Rusya (20 milyar dolar, %31), Suudi Arabistan (12 milyar dolar, 19%) olarak kaydedildi. Diğer yandan, harcamaları en fazla azalan ülke %32 düşüşe işaret eden 5 milyar dolarlık azalma ile Türkiye oldu. Türkiye’nin savunma harcamalarının GSYH’ya oranı 2021’deki 1,90 seviyesinden 1,23 seviyesine geriledi. Bu düşüşe neden olan temel sebep liranın dolar karşısındaki değer kaybı oldu. Harcamalardaki bu düşüşe rağmen, Türkiye global silah ihracatındaki payını 2013-2017 yılları arasındaki %0,6 seviyesinden, 2018-2022 yılları arasında %1,2 seviyesine yükselterek en fazla ihracat yapan 12. ülke oldu.

● Otomotiv Sektörü:

                  Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafında yapılan açıklamaya göre esnaf aynı cins ticari araçlarını yenilerken ÖTV ödemeyecek. Güncel durumda ticari araçların ÖTV oranı %4-15 arasındadır. Taksilerin ise ÖTV oranı 45-80% arasındadır. Takip listemizde yer alan Ford, Tofaş ve Doğuş Otomotiv’in üçü de ticari araç satışı yapmaktadır. Açıklamanın arkasından uygulama ile ilgili resmi gazetede yayımlanacak haberi bekleyeceğiz.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X