Günlük Bülten 26 Şubat 2024

Resim

 

Veri yoğun bir haftaya başlıyoruz

 

● Yurt içinde Reel Kesim Güven Endeksi’nde azalış eğilimi sürdü

 

● Hizmet ve İnşaat Güven Endeksi artarken, Perakende Güven Endeksi azaldı

 

● Kapasite Kullanım Oranı şubatta aylık bazda 0,6 puan arttı; %77,0 ABD hisse senedi piyasalarında, Fed PPK üyesi Waller’ın faiz indirim kararında kesinlik için birkaç aylık enflasyon verisini daha görmeye ihtiyaçları olduğunu vurgulaması ve NY Fed Başkanı Williams’ın faiz indirim zamanına ilişkin bu yılın ikinci yarısını işaret eden demeçleri teknoloji hisselerini baskıladı. Büyük hisselerde görülen kar satışları sonrası S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,03 ve -%0,3 değişimlerle noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Almanya nihai büyüme verisinin öncekine paralel gelmesi, IFO endeksindeki beklenti kaynaklı iyileşme ve ECB’nin yayınladığı Tüketici Beklenti Anketinde enflasyon beklentilerinde görülen artışın etkisiyle hafif satış baskısı gördü. Ancak gün içi dip seviyelerden gelen alışlar sonrası endeksler Madrid Borsası haricinde günü genel olarak %0,3 ilâ %1,1 yükselişlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasası, Fed’in PPK üyelerinin faiz indiriminin ötelenebileceği yönündeki açıklamalarına rağmen genel olarak alıcılı seyretti. 2 yıllık tahvil getirisi %4,69’a, 10 yıllık tahvil getirisi %4,25’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -39bps’ten -44bps’e geldi. Dolar endeksi yatay seyrini sürdürdü: 104 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı faiz indirimlerinin öteleneceğine dair sinyallerle günü %2,5 düşüşle 81,6$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı, ABD’nin Rusya’ya yeni yaptırımlar açıklaması ve 10 yıllık tahvil getirilerindeki düşüşlerin etkisiyle %0,5 artışla 2035$/ons seviyesinde.

 

● Almanya’da ekonomi yılın son çeyreğinde öncü veriye paralel olarak çeyreksel bazda %0,3 daraldı. Özel tüketim bir önceki çeyreğe göre %0,2 arttı. Kamu tüketimi de üst üste ikinci çeyrekte de büyüdü. Makine ve teçhizat yatırımları en çok düşen bileşen oldu.

 

● Almanya’da IFO İş Ortamı İklim Endeksi şubatta 0,3 puan artışla 85,5 seviyesinde gerçekleşti. Bunda beklentilerdeki iyileşme etkili oldu. Mevcut duruma ilişkin değerlendirmeler ise değişmedi. iş ortamı endeksi imalat sektöründe gerilerken, hizmet sektöründe iyileşti. Hizmet sağlayıcılar mevcut işlerinden daha memnun olduklarını belirtirken, beklentiler hala kötümser. Ticaret endeksi yeniden düştü. İnşaat sektöründe, iş ortamı göstergesi düşük bir seviyede kalmasına rağmen hafifçe yükseldi.

 

● ECB’nin ocak ayı Tüketici Beklenti Anketi’nde gelecek 12 ay için ortalama enflasyon beklentileri %3,2'den %3,3'e yükselirken, üç yıl sonrasına ilişkin medyan enflasyon beklentisi %2,5'te sabit kaldı. Önümüzdeki 12 ay için ekonomik büyüme beklentileri aralık ayında %-1,3 iken ocakta %-1,1 oldu. Gelecek 12 ay işsizlik oranı beklentisi %11,2’den %10,9'a geriledi. Tüketiciler konut fiyatlarının önümüzdeki 12 ay içinde %2,2 artmasını beklerken, bu oran bir önceki aya paralel gerçekleşti. Gelecek 12 ayda konut kredisi faiz oranlarına ilişkin beklenti %5,3 seviyesinden %5,1'e geriledi.

 

● Yurt dışında bu hafta küresel çapta imalat sanayi PMI, Euro Bölgesi’nde öncü enflasyon, ABD’de Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE), yurt içinde ise ocak ayı dış ticaret istatistikleri, 2023 dördüncü çeyrek GSYİH ve şubat ayı imalat sanayi PMI verileri takip edilecek.

 

● Yurt içinde İktisadi Yönelim Anketi şubat ayı verileri, imalat sanayiine yönelik iç ve dış talepte belirgin artış ve buna bağlı olarak üretimde toparlanmaya işaret etti. Reel Kesim Güven Endeksi’nde mevsimsellikten arındırılmış olarak düşüş eğilimi devam ediyor. Endeks 0,9 puan daha azalarak 102,0 değerini aldı ve Aralık 2022’den bu yana en düşük seviyeye indi. Endeks iyimserlik ima eden 100 eşik değerinin üzerinde kalmakla birlikte tarihsel ortalamasının 1,5 puan altına inerek imalat sanayiinde görece kötümser görümümün sürdüğüne işaret etti. Hizmet ve İnşaat Sektörü Güven endekslerinde artış devam ederken, Perakende Güven Endeksi son iki aydır geriliyor. Kapasite Kullanım Oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık bazda 0,6 puan artışla %77,0 oldu ve tarihsel ortalamasının yeniden üzerine çıktı.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm

 

● Geçtiğimiz haftanın gündeminde özellikle TCMB’nin Perşembe günü yayınladığı ve piyasa tarafından mevcut para politikasına ilişkin kararlılığın güçlendirildiği şeklinde okunan PPK karar metni ve Cuma günü Hazine Bakanı’nın Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücünün gri listesinden çıkarılması konusunda son aşamaya gelindiği ve Haziran ayında sürecin tamamlanacağını duyurması önem taşıyordu. Bu çerçevede oluşan beklentilerin BIST’in hafta boyunca gördüğümüz seyrine olumlu katkı sağladığını düşünüyoruz. BIST geçtiğimiz haftayı dar bir aralıkta tamamladı. Dolar bazlı endekse baktığımızda son iki haftadır 300 civarında bir sıkışma olduğunu görüyoruz. Sektörler bazında ise geçtiğimiz hafta bilişim ve teknoloji endeksleri %17 ve %13 getiri ile belirgin olumlu ayrıştı. Hisse bazında da endekse en güçlü haftalık katkı Aselsan, Mia Teknoloji, Akbank, Ford Otosan hisselerinden geldi. Buna karşılık Ereğli, Sasa, Tüpraş ve Hektaş hisseleri hafta boyunca endeksi belirgin şekilde aşağı yönde baskılayan hisseler oldular. Yeni haftanın başlangıcında sıkışık seyrin ve hisse değişimlerinin sürmesini bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

            BIST100 haftanın son işlem gününde gün içerisinde 9300 seviyesine sarkmanın ardından tepki yaşadı. Kapanış 9374 seviyesine gerçekleşti. BIST’te 9400 direncine yönelik denemeler devam ederken, geri çekilmeler de sınırlı kalmaya devam ediyor. BIST100 için son paylaşımlarımızda da belirttiğimiz 9280-9180 bandı kısa periyot için tutunma-tepki bölgesi olarak korunuyor. 9280 seviyesini saatlik periyot için yakın destek, 9180-9160 bandını ise kısa periyot için nispeten güçlü destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Endekste 9400 direnç bölgesinin aşılmasıyla yukarı eğilim bir miktar daha güçlenebilecek ve üzerinde 9500-10000 bandına yönelme gerçekleşebilecektir.

 

Şirket Haberleri

 

● Avrupakent,

 

            Portföyünde bulunan Forum Trabzon AVM'nin tadilat projesinin tamamlandığını ve yapı kullanım izin belgesinin alındığını duyurdu. Bahse konu yapı kullanım izin belgesi ile oluşturulmuş 10 bin m² ilave alan kiralanacaktır.

 

● Kale Seramik,

 

           Çanakkale'deki üretim tesislerinde "Supera Üretim Hattı" kurmak üzere İtalyan SITI B&T Group S.p.A. ile "Supera Üretim Hattı - Taşlanmış Sırlı Porselen Üretim Sistemi" alımı için sözleşme imzaladığını açıkladı. İlgili makine ve ekipmanların teslimatının 4-6 ay içerisinde tamamlanması ve üretimin 2024 yılının son çeyreğinde başlaması planlanmaktadır. Yatırım tutarı 5,54 milyon Avro'dur. Şirket, söz konusu yatırımın 2025 yılı tahmini gelirlerine %10-15 oranında bir katkı sağlamasını beklemektedir.

 

● Kaleseramik,

 

            Genel Müdürü Altuğ Akbaş, Kadri Tarık Özçelik'in 1 Mart 2024 itibarıyla kendi isteğiyle görevinden ayrılmasının ardından Kale Grubu'nun yeni Başkan Yardımcısı olarak görev yapacak. Bu değişiklikle beraber; Kalekim Genel Müdürü Timur Karaoğlu, Altuğ Akbaş'ın yerine Kaleseramik'in yeni Genel Müdürü olurken, Murat Gönültaş da Karaoğlu'nun yerine Kalekim'in yeni Genel Müdürü olacak.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X