Günlük Bülten 30 Ekim 2023

Resim

 

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun!

 

● Altın mayıs ortasından beri ilk kez 2000$/ons’u geçti

 

● Almanya’da ekim öncü enflasyon verisi yayınlanacak

 

● ABD’de PCE eylülde yıllık %3,4 artış gösterdi ABD hisse senedi piyasaları, kişisel tüketim harcamalarında eylül ayındaki olumlu seyirle güne pozitif açılışla başladı. Ancak, Michigan Üniversitesi ekim ayı nihai Tüketici Güven Anketi’nde enflasyon beklentilerindeki bozulma ve Orta Doğu’daki jeopolitik risklerin etkisiyle getirilerin büyük kısmını geri veren endeksler güne karışık seyirle devam etti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü sırasıyla -%0,5 ve +%0,4 değişimlerle noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, haftanın son gününü %0,3 ilâ %1,4 değer kayıplarıyla tamamladı. Bu gelişmede, i) ECB’nin profesyonel tahmincilerin yer aldığı anketine göre 2023 manşet enflasyonunun sınırlı yukarı, büyüme beklentilerinin ise 2023-2024 için aşağı revize olması ve ii) Sanofi, NatWest ve Moncler’in beklentilerin altında gelen 3Ç23 finansal sonuçları etkili oldu. ABD tahvil piyasasında, genel olarak alışlar devam etti. 2 yıllık tahvil getirisi %5’e, 10 yıllık tahvil getirisi ise %4,83’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -20bps’ten -17bps’e geldi. Dolar endeksi yatay seyretti: 106,6. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Orta Doğu’daki yeni gelişmeler sonrası %2,9 yükselerek 90,5$/bbl’den sonlandı. Altının ons fiyatı jeopolitik riskler ve PCE’nin eylülde Fed’in beklentilerinin altında kalmasının politika faizinde artırım ihtimalini azaltmasıyla %1,1 artışla 2006$ oldu.

 

● ABD’de kişisel gelirlerde artış bir miktar ivme kaybederken, kişisel harcamalarda artışın hızlandığı görüldü. Kişisel gelirler eylülde aylık %0,3 (önceki ay: %0,4) arttı. Enflasyondan arındırılmış harcanabilir gelir eylül ayında %0,1 düşerken, kişisel tasarruf oranı %4'ten %3,4'e geriledi. Kişisel harcamalardaki aylık artış ise %0,7 (önceki ay: %0,4) oldu. Kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) eylülde aylık %0,4, yıllık bazda %3,4 arttı. Gıda ve enerji hariç çekirdek PCE ağustostaki %0,1'lik büyümenin ardından eylülde %0,3 artış kaydetti; yıllık artış ise %3,8’den %3,7’ye geriledi.

 

● ABD’de Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, ekim ayında nihai veriye göre 63,8 seviyesinde gerçekleşti (öncü veri: 63,0, eylül: 67,9). Medyan 12 aylık enflasyon beklentileri eylül ayında %3,2 iken ekimde %4,2'ye (öncü veri: %3,8) yükseldi; mayıs ayından bu yana en yüksek seviye. Beş yıllık beklentiler %2,8’den %3'e yükseldi (öncü veri %3).

 

● ECB'nin üç aylık Profesyonel Tahminciler Anketi'ne göre, manşet enflasyona ilişkin beklentiler bir önceki ankete (üçüncü çeyrekte yapılan) kıyasla büyük ölçüde değişmezken, enerji ve gıda hariç enflasyona ilişkin beklentiler aşağı yönlü revize edildi. Manşet enflasyonun 2023'te %5,6'dan 2024'te %2,7'ye ve 2025'te %2,1'e düşmesi bekleniyor. Rusya Merkez Bankası politika faizini beklentilerin üzerinde 200 baz puan artışla %15 ‘e yükseltti.

 

● Yurt dışında bugün Almanya’da 3. çeyrek büyüme, ekim öncü enflasyon verileri açıklanacak. Eylülde TÜFE yıllık bazda %6,1 seviyesinden %4,5’e gerilemişti. Ekimde enflasyonun öncü veriye göre aylık bazda %0,2 artması, yıllık olarak ise %4,0seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yurt dışında bu hafta ayrıca Çarşamba günü Fed, Perşembe İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararları takip edilecek. Politika faizini Fed’in %5,25-%5,50 bandında, BoE’nin %5,25 seviyesinde sabit bırakması bekleniyor.

 

● Yurt içinde bugün ekim ayı ekonomik güven endeksi açıklanacak. Ekonomik güven endeksi mevsimsellikten arındırılmış olarak eylülde aylık %1,3 artışla 95,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Alt endekslerden; tüketici, reel kesim ve perakende ticaret hariç sektör güven endeksleri ekim ayında artış gösterdi. Buna bağlı olarak ekonomik güven endeksinde de artış olacağını değerlendiriyoruz. Yurt içinde veri yoğun bir hafta bizi bekliyor. Yarın eylül dış ticaret istatistikleri ve yabancı turist girişleri ile üçüncü çeyrek turizm gelirleri, Çarşamba İSO imalat sanayi PMI verileri, Perşembe yılın son Enflasyon Raporu ile muhtemelen ekim ayı geçici dış ticaret verileri, Cuma günü ise ekim enflasyon verileri açıklanacak.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm

 

● Geçtiğimiz haftanın son gününde jeopolitik risk algısının artışıyla altın fiyatları beş ayın ardından yeniden 2.000 doların üzerinde oluşurken, küresel borsa endeksleri karışık seyir sergiledi. Haftanın son gününde BIST-100 endeksi ise olumlu kapanış yapan taraftaydı. Böylece BIST-100 günü %0,6 ve haftayı %2,6 kazançla tamamladı. Ancak Cuma günü spot kapanışı sonrası BIST endeks vadelilerinin sert düşüşler göstermesi bugüne dair aşağı yönlü düzeltme ihtimalini gündeme getiriyor. Yeni haftada piyasa en çok jeopolitik gelişmelere ve şirket üçüncü çeyrek kârlarına odaklanacak. Vadeli işlemlerdeki Cuma gecesi gözlenen satış nedeniyle BIST’in haftaya bir miktar satış baskısıyla başlayabileceğini düşünüyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

           BIST100 haftanın son işlem gününde geri çekilmeyle test ettiği 7500 seviyesinden tepki yaşadı. Kapanış 7706 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yakın destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 7350 seviyesinin hemen üzerinden gelişen tepki çabası geçerli durumda. Bu bölgeyi yakın destek olarak değerlendirmekle birlikte, 7350-7100 bandının da haftalık grafikler açısından önemli destek bölgesi olduğunu belirtebiliriz. Dolayısıyla bu bantta/üzerinde tepki – tutunma çabasına yönelik hareketlerin devamı olası. Bununla birlikte bu bölge altına yaşanacak sarkmanın bu defa 6950-6750 desteğini gündeme taşıması beklenebilir. Endekste kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için ise 7900-8100 seviyesi üzerinde kapanış gerektiğini yineliyoruz.

 

Şirket Haberleri

 

● Şişecam,

 

           Endeksin Üzerinde Getiri, HF: 74,5TL) 3Ç23'te, beklentilerin üzerinde, yıllık bazda %12 artışla 5,29 milyar TL net kar açıkladı (Ak Yatırım: 4,12 milyar TL, Piyasa: 3,76 milyar TL). Net kar tarafındaki sapma, beklentimizin üzerinde gerçekleşen operasyonel performans ve %10,0 oranında kaydedilen görece düşük etkin vergi oranından kaynaklandı. 3Ç23 konsolide ciro, beklentilere paralel olarak yıllık bazda %40 artışla 36,41 milyar TL (Ak Yatırım: 35,54 milyar TL, Piyasa: 35,59 milyar TL) gerçekleşti. Toplam mimari cam satış hacmi, yurt dışı faaliyetlerdeki zayıf talep koşulları nedeniyle yıllık bazda yatay seyretti. Yurt içi pazar ise (segment satışlarının %55'i), i) depremin etkisiyle hızlanan inşaat faaliyetleri, ii) önceki çeyreklerden ertelenen siparişler ve iii) nispeten daha rekabetçi TL nedeniyle ithal ürünlerin azalan rekabeti neticesinde, yıllık bazda %11 artış gösterdi. Ürün fiyatları ise konsolide bazda avro bazında %24 oranında geriledi. Kimyasallar iş kolunda, soda külü satışları, ana müşteri pazarlarından gelen talebin zayıflaması nedeniyle %2 oranında daraldı. Ton başına ortalama fiyat ise, düşen enerji maliyetleri nedeniyle dolar bazında yıllık %4 geriledi. Cam ambalaj iş kolunda konsolide satış hacmi, güçlü yurt içi satışların (yıllık +%18) etkisiyle yıllık bazda %3 artış gösterdi. Türkiye dışı satış hacimleri ise yıllık %8 geriledi. 3Ç23 FAVÖK, 7,41 milyar TL (yıllık +%30 ve çeyreklik +%41) seviyesinde gerçekleşti ve tahminlerin üzerinde geldi (Ak Yatırım: 6,23 milyar TL, Piyasa: 6,21 milyar TL). Kimyasallar ve cam ev eşyası iş kollarında beklentilerimizin üzerinde gerçekleşen operasyonel karlılık, FAVÖK beklentilerimizde sapmanın ana nedenleri oldu. 3Ç23 FAVÖK marjı, mimari cam iş kolundaki zayıf performans nedeniyle yıllık bazda 1,6 puan düşüşle %20,6 oldu. Yorum ve Öneri: Beklentilerden üzerinde gerçekleşen operasyonel sonuçlara piyasanın hafif olumlu tepki vermesini bekliyoruz. 3Ç23 sonuçları sonrasında, tahminlerimizde ve hedef fiyatımızda bir değişikliğe gitmedik. Şişecam için, 12 aylık hisse başı 74,5 TL hedef fiyat ile Endeks Üzeri Getiri tavsiyemizi koruyoruz. Uluslararası pazarlardaki zayıf talep koşulları, Avrupa'da hedge edilen enerji maliyetlerinin görece yüksek kalması ve soda külü fiyatlarındaki düşüş eğilimi nedeniyle, Şişecam için kısa vadeli görünümün görece zorlu olacağını düşünüyoruz.

 

● Albaraka Türk,

 

          Yurt dışından yaklaşık 3,5 yıl vadeli ve 51,3 milyon dolar tutarında kaynak sağladı. 2023 yılında bu yöntem ile yurt dışından sağlanan fon tutarı toplamda 150 milyon dolara ulaştı.

 

● Otokar'ın

 

          "Endeks Üzeri Getiri" notu ve %65 yukarı potansiyele işaret eden İNA bazlı 12 aylık TRY642 hedef fiyat ile takip listemize ekliyoruz. Otokar, Zırhlı Araç (ZA) ve Ticari Araç (TA) alanında öncü bir üreticidir. Tahminlerimize göre, Otokar hisseleri USD bazında 2023T/2024T/2025T 13,0x, 9,8x ve 8,5x FD/FAVÖK çarpanlarıyla benzerlerine göre sırasıyla %24, %12 ve %12 prim ile işlem görmektedir. Otokar'ın güçlü büyümesi, marj genişletme potansiyeli ve vergi teşvikleri sayesinde daha yüksek nakit yaratma kabiliyeti ile bu primi hak ettiğine inanıyoruz. Otokar, i) artan güvenlik endişelerinin ihalelerde atıl kapasiteyi desteklemesi, ii) IVECO anlaşmasının görünürlüğü artırırken toplam büyümeyi desteklemesi, iii) yüksek marjlı TA satışlarının güçlü büyümesi sayesinde marj genişletme potansiyeli ve iv) TL'deki değer kaybına karşı koruma sağlayan güçlü ihracat gelirleri ile iyi bir yatırım fırsatı sunmaktadır. Artan güvenlik kaygıları ihalelerde kullanılabilir kapasiteyi öne çıkarıyor. Küresel güvenlik endişeleri ve bölgesel çatışmalar, ülkeleri savunma bütçelerini artırmaya ve askeri satın almaları hızlandırmaya zorluyor. Otokar'ın, 9A23 itibariyle sadece %21 olan ZA kapasite kullanım oranı sebebiyle ZA ihalelerinde kullanılabilir kapasitesi ile öne çıkarak artan talebin önemli faydalanıcılarından biri olacağı kanaatindeyiz. Avrupa, Asya, G.Amerika, Afrika ve Körfez bölgelerindeki potansiyel fırsatların önümüzdeki yıllarda ciro büyümesini desteklemesini bekliyoruz. Buna göre, modelimizde 2023-2025 döneminde satışların USD bazında %16 YBBO ile büyüyeceğini ve ZA segmentinin kapasite kullanımının 2024/25 yılları için sırasıyla %35 ve %40'a ulaşacağını öngörüyoruz. IVECO anlaşması ciro büyümesini ve kar öngörülebilirliğini destekliyor. Otokar'ın önümüzdeki 5 yıl içinde 5.000 adet IVECO marka otobüs üretmesini öngören anlaşma kapsamında üretimler çok düşük adetler ile 4Ç21’de başladı. Bu büyüklük Otokar'ın son 5 yıldaki üretiminin %57'sine karşılık gelmektedir. Şirket ayrıca, karbonsuzlaşma trendi ile istikrarlı büyüyen AB otobüs pazarında daha iyi konumlanmak adına Avrupa'daki iştirak sayısını 3'e çıkardı. ZA satışlarındaki büyüme sayesinde daha iyi operasyonel marjlar. Şirketin geçmiş finansallarına yönelik regresyon modelimiz ZA satış gelirleri ile konsolide brüt kar marjı arasında güçlü korelasyona işaret ediyor. ZA’ların satış gelirlerindeki artan payı ile 2023-2025 yılları arasında FAVÖK’ün %24 YBBO ile büyüyerek marjın 2025 yılında %20,3’e ulaşmasını sağlayacağını düşünüyoruz. 4 yıllık tarihi ortalama seviyesinin %20,8 olduğunu hatırlatmak isteriz. TL'deki değer kaybı trendine karşı koruma sağlayan güçlü ihracat gelirleri. 2013-2017 yılları arasında %22 olan ihracat gelirlerinin payı, 75'ten fazla ülkeye ulaşarak 2018-2022 yılları arasında ortalama %73'e yükselmiştir. Türkiye'de ZA’a yönelik kamu-özel tedarik zinciri yatırımları, döviz hedging mekanizmasını güçlendirecek ve işbirliği yoluyla teslim sürelerini azaltarak karşılaştırmalı avantaj yaratacaktır

  • svg
    +90 850 308 61 00
X