GÜNLÜK BÜLTEN - 26.05.2023

Resim

Piyasalarda ABD kişisel tüketim harcamaları enflasyonu takip edilecek

● Yurt içinde TCMB politika faizini %8,50’de sabit bıraktı

● Yurt içinde bugün nisan ayı yabancı turist girişleri açıklanacak

● ABD’de ekonomi ilk çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %1,3 büyüdü ABD hisse senedi piyasaları, ilk çeyrek büyüme verisinin beklentilerin üzerinde güncellenmesi, haftalık işsizlik maaşı verilerindeki düşüşün resesyon endişelerini bir miktar yatıştırması, Nvidia şirketinin güçlü bilanço ve satış hedefi açıklaması ile borç tavanına ilişkin gelişmelerin etkisiyle günü pozitif bölgede sonlandırdı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,9 ve %1,7 kazançlarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Almanya’nın GSYH’sinin 4Ç22’de çeyreksel %0,5 küçülmesinin ardından 1Ç23’te de revize edilen veriye göre %0,3 daralmasıyla girilen teknik resesyon sonrası günü -%0,7 ilâ +%0,1 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasası borç tavanına ilişkin beklentilerle 1 ve 3 aylık bono getirilerinde düşüş yaşarken, daha uzun vadeli getiriler Fed’in elini güçlendiren makro ekonomik verilerin politika faizinde beklenenden uzun süre yüksek seviyelerde kalınabileceği düşüncesiyle yükseldi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,53’e, 10 yıllık tahvil getirisi ise %3,82’ye yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -63bps’ten mart ortasından beri ilk defa -72bps’e geldi. Dolar endeksi %0,4 artışla 104,3’e ulaştı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Rusya’nın haziranda gerçekleşecek OPEC+ toplantısında üretim kısıntısı yapmayacağına yönelik söylemlerinin etkisiyle %2,7 azalarak 76,3$/bbl’e geriledi. Altının ons fiyatı DXY ve 10 yıllık tahvil getirisindeki yükselişin devam etmesinin etkisiyle günü %0,8 düşüşle mart sonlarından beri ilk kez 1.941$/ons’tan tamamladı.

● Almanya’da ekonomi yılın ilk çeyreğinde nihai veriye göre çeyreksel bazda %0,3 daralarak teknik anlamda resesyona girdi (öncü veri: %0,0, 4Ç22: -%0,5). Kamu tüketim harcamaları 1,1 puan ile büyümeyi aşağı çeken ana kalem oldu. Hanehalkı tüketimi de büyümeye 0,6 puan negatif katkı yaparken, net ihracat ve yatırım harcamaları ise büyümeyi 0,7’şer puan pozitif katkı sağladı.

● ABD’de ilk çeyrek ekonomik büyüme rakamı yukarı yönlü revize edildi; ekonomi çeyreksel bazda yıllıklandırılmış olarak %1,3 büyüdü (öncü veri: %1,1). Büyümeye tüketim harcamaları 2,52 puan katkı yaparken, stoklar başta olmak üzere, ithalat ve konut yatırımları büyümeyi sınırladı. ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 20 Mayıs ile biten haftada, haftalık 4 bin artışla 229 bin ile beklentilerin (245 bin) altında gerçekleşti. Önceki hafta verisi ise 242 binden 225 bine güncellendi. Dört haftalık ortalamalara bakıldığında başvurular 231.750 ile mart ortasından bu yana en düşük seviyede.

● ABD’de bekleyen konut satışları ise martta aylık %5,2 azaldıktan sonra nisanda yatay seyretti. Satışlar yıllık bazda ise %22,6 daraldı. G. Afrika Merkez Bankası politika faizini beklentilere paralel 50 baz puan artırarak %8,25’e yükseltti. Yurt dışında bugün ABD’de enflasyonun seyri konusunda önemli göstergelerden biri olan ve Fed’in yakından takip ettiği kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) nisan verisi ile kişisel gelirler ve harcamalar verileri açıklanacak. PCE’nin nisanda aylık %0,3 artması, yıllık artışın ise %4,3 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

● Yurt içinde TCMB politika faizini beklentilere paralel %8,5’te sabit tuttu. 2023 yılının ilk çeyreğinde iç talebin dış talebe kıyasla daha canlı olduğu ve büyüme eğiliminin güçlendiği yönündeki ifade korundu. ‘Güncel veriler deprem bölgesinde ekonomik faaliyetin beklenenden hızlı toparlandığını göstermekte ve iç tüketim talebinde devam eden artış’ ifadeleri metne eklendi. Politika duruşuna ilişkin ifadeler değişmedi. Yurt içinde bugün yabancı turist girişleri nisan verisi açıklanacak.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● Piyasanın haftanın son işlem gününde sınırlı yatay bir bant içerisinde hareket etmesini bekliyoruz. Uzun süredir endeksin gerisinde kalan bankalar dünkü işlemlerde BIST-100 endeksini geride bıraktı. Sektör bazında bugün de benzer bir tablonun görülebileceğini düşünüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 düşük hacimli yatay seyrini dün de devam ettirdi. Kapanış 4428 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te önemli destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 4404-4310 bandı test ediliyor. Bir önceki dip bölgesi de bu bantta tutunma/tepki beklentimiz devam etmekle birlikte 4310 seviyesi altını BIST için yeni ve daha belirgin zayıflama sürecine işaret edebilecek bölge olarak değerlendiriyoruz. BIST’te saatlik periyotta olumlu teknik görünüme geri dönüş için ise 4600-4700 seviyesi üzerine geri dönüşü gerekli görüyoruz. Bu durumda yeni yatay kanal bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 4884-5030 bandı da tekrar gündeme gelebilecektir.

Şirket Haberleri

● Bankacılık Sektörü:

               BASEL-III’ün temel unsurlarından olan ‘Net İstikrarlı Fonlama Oranı’na (NSFR) ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre bankalar aylık (solo/konsolide) bazda toplam ve yabancı para varlık ve yükümlülükler için bu oranı hesaplayacak ve üçer aylık dönemlerde de standart formatta ilan edecekler. İlgili rasyo mevcut istikrarlı fonlama faktörlerinin, ihtiyaç duyulan istikrarlı fonlama faktörlerine bölünmesi ile elde ediliyor. Mevcut istikrarlı fonlama faktörleri yükümlülük kalemlerinin belirlenmiş dikkate alınma katsayısı ve ihtiyaç duyulan fonlama faktörleri de aktif kalemlerinin belirlenmiş dikkate alınma katsayısı ile çarpılmasıyla hesaplanıyor. Uygulama risklerin daha belirgin ortaya konulmasını, fonlama konusunda karşılaşılabilecek sıkıntılara karşı daha erken tedbir alınmasını amaçlıyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X