GÜNLÜK BÜLTEN - 27.06.2023

Resim

ABD borsalarındasatış baskısı dünde devam etti

● Almanya’da IFOİşİklimi Endeksi düşüşünü sürdürdü

● ABD’de Dallas FedİmalatAktivite EndeksiNisan 2022’den beri negatif

● Yurt içinde HizmetÜFEmayıs ayında yıllık%65,5 arttı ABD hisse senedi piyasaları, alıcılı başladıkları günde Dallas Fed imalat aktivite endeksinin beklentilerin altında kalması ve New York Fed Başkanı Williams’ın fiyat istikrarına yönelik şahin konuşmaları sonrası yönünü negatife çevirdi. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,4 ve %1,2 kayıplarla tamamladı. Bir buçuk hafta sonra tekrar 14 seviyesinin üzerine gelen S&P’nin volatilite endeksi VIX ve 20’nin üzerine gelen Nasdaq Volatilite endeksi VXN piyasalardaki risk algısında bozulmaya işaret ediyor. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Almanya IFO verisinde görülen düşüşün ve İngiliz Sanayi Konfederasyonu'nun perakende satış anketinin negatif seyrini sürdürmesinin etkisiyle negatif başladıkları sabah seansının ardından bir miktar tepki alımı göstererek günü karışık seyirle genel olarak -%0,7 ilâ +%0,3 değişimlerle kapattı. ABD tahvil piyasasında kısa vadelerde satıcılı seyir görülürken orta vadelerde alıcılı bir seyir hakimdi. 2 yıllık tahvil getirisi %4,74’te yatay seyrederken, 10 yıllık tahvil getirisi %3,72’ye geriledi. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Rusya’daki gelişmelerin de etkisiyle günü %0,4 artışla 74,2$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı DXY’deki geri çekilmenin etkisiyle günü %0,1’lik hafif artışla 1923$/ons’tan noktaladı. Bakır vadeli kontrat fiyatı sanayi metallerinde görülen düşüş trendine paralel %0,3 gerileyerek günü 380,5$/lb’den kapattı.

● Almanya’da IFO İş İklimi Endeksi mayıs ayına göre 3 puan gerileyerek 88,5 olarak gerçekleşti. Bu gelişmede hem mevcut koşullar hem de geleceğe ilişkin beklentilerdeki bozulma etkili oldu. Özellikle imalat sanayi tarafında beklentiler Kasım 2022’den beri en düşük seviyeye geriledi. Hizmet sektörü tarafında da geleceğe yönelik beklentilerde sert bozulmalar görülürken, perakende ve inşaat sektörlerinde görülen seyirler daha sınırlı olmakla birlikte negatif bölgede kalmayı sürdürdü. Genel endeks bazında incelendiğinde haziran ayında pozitif bölgede kalmayı başaran tek endeks hizmet sektörü oldu. IFOiş döngüsü saatine göre Alman ekonomisi mevcut koşul ve beklentiler birlikte değerlendirildiğinde kriz bölgesine yaklaşmış durumda.

● Japonya’da Hizmet ÜFE endeksi mayısta yıllık bazda %1,6 artarak önceki aya paralel seyretti. Aylık %0,1 yükseliş gösteren endeks uluslararası taşımacılık hariç tutulduğunda ise yıllık %1,8 arttı. Manşet endekste petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisinin kira ve leasing ile finans ve sigorta gruplarındaki artışlarla dengelendiği görülüyor.

● ABD’de Dallas Fed İmalat Aktivite Endeksi haziranda piyasa beklentilerinin altında, ancak aylık bazda iyileşerek -29,1’den -23,2’ye yükseldi. Üretim endeksi 3 puan düşüşle -4,2’ye gerilerken, bir yıldan uzun süredir negatif bölgede bulunan yeni sipariş endeksi -16,6 ile yatayseyretti. Siparişlerin büyüme oranı endeksi 2020 ortasından bu yana en düşük değerini alırken, kapasite kullanım endeksi -4,9'dan -6’ya geriledi. Sevkiyat endeksi ise 14puan düşerek -17‘ye geldi.

● Pakistan Merkez Bankası dün acil durum para politikası kurulu toplantısı gerçekleştirdi. Politika faiz oranlarını 100bps artırarak %22'ye yükseltme kararı alan Kurul yaptığı açıklamada, yakın zamanda açıklanan bütçe ve ithalat üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasından kaynaklanan enflasyonist risklerin faiz artırımında etkili olduğubelirtildi.

● Yurt içinde Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE)mayısta aylık bazda %2,99, yıllık bazda %65,47 artış gösterdi. Yıllık bazda en yüksek artış %90,59 ile mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde,aylık bazda ise %7,89 ile konaklama ve yiyecek hizmetlerinde görüldü.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST bayram tatili ile birlikte yılın ilk yarısını bugün kapatmış olacak. Dün genele yayılan alımlarla BIST-100 endeksi %2,7 artış kaydetti ve bayram öncesi TL bazlı tarihi zirvesini gördü. Böylece ortalama hisse senedi getirisi son üç günde %10’u geçerken, BIST-100 endeksi yılbaşına göre sadece %4,1 getiri ile döviz tarafındaki hareketin ve mevcut mevduat faizi getirisinin oldukça gerisinde kaldı. BIST-100’ün yılın ilk yarısında dolar bazlı kaybı ise yaklaşık %25 oldu. Dünkü işlemlerde altın madenciliği hisselerinde son üç gündür gördüğümüz olumlu ayrışma devam etti. Bu son üç günde seçici otomotiv ve beyaz eşya hisselerinde de güçlü performans izledik. Buna karşılık gıda ve sigorta hisselerison dönemdeki rallide en geride kalan sektörler oldular. Yılın ilk yarısı bugün itibarıyla sona ererken, BIST’in son dönemde kazandığı ivmeyi yılın ikinci yarısında da sürdüreceğini düşünüyoruz. BIST’in bayram öncesi son yarım günlük seansta yukarı eğilimini koruyacağınıdüşünüyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün yüksek açılışın ardından alıcılı seyrini korumayı başardı. Kapanış 5733 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş eğilimi geçerliliğini sürdürüyor. Önemli direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5661-5730 bandı üzerindeki kapanış yeni bir yükselişi destekliyor. Bu paralelde ara dirençler olsa da 6400- 6900 bandının yakın vadede potansiyel direnç olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. BIST100 için 5500-5430 bandı saatlik periyot için takip ettiğimiz destek bölgesi. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X