GÜNLÜK BÜLTEN - 28.08.2023

Resim

 

Powell veriye dayalı karar almayadevam dedi…

 

● Yurt içinde Reel Kesim ve SektörelGüven Endeksleri geriledi

 

● ABD’de Mich. Ünv. TüketiciGüven Endeksi aşağı yönlürevize edildi

 

● Alman IFOendeksi üstüste 4.ayda da geriledi ABD hisse senedi piyasalarında, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole konuşması sonrasında veriye bağlı politika faizi adımlarının devam edeceği vurgusunu yinelemesi ve son dönemde gelen enflasyon verilerinin memnun edici olsa da bu yönde daha çok veriye ihtiyaç duyulduğunu ifade etmesi beklenenden daha “güvercin” bir tonlama olarak algılandı. S&P500 veNasdaq Bileşik endeksleri haftayı sırasıyla %0,7 ve %0,9 günlük kazançlarla tamamlarken 3 haftalık düşüş trendini de sonlandırmış oldu. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Almanya’da IFO İş İklimi Endeksi’nin nisandan beri gerilemeye devam etmesi ve 2Ç23 nihai GSYİH verisinin çeyreksel bazda yatay seyretmesine rağmen ECB’nin PPK üyelerinin Almanya için sert iniş ihtimalini uzak görmeleri ve veriye dayalı politika faizi belirlemeye devam edeceklerini belirtmeleri sonrası haftayı -%0,2 ilâ +%0,5 değişimlerle noktaladı. ABD tahvil piyasasında genel olarak Perşembe günkü satıcılı seyrin devam ettiği görülürken, Fed’in tersrepo işlem hacmi Nisan 2022’den beri en düşük seviyeye (1,687 trilyon $) geriledi. 2 yıllık tahvil getirisi %5,08 ile Haziran 2007 ortasından beri en yüksek seviyeye ulaşırken, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,24’te yataya yakın seyretti. Dolar endeksi günü %0,1 artışla sonlandırdı: 104,1. Brent petrol aktif vadeli kontratı ABD’li Marathon Petrol Şirketi’nin ABD’nin 3. en büyük rafinerisi olan Garyville’i çıkan yangın nedeniyle kapatması sonrasında %1,3 artarak haftayı 84,5$/bbl’den bitirdi. Altının onsfiyatı günü %0,1 kayıpla 1914$/ons’tan kapattı.

 

● ABD’de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi nihai veriye göre ağustos ayında 71,6'dan 69,5'e geriledi. Düşüşte artan benzin fiyatları etkili olurken, hisse senedi piyasasındaki satışların da etkilemiş olabileceği değerlendiriliyor. Mevcut koşullar endeksi 76,6'dan 75,7'ye, beklentiler endeksi 68,3'ten 65,5'e geriledi. Uzun vadeli enflasyon beklentileri %3'te sabit kaldı. Bir yıl sonrasına ilişkin beklentiler %3,4'ten %3,5'e yükseldi. ABD’de bu hafta istihdam ve imalatsanayi verileritakipedilecek.

 

● Almanya’da ekonomi iki çeyrek üst üste negatif büyümenin ardından ikinci çeyrekte yatay seyretti. Hanehalkı tüketimi yatay seyrederken, kamu tüketimi sınırlı arttı. Diğer taraftan, net ihracat 0,6 puan azaldı; ihracat bir önceki çeyreğe göre %1,1 azalırken, ithalat yatay seyretti. Son dönemde açıklanan veriler ekonomik aktivitede ivme kaybına işaret ederken, GSYH'nin üçüncü çeyrekte bir miktar negatife dönebileceğine işaret ediyor. Almanya’da IFO İş Dünyası Güven Endeksi ağustosta 85,7 ile önceki ay (87,4) ve beklentilerin (86,8) altında gerçekleşti.

 

● Yurt içinde reel kesim güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak ağustosta 0,3 puan azalışla 104,6 seviyesinde gerçekleşse de, imalat sanayiinde iyimserlik tarihsel ortalamalarının üzerinde kalmaya devam etti. İmalat sanayiine benzer şekilde diğer sektörlerde de güven endeksleri geçen aya kıyasla geriledi.

 

● Kapasite kullanım oranı (KKO) mevsimsellikten arındırılmış olarak aylık 1,2 puan azalışla %75,7’ye geriledi. Bu düşüş, büyük ölçüde taşıt sektöründe rutin bakım onarım amaçlı üretime ara verilmesi kaynaklı geçici bir durumu yansıttığından, ana eğilime dair doğru bir bilgi sunmuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre; temmuz ayında yabancı turist sayısı yıllık bazda %7,3 artışla 7,1 milyon oldu. Böylece yılın ilk yedi ayında yabancı turist girişleri yıllık %16,2 artışla 26,8 milyon olarak gerçekleşti. Yurt içinde yarın ağustos ayı ekonomik güven endeksi ile temmuz ayı dışticaret istatistikleri, Perşembe günü 2. çeyrek milli gelir verileri, Cuma günü ise İstanbul Sanayi Odası Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporuaçıklanacak.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● TCMB faiz kararı sonrası BIST’de hisse ve sektör bazlı ayrışmalar Cuma günü de devam etti. Bankalarda Perşembe günkü hızlı yükselişten sonra bir miktar normalleşme olurken, haftanın son gününde büyük sanayi şirketlerinin güçlü performansı ön plana çıktı. Cuma günü CDS 386 sevisinde yatay kalırken haftayı 45 baz puan düşüşle tamamladı. Piyasanın haftanın ilk işlem gününde hafif pozitif bir açılış yapmasını bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

             BIST100 haftanın son işlem gününde 7408 seviyesinin test edilmesi sonrasında tepki yaşadı. Kapanış 7717 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te kısa periyot için destek bölgesi olarak belirttiğimiz 7450-7380 bandında tutunma çabası devam ediyor. Bu bölgeden gelişen tepkiyle 5 günlük ortalama üzerine geri dönüş yaşanmış durumda. Dolayısıyla bir miktar zayıf seyirle birlikte olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu belirtebiliriz. 7450-7380 bandı altına yaşanacak birsarkmanın aşağı yönlü eğilimi daha da belirgin hale getirebileceğini yineliyoruz. Endekste 7900 seviyesini yakın direnç bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Aşılması durumunda 8000-8155 seviyesine yönelik hareket gelişebileceğini belirtebiliriz.

 

Şirket Haberleri

 

● Kardemir,

 

              Endeks Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 37,00TL), Avrupa pazarından 20mn EUR bedelli demiryolu ürünü siparişi aldığını duyurdu. Söz konusu tutar Şirket’in 2Ç23 itibarıyla 12 aylık cirosunun %1,2’sine denk geliyor. Buna karşın, Şirket’in ürün karması içindeki yüksek katma değerli ürünlerinin payını artırma stratejisine paralel bir gelişme olması dolayısıylabu haberi “HafifOlumlu” olarak değerlendiriyoruz.

 

● İş Bankası,

 

             Endeks Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 20,50TL) Cuma günü yaptığı KAP duyurusuyla daha etkin, dinamik ve verimli yönetim, yeni faaliyet alanlarında stratejik yatırımlar, sürdürülebilir büyümeye katkı hedefleriyle mali ve mali olmayan iştirak paylarının 30/06/2023 bilançoları üzerinden bankanın %100 bağlı ortaklığı olarak kurulacak yeni bir şirkete devredilmesini planladığını ve bu konuda gerekli izinleriçin çalışmalara başlandığını duyurdu. İş Bankası mevcut bilançolarını TFRS-10 kapsamında hazırlıyordu. İştirak ve bağlı ortaklık portföyünün tek bir çatı altında toplanmasının ilk etapta önemli bir değişiklik getirmeyeceğini,süreç içerisindeki çalışmalar sonrası bilançoda verimlilik alanlarının ortaya çıkmasını bekleriz. Piyasanın bu beklentiye kısa süreli bir olumlu tepki vermesi beklenebilir. İş Bankası’nın mevcut piyasa değeri içerisinde iştirak piyasa değeri toplamından arta kalan kısım (yüksek iştirak iskontosu ima edecek şekilde) oldukça düşük tutarlı olduğundan, düzenlemenin orta uzun vadede iştirak değerinin bankaya daha güçlü yansıyabileceğini düşünüyoruz.

 

● Doğuş Otomotiv,

 

             Endeks Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 382,0TL) 2016’da geri aldığı payların %7’sini satmaya karar vermişti. Söz konusu satış 262,5 TL fiyattan piyasa fiyatına yaklaşık %6 iskontoyla tamamlanmıştır. Payların %80’i kurumsalyatırımcıya satılmıştır. Şirketin elinde kalan pay adedi %2,8 seviyesindedir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X