Günlük Bülten 29 Ocak 2024

Resim

 

Brent petrol haftayı iki ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kapadı

 

● ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu aralıkta aylık %0,2 arttı

 

● ABD’de kişisel gelirlerin aralıkta aylık artışı %0,3 oldu

 

● Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 30,34 seviyelerinde ABD hisse senedi piyasalarında, kişisel tüketim harcamaları (PCE) enflasyonunda görülen aşağı yönlü trendin sürmesine karşın kişisel harcamaların yıllık bazda mayıstan beri en yüksek seviyesini görmesi, Fed’in politika faizini daha uzun süre yüksek seviyelerde tutabileceğine yönelik algıları güçlendirerek satış baskısı yarattı. Bekleyen konut satışlarının da aylık bazda sert yükselmesi ve yıllık bazda ise düşüş seviyesinin Kasım 2021’den sonra en iyi seviyeye ulaşması da bu görüşü destekleyen diğer bir unsur oldu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü sırasıyla %0,1 ve %0,4 kayıplarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, özellikle Fransa’da LVMH hissesinde karlılığın rekor seviyeye yükselmesinin piyasalarda yarattığı pozitif etki ve İngiltere tüketici güvenindeki toparlanma ile günü genel olarak %0,2 ilâ %2,3 yükselişlerle noktaladı. ABD tahvil piyasasında Fed’in faiz indirimine ilişkin beklentilerin ötelenmesi satışları beraberinde getirmeye devam ediyor. 2 yıllık tahvil getirisi %4,35’e, 10 yıllık tahvil getirisi %4,14’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -17bps’ten -21bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı -123bps’ten -121bps’e geldi. Dolar endeksi %0,1 gerileyerek 103,4 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı Kızıldeniz ve Ortadoğu’daki jeopolitik gerginliklerin de etkisiyle günü %1,4 artışla kasım başlarından beri en yüksek seviye olan 83,6$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı Fed’in politika faizini piyasa beklentilerinden daha uzun süre yüksek tutabileceği öngörüsüyle %0,1 gerileyerek 2019$/ons seviyesinde.

 

● ABD’de kişisel gelirler aralıkta beklentilere paralel olarak aylık %0,3 arttı. Kişisel gelirler Şubat 2022'den bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor. Ücret ve maaşlar aralıkta %0,4 arttı. Enflasyondan arındırılmış harcanabilir gelir 2023 yılını %0,1 artışla kapatırken, kişisel tasarruf oranı 0,4 puanlık düşüşle %3,7'ye geriledi. Kişisel harcamalardaki aylık artış ise %0,7 (beklenti: %0,5) oldu. Reel harcamalar kasımdaki %0,5 (revizyon öncesi %0,3) artışın ardından aralık ayında da %0,5 büyüdü.

 

● ABD’de kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) aralıkta aylık bazda %0,2 (beklenti: %0,2) artarken, yıllık artış ise %2,6 ile yatay gerçekleşti. Gıda ve enerji hariç çekirdek PCE aylık %0,2 artarken, yıllık artış ise %3,2'den %2,9'a geriledi. Yıllıklandırılmış üç aylık hareketli ortalamalara göre, fiyatlar yılın son üç ayında %1,5 ve altı aylık hareketli ortalamalara bakıldığında ise %1,9 arttı. Temel mallar üst üste 3.ayda aylık %0,2 düşüş kaydederken, hizmetler geçen ay olduğu gibi %0,3 yükseldi. Enerji mal ve hizmetleri için PCE, ekim ve kasım aylarındaki %2,7'lik düşüşlerin ardından aralıkta %0,3 arttı. Geçen yıla kıyasla enerji mal ve hizmet fiyatları aralıkta %2,2 azaldı.

 

● ABD’de bekleyen konut satışları iki aylık düşüşün ardından aralıkta aylık artış %8,3 oldu. Aralıktaki artışa rağmen endeks tarihi düşük seviyelere yakın seyretmeye devam ediyor. İngiltere’de GFK Tüketici Güven Endeksi ise ocakta -22’den -19’a yükseldi (beklenti: -21). Son 2 yılın en iyi manşet değerine ulaşılırken, önümüzdeki 12 aya ilişkin iyimserlik de güçlendi. Endeksi belirlemede kullanılan 5 alt endeksin tamamında yükseliş görüldü.

 

● Yurt dışında bu hafta piyasalar Çarşamba günkü Fed faiz kararını takip edecek. Fed’in politika faizinde bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor. Perşembe günü küresel çapta imalat sanayi PMI endeksi, Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam bu hafta takip edilecek önemli veriler arasında yer alıyor.

 

● Yurt içinde ise yarın ekonomik güven endeksi, Çarşamba aralık ayı dış denge ve yabancı turist girişleri, Perşembe günü İSO Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi verileri açıklanacak. Ticaret Bakanlığı geçici istatistiklerine göre, dış ticaret açığı aralıkta 6,1 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi piyasalarda $/TL bu sabah 30,34 seviyelerinde.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● Haftanın son gününde BIST’de %2’yi geçen yükseliş gördük. Özellikle telekom ve holding hisselerine gelen alımlar endeksin sürükleyici gücü oldu. Endeks Cuma gününü 8.346’dan kapatarak, 8.500 kritik direncine bir adım daha yaklaşmış oldu. BİST’de yukarı eğilimin sürmesini bekliyoruz.

 

Şirket ve Sektör Haberleri

 

● Garanti Bankası,

 

       Endeksin Üzerinde Getiri, HF: 66 TL) bugün 4Ç23 sonuçlarını açıklayacak. Net kârın önceki çeyreğin hafif üzerinde 23,6 milyar TL olmasını bekliyoruz. Önceki çeyrek serbest karşılık iptalinden 3 milyar TL düzeyinde gelir yazıldığı dikkate alınırsa, düzeltilmiş 4Ç23 kârında %15’in (3,3 milyar TL) üzerinde artış bekliyoruz.

 

● Avrupakent,

 

       Artaş İnşaat'tan ekspertiz değeri 703 milyon TL + KDV olan 6 dükkan ve 6 ofisi, ipoteklerin fekki sonrası 700 milyon TL + KDV peşin bedelle satın almaya karar verdi.

 

● Sasa,

 

        Ekonomik ömrünü tamamlamış olan DMT tesisinde üretimi sonlandıracak. Sasa’nın DMT tesisi 1980 yılında kurulmuş, 6 Şubat depremlerinden etkilendikten sonra bakım ve güçlendirme çalışmalarını takiben tesis tekrar devreye alınmıştı. Sasa’nın polyester üretimi DMT bazlı ve PTA bazlı olmak üzere iki çeşit olmakla birlikte DMT bazlı üretim toplam kapasitenin %20’sini oluşturuyordu. Yüksek maliyetler sebebiyle DMT bazlı üretim son yıllarda giderek azalmıştı. DMT bazlı üretilen ürünlerin toplam üretim içindeki payı 2021, 2022 ve 2023’te sırasıyla %20, %14 ve %9 seviyesindeydi. Hammadde olarak satılan DMT’nin toplam satış hacmi içindeki payı 2023’te %3 seviyesindeydi. Şirket, DMT bazlı üretimden PTA bazlı üretime geçerek üretim kaybını telafi etmeyi planladığından tesis kapanışının gelirler üzerinde önemli bir etki yapmasını beklemiyor. DMT tesisinde çalışan 151 kişinin 20’siyle iş akdi feshedilerek bu çalışanlara toplam 2,1 milyon TL kıdem ve ihbar tazminatı ödenecek.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X