GÜNLÜK BÜLTEN - 25.08.2023

Resim

 

Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole’daki kanuşması takip edilecek

 

● TCMB politika faizini 750 baz puanlık sert artışla %25’e yükseltti

 

● Yurt içinde bugün reel kesim ve sektörel güven endeksleri açıklanacak

 

● Ayrıca İktisadi Yönelim Anketi ve kapasite kullanım oranı yayınlanacak ABD hisse senedi piyasaları, çip üreticisi Nvidia şirketinin olumlu bilanço haberine rağmen, Boston Fed Başkanı’nın daha fazla faiz artışının gerekebileceğini ancak faiz artışında zirve seviyeye yakın oldukları söyleminin ardından günü düşüşle tamamladı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri sırasıyla %1,3 ve %1,9 değer kaybetti. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri ise günü -%0,7 ilâ %0,2 değişimlerle noktaladı. Piyasalarda bugün Powell’ın Jackson Hole’daki konuşması takip edilecek. ABD tahvil piyasasında ise; 2 yıllık tahvil getirisi 6 bps artarak %5,02'ye, 10 yıllık tahvil getirisi 5 bps artarak %4,24'e yükseldi. Böylece, 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -77bps’ten -79 bps’e geldi. Dolar endeksi güçlendi ve %0,5 artarak 104,0 ile Haziran başından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Brent petrol aktif vadeli kontratı günü %0,2 artışla 83,4$/bbl’den bitirdi. Altının ons fiyatı gün sonunda sınırlı artışla 1917$ oldu.

 

● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları düşmeye devam ederek, işgücü piyasasında olumlu görünümün sürdüğüne işaret etti. 19 Ağustos ile biten haftada başvurular 10 bin kişi azalışla 230 bine geriledi (beklenti 240 bin). Dört haftalık ortalama ise 2250 artışla 236.750 oldu. Devam eden başvurular 12 Ağustos'ta sona eren haftada hafif düşüşle 1,7 milyona gerilerken, sigortalı işsizlik oranı %1,1'e geriledi.

 

● ABD’de dayanıklı mal siparişleri temmuz ayında aylık %5,2 azaldı. Bu gelişmede ulaştırma sektörü siparişlerindeki %14,1 azalış öne çıkarken, bu sektör hariç tutulduğunda yeni siparişler haziran ayındaki %0,2'lik artışın ardından %0,5 arttı. Uçak hariç savunma dışı sermaye malı siparişleri beklentilere paralel olarak %0,1 arttı. Endonezya Merkez Bankası piyasa beklentilerine paralel olarak politika faizini %5,75’te sabit tuttu.

 

● Yurt içinde TCMB politika faizini beklentilerin üzerinde 750 baz puan artışla %25’e yükseltti. Metinden, küresel ekonomilerin değerlendirildiği ilk paragraf çıkarılırken, Ağustos ayına ilişkin öncü veriler ışığında, Temmuz Enflasyon Raporu’nda sunulan yıl sonu tahmininin (%58) üzerinde kalınacağı iletişimi yapıldı. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği belirtildi. Ayrıca parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edeceklerinin altı çizildi. PPK kararı sonrası TL ABD doları karşısında %5,1 değer kazanırken, 5 yıl vadeli CDS de yeniden 400 baz puanın altına geriledi.

 

● Hazine dün 2.401,7 milyar dolar tutarında ABD doları cinsi devlet tahvili ve 164 milyon ABD doları tutarında ABD doları cinsi kira sertifikası ihraç etti. Böylelikle, şu ana kadarki aylık borçlanma 232 milyar TL ile ağustos ayı borçlanma programındaki hedefi (136 milyar TL) belirgin aştı.

 

● Yurt içinde bugün ağustos ayı iktisadi yönelim anketi, reel ve sektörel güven endeksleri, kapasite kullanım oranı ile temmuz yabancı turist girişleri verileri açıklanacak. Veriler üçüncü çeyrekte faaliyetin seyrine ilişkin öncü göstergeler olması itibarıyla önemli.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● TCMB faiz kararı sonrası BIST’de bankalar ve diğer mali sektör hisselerine dönük risk iştahı güçlenirken, döviz geliri elde eden ve/veya finansal borçluluğu yüksek şirketlerde bir miktar satış gördük. Önümüzdeki haftalarda da hisse performansı geride kalmış mali sektör, perakende ticaret, sağlık hizmetleri ve telekom şirketlerinin olumlu yönde bir miktar daha öne çıktığı bir borsa seyri görebiliriz. BIST-100 endeksi dün %1,5 geriledi. Ancak, ABD doları bazında endeks ocak ayındaki zirvesini geçip 2018’den itibaren en yüksek seviyeyi görüp geri çekilme yaşadı ancak günü dolar bazında artıda tamamladı. BIST’de tematik hisse değişimleri ile yukarı yönlü eğilimin korunacağını tahmin ediyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

            BIST100 dün gün içerisindeki hareketle direnç bölgesi olarak belirttiğimiz 7870 seviyesine yönelme sonrasında satış baskısı altındaydı. Kapanış 7492 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş denemesinin 7900 seviyesiyle sınırlı kalması sonrası gelişen satış baskısı ikinci günde de etkili oldu. 5 günlük ortalama bölgesi altında 2. gün kapanışı gerçekleşirken, kısa periyot için destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 7450-7380 bandı üzerindeki hareket korunuyor. Bu aşamada bu bölge üzerindeki harekete bağlı olarak belirgin bir düzeltmeden ziyade halen sınırlı bir satış baskısından söz etmek mümkün. Fakat önceki gün olduğu gibi günün dip seviyesine yakın kapanış zayıf seyrin devam ettiğine işaret ediyor. Dolayısıyla 7450-7380 bandı altına yaşanacak bir sarkmanın aşağı yönlü eğilimi daha da belirgin hale getirebileceğini vurgulamak gerekiyor. Endekste 7900 seviyesini yakın direnç bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Aşılması durumunda 8000-8155 seviyesine yönelik hareket gelişebileceğini belirtebiliriz.

 

Şirket Haberleri

 

● Aygaz’ın,

 

          Sahip olduğu %3,93’luk Koç Finansal Hizmetler (KFS) payları kısmı bölünme yoluyla Koç Holding’e (KCHOL, Endeks Üzeri, Hedef Fiyat: 176,2 TL) devredilmesi işlemine Olağanüstü Genel Kurul’da onay verilmedi. Genel Kurul’da Koç Holding vekili tarafından, Genel Kurul’un ilanından sonra Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 19. ve 20. maddeleri uyarınca işlemin ek vergi doğurabileceğine dair gündeme gelen belirsizlikler nedeniyle işlemin ertelenmesi görüşü paylaşıldı. Buna paralel olarak işlem Genel Kurul’da reddedildi. Grup yapısını sadeleştirmek ve Aygaz’ın LPG operasyonlarının değerinin daha şeffaf bir şekilde ortaya çıkabilmesi amacıyla yapılacak bu işlemin Aygaz üzerindeki holding iskontosunu azaltmasını beklemekteydik. Ancak, işlemin ertelenmesi/iptal olması Aygaz hisselerini hafif olumsuz etkileyebilir.

 

● Medical Park,

 

            Endeksin Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 145,0 TL), Lokman Hekim (LKMNH, Endeksin Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 46,0 TL): Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından özel sağlık hizmet sunucularının fiyatlama esaslarını düzenleyen Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 24 Ağustos 2023 tarihli ve 32289 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. MPARK’ın hesaplarına göre ortalama fiyat artışı %54 seviyesindedir. Lokman Hekim’in hesaplarına göre söz konusu fiyat artışı 2023 net satışlarına %7,5 ile %9,0 arasında ilave bir katkı yapacaktır. Şirket %21-23 arası FAVÖK marjı beklentisini korumaktadır. 2022’de SGK satışları MPARK’ın net satışlarının %18’ini oluşturmuştur. 2022’de SGK satışları LKMNH’in net satışlarının %28’ini oluşturmuştur. 2020 yılından beri yapılan zamlara baktığımız zaman MPARK’ın hesapladığı %54’lük etki TL bazında rekor bir artışa işaret etmektedir. Bu haberin MPARK ve LKMNH hisse fiyatlarına “Olumlu” yansıyacağını düşünüyoruz.

 

● Doğus Otomotiv,

 

           Endeksin Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 382,0 TL), 2016 yılında halka açık payların %10’unu geri almıştı. Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre yönetim söz konusu payların %7’sinin satışına ilişkin görüşmelere başlamıştır. Geçtiğimiz aylarda yapılan benzer işlemlere baktığımızda bu tarz işlemlerin piyasa fiyatına iskonto uygulanarak yapıldığını görüyoruz. Söz konusu haberin hisse fiyatına “Olumsuz” yansıyacağını düşünüyoruz.

 

● Bankacılık Sektörü,

 

            TCMB verilerine göre, 18 Ağustos haftasında yerleşiklerin döviz mevduatı 1,6 milyar dolar artarak 173,9 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduattaki artış 2,6 milyar dolar düzeyinde hesaplanıyor. Aynı hafta kur korumalı mevduat (KKM) 50 milyar TL artarak 3,4 trilyon TL'ye (126,4 milyar ABD Doları) yükseldi. 18 Ağustos haftasında TL krediler yatay kalırken, YP krediler (ABD doları bazında) %0,7 azaldı. TCMB verilerine göre 1 aydan uzun vadeli TL mevduat faiz oranı haftalık 100 baz puan artışla %30,1 oldu. Öte yandan, ortalama faiz oranları haftalık bazda TP ticari kredilerde 40 baz puan azalarak %31,3'e, ihtiyaç kredilerinde 30 baz puan azalarak %47,1'e geldi. Konut kredilerinde ort. faiz %36,4'te yatay seyretti.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X