Günlük Bülten 29 Eylül 2023

Resim

 

Yurt içinde bugün dış denge ve borçluluk verileri açıklanacak

 

● Yurt içinde ekonomik güven endeksi aylık bazda %1,3 arttı; 95,4

● ABD’de ekonomi 2. çeyrekte yıllıklandırılmış olarak %2,1 büyüdü

 

● ABD’de bugün kişisel tüketim harcaması enflasyonu (PCE) verisi açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, haftalık işsizlik maaşı başvurularının otomotiv sektöründeki grevin de gerçekleştiği haftada beklentilerin altında gelmesi ve 2Ç23 GSYH’sında hanehalkı harcamalarının 1Ç22’den beri en düşük çeyreksel artışı göstermesi sonrası yumuşak inişe dair beklentilerin artmasıyla pozitif seyretti. Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy’nin, hükümetin kapanmasının önüne geçmek adına önerilen yasa tasarısının 1 Ekim öncesi kabul görmesi için çalışmaların devam ettiğini ve iki partinin de konu hakkında istekli olduğunu belirtmesi piyasalarda pozitif karşılandı. Öte yandan Chicago Fed Başkanı Goolsbee ve Richmond Fed Başkanı Barkin’in para politikası faizi açısından önümüzdeki döneme ilişkin veriye dayalı karar almaya devam edileceğini ve faiz artırımına kesin gözüyle bakılmadığını ima eden açıklamaları da piyasaları destekleyen diğer bir unsur oldu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,6 ve %0,8 yükselişlerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, ekonomik güven endeksinin beklentilerin üzerinde, Almanya öncü TÜFE verisinin ise piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesinin etkisiyle günü genel olarak %0,1 ilâ %1,0 getirilerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasası hükümetin kapanma riskine karşı atılan adımların da etkisiyle alıcılı bir seyir gösterdi. 2 yıllık tahvil getirisi %5,06’ya, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,57’ye geriledi. Dolar endeksi 6 iş günlük ralliye dünkü %0,4 düşüşle son verdi: 106,2. Brent petrol aktif vadeli kontratı 3 günlük artış trendini günü %1,2 düşüşle 95,4$/bbl’ye gerileyerek noktaladı. Altının ons fiyatı %0,5 ilave kayıpla günü mart başlarından beri en düşük seviye olan 1865$/ons’tan bitirdi.

 

● Almanya'da tüketici enflasyonu eylülde öncü veriye göre aylık %0,3 artarken, yıllık artış oranı ise %6,1’den %4,5’e geriledi; Şubat 2022’den bu yana en düşük seviye. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise yıllık olarak %4,6 olarak gerçekleşti (Ağustos: %5,5). Gıda fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre %7,5 (önceki ay: %9,0) artarken, enerji fiyatlarındaki yıllık artış baz etkisi nedeniyle %1,0 oldu.

 

● ABD ekonomisi ikinci çeyrekte, önceki tahmine paralel, çeyreksel bazda yıllıklandırılmış olarak %2,1 büyüdü. Tüketim harcamaları ikinci çeyrekte de büyümenin kaynağı olmaya devam etse de büyümeye katkısı 0,55 puan ile ilk çeyreğin (2,54 puan) altında kaldı. Konut dışı sabit yatırımlar büyümeye +1 puan, kamu harcamaları ise 0,6 puanlık katkı verdi. Stoklar, ihracat ve konut yatırımlarının katkısı ise negatif oldu.

 

● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 23 Eylül ile biten haftada beklentilerin (215 bin) altında kalarak 204 bin olarak gerçekleşti. Bekleyen konut satışları ağustosta aylık %7,1 ile beklentilerin (-%1,0) üzerinde azaldı. Konut kredi faiz oranlarının %7’yi aşması konut alımlarını etkiliyor. ABD’de bugün ağustos ayı kişisel gelirler ve harcamalar ile FED’in yakından takip ettiği PCE verileri açıklanacak. PCE’de yıllık artışın %3,5 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

 

● Yurt içinde ekonomik güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak eylülde aylık %1,3 artışla 95,4 seviyesinde gerçekleşti. Alt endekslerden; tüketici güven endeksi aylık bazda %5,1, reel kesim güven endeksi %0,5 perakende ticaret sektörü %3,0, inşaat sektörü ise %1,0 arttı. Hizmet sektörü güven endeksi ise %2,0 azaldı.

 

● Yurt içinde bugün TÜİK ağustos ayı dış ticaret istatistiklerini, Hazine 2. çeyrek dış borç ve AB tanımlı borç stoku verilerini açıklayacak. Ticaret Bakanlığı geçici verisine göre, dış ticaret dengesi ağustosta 8,9 milyar $ açık verdi. 12 aylık birikimli açık ise 118,4 milyar $’a geriledi. İhracat ağustos ayında yıllık bazda %1,6 artışla 21,6 milyar $, ithalat ise %6,3 azalışla 30,5 milyar $ olarak gerçekleşti.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BİST-100 dün günü yatay seviyelerde kapatırken, sektör bazlı hisse ayrışmaları devam etti. Bu süreçte Ekim ayı ortalarından itibaren açıklanmaya başlanacak 3. çeyrek kârlarının ayrışmada rol oynayacağını düşünüyoruz. Dünkü işlemlerde havacılık, GYO ve banka hisseleri olumlu ayrışırken, bilişim, enerji ve inşaat sektörü hisseleri satış yönünde hareket etti. Bugün endeks değişimleri nedeniyle hisse değişimlerinde hızlanma görebiliriz. Haber akışı açısından da öğle saatlerine gelecek bankacılık sektörü ağustos ayı verileri ile seans kapanışında gelecek S&P değerlendirmesi önem taşıyor. Endeksin bir süre daha 8.100-8.400 bandında hareket edebileceğini düşünüyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

              BIST100 dün gün başında 8290 seviyesine hareketin ardından geri çekilme yaşadı. Kapanış 8219 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te önemli direnç ve geçiş bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 8337-8450 bandında sınırlı geri çekilme sonrası yatay hareket ağırlık kazanıyor. Endekste belirgin bir olumsuzluk olmadığını, olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST’te 8337-8450 bandı üzerini yeni yükselişi destekleyecek bölge ve yeni hareket bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu bölge üzerindeki kapanışa bağlı olarak endekste ara dirençler olsa da 9050-9700 bandına yönelik yeni bir hareket gelişmesinin mümkün olabileceğini söylemek mümkün. Endekste 8120-8000 bandı yakın destek, 7800 altı ise kısa periyot için zayıflama bölgesi olarak değerlendirilebilir. Üzerindeki hareketin devamı yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna işaret olarak düşünülebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Orge,

 

           Elektrikli Araç Şarj Cihazı dikeyindeki iki modeli olan "Round" ve "Hexa"nın endüstriyel tasarımlarının tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuruda bulundu.

 

● THY,

 

          Endeksin Üzerinde Getiri, Hedef Fiyat: 370 TL) China Eastern Havayolları ile işbirliği anlaşması imzaladı. Pandemi sonrası Türkiye-Çin pazarının toparlanmasının ardından China Eastern Havayolları İstanbul’a sefer düzenleme kararı aldı. Şangay-İstanbul hattında haftalık 3 sefer karşılıklı uçuşlar yapılacaktır. Olumlu. ● Bankacılık Sektörü: BDDK tarafından bankaların ağustos ayı toplu sonuçları bugün açıklanacak. Önceki aya göre kredi- mevduat getiri makasında hafif toparlanma ve TÜFE tahvil gelirlerinde bir miktar artış bekliyoruz. Sektörün ağustos ayı net kârının ise kamu bankalarında önceki ay yazılan vergi aktifi gelirinin etkisi ve sektör genelinde bir miktar artan faaliyet giderleri nedeniyle önceki aya yakın 43,5 milyar TL düzeyinde olmasını öngörüyoruz. Buna göre sektörün Ocak-Ağustos dönemi net kârını da yıllık %34 artışla 337 milyar TL olarak hesaplıyoruz.

 

● Bankacılık Sektörü,

 

TCMB verilerine göre, 22 Eylül haftasında yerleşiklerin döviz mevduatı 1,1 milyar dolar düşüşle 175,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Parite etkisinden arındırıldığında da döviz mevduatta 1,2 milyar dolar azalma görülüyor. Aynı hafta kur korumalı mevduat (KKM) sadece 2 milyar TL azalarak 3,3 trilyon TL (122,3 milyar dolar) oldu. İlgili hafta içerisinde TL krediler %0,7 ve YP krediler (ABD doları bazında) %0,3 arttı. TCMB verilerine göre 1 aydan uzun vadeli TL mevduat faiz oranı haftalık 90 baz puan artışla %42,7 oldu. Öte yandan, ortalama faiz oranları haftalık bazda TL ticari kredilerde 100 baz puan azalarak %42,2'ye, ihtiyaç kredilerinde 15 baz puan artarak %58,9'a ve konut kredilerinde 110 baz puan artarak %42,8'e geldi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X