GÜNLÜK BÜLTEN - 25.07.2023

Resim

 

Piyasalarda dün öncü PMI verileri takip edildi

 

● Gelişmiş ülkelerde PMI göstergeleri gerilemeyedevam etti

 

● TCMB seçici kredi ve miktarsalsıkılaştırma kararlarını yayınladı

 

● Yurt içinde bugün sektörel güven endeksleri ve İYA verileri açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, PMI imalat ve hizmet sektörü verilerindeki ayrışmanın bir miktar normalleşmesi ve bileşik endeks bazında istihdam ve girdi fiyatlarında ılımlılaşma görülmesinin Fed’i daha güvercin bir duruşa yönlendirebileceği beklentileriyle alıcılı seyretti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,4 ve %0,2 kazanımlarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri öncü PMI verileri sonrasında günü genel olarak -%0,3 ilâ +%0,7 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasası EB ve İngiltere’ye dair öncü PMI verileri sonrası merkez bankalarının politika faizi adımlarında yumuşama olabileceği beklentisi ile alıcılı bir seyrin ardından, Chicago Fed Ulusal Aktivite Endeksi ve ABD öncü PMI verileri sonrası satıcılı bir seyre döndü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,92’ye, 10 yıllık tahvil getirisi %3,87’ye yükseldi. Dolar endeksi %0,3 artışla günü 101,3’ten kapattı. Brent petrol aktif vadeli kontratı Rusya-Ukrayna savaşının seyri, yaz döneminde benzin talebinde beklenen artış ve özellikle EB’nin ekonomik aktivitesinde görülen güç kaybının ECB’nin faiz artırım adımlarını yumuşatabileceği beklentisi sonrası günü %2,1 artışla nisan sonundan beri en yüksek seviye olan 82,7$/bbl’den noktaladı. Altının ons fiyatı DXY ve 10 yıllık tahvil getirisindeki artışsonrası günü %0,4gerileyerek 1955$/ons’tan bitirdi.

 

● Almanya Öncü Bileşik PMI Endeksi temmuzda 2,3 puan düşüşle 8 ayın en düşük seviyesi olan 48,3’e geriledi. Öncü PMI Hizmet Endeksi ise 52,0 ile 5 ayın en düşük seviyesinde bulunuyor. İmalat Sanayi PMI Öncü Endeksi ise 38,8 seviyesiyle 38 ayın en düşüğünde. Özel sektörün istihdam endeksinde sert düşerken, girdi maliyetleri de son 3 yılın en düşük seviyesinde.

 

● Euro Bölgesi (EB)Öncü Bileşik PMI Endeksi ise son 8 ayın en düşük seviyesi olan 48,9’da ve son 2 aydır daralma bölgesinde. Öncü PMI Hizmet Endeksi genişleme bölgesinde yer almaya devam etse de 51,1’e geriledi. İmalat Sanayi PMI Öncü Endeksi de Haziran 2022’den beri daralma bölgesinde bulunmasının yanında 38 ayınen düşük seviyesi olan42,7’de bulunuyor.

 

● ABD’de Öncü Bileşik PMI Endeksi temmuzda 52,0 ile 5 ayın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen genişleme bölgesinde. Bileşik endekste görülen düşüşte Nisan 2022’den beri ilk kez hizmet sektörü PMI öncü endeksi hız keserken, imalat PMI endeksinde 50’nin altında kalsa da ivmelenme göründü. Öncü PMI Hizmet Endeksi ise 52,4 ile son 5 ayın en düşük seviyesinde bulunuyor. Bileşik veri genelinde istihdam koşullarında ocaktan beri en zayıf genişleme görülürken, girdi maliyetlerindeki artış hızında Ekim 2020’denberi endüşükseviyelergörüldü.

 

● Hazine’nin dün gerçekleştirdiği 5 yıl vadeli 6 ayda bir % 8,65 kupon ödemeli Sabit Kuponlu Devlet Tahvili ihalesine toplam 28,3 milyar TL teklif gelirken, 19,8 milyar TL’si gerçekleşti. Bugün 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihaleleri ile 2 yıl vadeli ABD doları cinsi devlet tahvili ve kira sertifikasının doğrudansatışı olacak.

 

● TCMB son PPK kararında belirttiği seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarını gece yayımladı. Önceliklendirilmiş sektörler dışındaki krediler için menkul kıymet tesisi (MKT) kapsamındaki büyüme sınırı TL ticari kredilerde %2,5’e, taşıt kredilerinde %2’ye indirildi. Ayrıca, faiz oranına göre MKT uygulamasında ihracat ve yatırım kredileri hariç TL ticari kredilerde 1. kademe kaldırıldı. Kredi kartı nakit çekim ve KMH hesaplarına uygulanan azami faiz ise %2,89’a yükseltildi. İhracatçıların finansmana erişimini desteklemeye yönelik olarak reeskont kredi kullanımında günlük limit ve kullanımkoşullarında değişiklikleryapıldı.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● Dün BIST’de belirgin hisse değişimleri ve yataya yakın bir seyir izledik. Açılışta alıcılı başlayan endeks kapanışa yakın gelen satışlarla günü yatayda tamamladı. Endeks dolar bazında 250 seviyesinde bir miktar zorlandı. Bugün piyasanın kâr beklentilerine odaklı birseyirle alıcılı açılış yapmasınıbekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

            BIST100 dün gün içerisinde test ettiği 6808 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 6695 seviyesinde gerçekleşti. Endekste geri çekilmeler halen gün içi ve sınırlı düzeltme şeklinde. 5 günlük ortalama bölgesi üzerindeki hareket korunurken, saatlik ve günlük periyotta ortalamalardaki yukarı eğilim geçerli durumda. Dolayısıyla bu aşamada iyimserliğin devam ettiğini ve olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu belirtebiliriz. Bu paralelde endekste daha önce de belirtmiş olduğumuz 6900- 7000 sınırına yönelik hareketin geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 6600-6500 ara destek olmakla birlikte 6350 seviyesi saatlik periyot için takip ettiğimiz destek bölgesi. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü şekilde geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Yapı Kredi Bankası,

 

           2Ç23’de önceki çeyreğe göre %9 düşüşle 11.5 milyar TL net kâr açıkladı. Sonuç, 11,3milyar TL olan tahminimiz ve medyan beklentiye paralel geldi. Böylece 2023/6 net kârı %26 artışla 24,1 milyar TL oldu ve öz kaynak kârlılık oranı %36,5 oldu. (2022: %55,5). 2Ç23 sonuçlarında artan mevduat rekabeti ve sınırlandırılan kredi getirisi ile swap dahil net faiz gelirinin %39 düşmesi, buna karşılık özellikle kurdaki oynaklık kaynaklı Hazine gelirlerinin sıçrama yapması öne çıktı. Net faiz marjında 200 baz puanı aşan gerilemenin 60’ı TÜFE tahvilleri için enflasyon varsayımın beş puan düşmesinden kaynaklandı. Banka, ayrıca TL kredi-mevduat getirisinin sektöre göre az gerilediğini; Temmuz ayı ile dibin görüldüğünü, mevduatta rekabetin hafiflemesi ve kredi faiz tavanının artışıyla toparlanma beklendiğini belirtti. Net komisyon geliri de 2Ç23’de önceki çeyreğe göre %28 ve 2023/6’da yıllık %102 artışla kâra destek verdi. Buna karşılık faaliyet giderleri 2Ç23’de maaş ayarlamaları ile %17 ve ilk altı ayda enflasyon etkisi ve deprem bağışı ile %154,5 arttı. Hacimli bir kredinin eklenmesiyle TGA (dönem içi 1,76 milyar TL’lik TGA satışına rağmen) 6 milyar TL artış gösterdi. TGA satışı, üçüncü grup kredi karşılık oranını %76’dan %69’a düşürdü. Buna karşılık, kur korumasının etkisi ve TGAsatış geliri ile tahsilatlar dikkate alındığında net karşılık gideri önceki çeyreğe göre geriledi. Net kredi risk maliyeti de 2023/6’da 40 baz puanın altında kaldı. Yorum: Banka düzenlemelere ilişkin önden ve hazırlıklı hareket edilmesinin marj konusunda kendisini olumlu ayrıştırdığını ve marj baskısı konusunda en kötünün geride kaldığını belirtiyor. Yıl sonu beklentileri net faiz marjı için korunurken, komisyon gelirleri ve faaliyet giderleri için artırıldı. Enflasyondaki artış eğilimi nedeniyle öz kaynak kârlılık beklentisi bir miktar artışla %30’un üzerine çekildi (enflasyon muh. tabii kârlılık beklentisi %12-14 aralığında). Banka için kâr tahminlerimizi 2023 ve 2024’de 51,4 milyar TL ve 68,8 milyar TL olarak koruyoruz. Buna göre öz kaynak beklentisi %34-36 aralığında bulunuyor. 

 

● Bankacılık Sektörü,

 

                  Merkez Bankası, krediler ve bankacılık sektörüne ilişkin düzenlemelerinde bazı miktarsal sıkılaştırma ve sadeleştirme tedbirleri aldı. Buna göre, devlet tahvili tesis imkanı kapsamındaki kredilerin aylık büyüme tavanı %3,0'den %2,5'e düşürüldü. Taşıt kredilerinde oran %2,0 olacak. Ayrıca, uygulamaya tabii kredi faiz tavanlarında (1,4x çarpanı kaldırıldı) yalnızca bir çarpan (1,8 x referans oran) uygulanacak. Bunlara ek olarak, kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesabına uygulanan aylık azami faiz oranı %2,89'a yükseltildi. Öte yandan, ihracatçının finansmana erişimini desteklemek amacıyla reeskont kredisi limiti 1,5 milyar TL'ye çıkarıldı ve reeskontkredisi kullandırımında KOBİ katkısıve ihracat büyüme performansının dikkate alınacağıduyuruldu.

 

● Ford Otosan,

 

              Aşağıda belirtilen tarihler arasında periyodik bakım çalışmaları için üretime ara verecektir. Söz konusu bakım çalışmasıplanlı olup şirketin üretimrakamlarını ve tahminlerini etkilemeyecektir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X