GÜNLÜK BÜLTEN - 31.07.2023

Resim

 

Yurt dışında bugün Euro Bölgesi enflasyon verisi takip edilecek

 

● Yurt içinde dış denge haziranda 5,2 milyar $ açık verdi

 

● Ekonomik güven endeksi temmuzda 99,3 seviyesinde gerçekleşti

 

● Yurt içinde bugün yabancı turist girişleri ile turizm gelirleri verileri açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) ve çekirdek enflasyonunun TÜFE’ye benzer şekilde yıllık bazda geri çekilmesi, işgücü maliyet endeksinde 2Ç23’te görülen ılımlı hız kaybı ve kişisel gelirlerdeki ivme kaybı sonrası enflasyon ve yumuşak inişe ilişkin olumlu beklentilerle alıcılı seyretti. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü sırasıyla %1,0 ve %1,9 getirilerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Almanya büyüme verisinin beklentilerin altında kalması, temmuz TÜFE verisindeki sınırlı düşüş ve EB ekonomik güven endeksinin beklentilerin hafif altında kalması sonrası karışık bir seyir izleyerek günü -%0,5 ilâ +%0,4 değişimlerle noktaladı. ABD tahvil piyasası makro ekonomik veriler sonrası alıcılı seyretti. 2 yıllık tahvil getirisi %4,87’ye, 10 yıllık tahvil getirisi %3,95’e geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -93bps’ten -92bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı ise -142bps’ten -146bps’e geldi. Dolar endeksi %0,1 ile hafif değer kaybederek günü 101,6’dan sonlandırdı. Brent petrol aktif vadeli kontratı ABD haziran reel tüketim harcamalarında benzin grubunun yıllık bazda %4 artış ile güçlü seyrinin, yaz dönemi (driving season) talebini teyit etmesinin etkisiyle günü %0,9 artışla tamamladı: 85,0$/bbl. Altının ons fiyatı PCE verisi sonrası %0,7 yükselerek günü 1959$/ons’tan kapattı.

 

● ABD’de Fed’in yakından takip etiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonu (PCE) Temmuz 2022'den bu yana en düşük aylık artışı kaydetti. Gıda ve enerji hariç (çekirdek) PCE mayısta aylık %0,3 yükseldikten sonra haziranda %0,2 arttı. Manşet PCE ise %0,2 artış gösterdi. Mal fiyatları üst üste ikinci ayda %0,1 azalış gösterirken, hizmet fiyatları da art arda ikinci ayda %0,3 arttı. Manşet ve çekirdek PCE yıllık bazda ise sırasıyla %3,0 ve %4,1 artış gösterdi. Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ise temmuzda aşağı yönlü revize edildi; 71,6 ile Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetti (öncü veri: 72,6, haziran: 64,4).

 

● Almanya’da tüketici enflasyonu öncü veriye göre temmuzda aylık %0,3 artarken, yıllık artış ise %6,2 seviyesinde gerçekleşti. Gıda fiyatları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre %11,0 büyüme kaydetti. Enerji fiyatlarındaki artış ise %5,7 oldu. Çin’de imalat sanayi PMI endeksi son dört aydır daralma bölgesinde; endeks temmuzda 49,3 (beklenti 49,0) seviyesinde gerçekleşti. Hizmet endeksi ise 53,2’den 51,5’e (beklenti: 53,0) geriledi. Yurt dışında bugün ise Euro Bölgesi’nde temmuz ayı öncü enflasyon verisi açıklanacak.

 

● Yurt içinde TÜİK tarafından açıklanan haziran ayı dış ticaret istatistiklerine göre dış ticaret açığı, Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan geçici veriyle (5,4 milyar $) büyük ölçüde uyumlu şekilde 5,2 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. 12 aylık birikimli dış açık 119 milyar $ oldu. İhracat yıllık bazda %10,5 azalışla 20,9 milyar $, ithalat ise %17,5 düşüşle 26,1 milyar $ olarak gerçekleşti. Enerji ithalatı bir önceki yılın baz etkisiyle yıllık %46 azalışla 4,3 milyar $’a geriledi. Altın ithalatı haziranda 1,9 milyar $, yılın yarısında ise 16,6 milyar $ oldu.

 

● Ekonomik güven endeksi temmuzda aylık %1,8 azalarak 99,3 seviyesinde gerçekleşti. Alt endekslerden; tüketici güven endeksi aylık %5,9, reel kesim güven endeksi %0,8, hizmet sektörü güven endeksi %0,6, perakende ticaret sektörü güven endeksi %2,6, inşaatsektörü güven endeksi azalış gösterdi.

 

● Yurt içinde bugün ise haziran ayı yabancı turist girişleri verisi açıklanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı verisine göre mayıs ayında yabancı turist sayısı yıllık bazda %16,2, Ocak-Mayıs döneminde %23,6 artış göstermişti. Ayrıca, bugün ikinci çeyrek turizm gelirleri açıklanacak. Hazine bugün Ağustos-Ekim dönemi iç borçlanma stratejisini açıklayacak.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BIST-100 endeksi Cuma günü özellikle banka, holding, telekom ve perakende ticaret hisselerine gelen alımlarla %3’ü geçen bir artış gösterdi ve 7.000 puanın üzerine çıktı. Hisse senetlerinde son dönemde alış yönünde ivmelenmenin arttığını ve yurt dışı ilginin de bu ivmeye destek verdiğini görüyoruz: TCMB verilerine göre 21 Temmuz’a kadar ki son yedi haftada yurt dışı yerleşiklerin net hisse alım tutarı 1,6 milyar doları geçti. Bu veriler BIST’deki iyimserliğin orta vadede sürmesi ihtimalini kuvvetlendiriyor. Bununla birlikte geçtiğimiz hafta kuvvetli bir seyir izleyen, BIST-100’ün yeni haftanın ilk gününde dengelenme arayışı ile yataya yakın bir açılış yapmasını, hisse değişimlerinin sürmesini bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

                  BIST100 haftanın son işlem gününde yüksek açılışın ardından gün sonuna doğru yeniden artan alımlarla yükselişini sürdürdü. Kapanış 7067 seviyesinde gerçekleşti. BIST100’de direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 7110-7200 bandına yönelik hareket geçerli durumda. Bandın alt sınırına yakın bölge 7096 seviyesi Cuma günü test edildi. Hacimli hareketin yükselişi desteklediğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu paralelde ilk aşama direnç bölgesi olarak 7110-7200 bandına yönelik hareketin gündemde olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Bu bölge nispeten güçlü olduğunu düşündüğümüz bir direnç bölgesi. Aşılması BIST100’de yeni yatay kanal bölgesine geçiş anlamına gelebilecektir ki bu kanal bölgesinin üst sınırının 7950-8155 seviyesi olduğunu söyleyebiliriz. BIST’te olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. BIST100 için 6850-6750 bandını ara destek, 6670 seviyesi altını saatlik periyot için zayıflama bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

 

Şirket Haberleri

 

● Koza Altın ve diğer Koza İpek Grubu,

 

                   Şirketlerinin ortaklık yapılarının iyi niyetli pay sahipleri ile üçüncü kişilerin haklarını koruyacak biçimde tescil ve ilanı yönünde Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildirimde bulunuldu. Bu kapsamda, Koza İpek Grubunun Borsa İstanbul'da işlem gören hisselerinin (KOZAL, KOZAA, IPEKE) hukuki durumunda bir değişiklik olmayacak ve şirketler Borsa İstanbul'da işlem görmeye devam edecek. Hatırlanacağı üzere, Yargıtay, Koza Grubu şirketlerinin (KOZAL, KOZAA, IPEKE) müsaderesine yönelik mahkeme kararını 14 Nisan tarihinde onamıştı.

 

● Tofaş,

 

              Mart 2023’te Stellantis Otomotiv şirketini satın alacağını duyurmuştu. Bu kapsamda, Stellantis Otomotiv için söz konusu açıklamada belirtilen detaylı inceleme (due diligence) süreci tamamlanmış, DRT Kurumsal Finans Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. tarafından değerleme raporu hazırlanmış ve Tofaş yönetim kurulu tarafından alınan karar çerçevesinde Stellantis Otomotiv paylarının tamamının, Stellantis Otomotiv'in Türkiye'deki tüm faaliyet ve Stellantis markalarını içerecek şekilde Tofaş tarafından devralınmasına ilişkin Pay Devir Sözleşmesi imzalanmıştır. Değerleme raporunda Stellantis Otomotiv için 423,1 – 483,4 milyon Euro değer biçilmiştir. Koşullu ödeme için değerleme raporunda hesaplanan değer 52,6 milyon Euro olup, 400 milyon EUR nakit bedel ve 52,6 milyon EUR değerindeki koşullu ödemeden (earn-out) oluşan işlem fiyatı hesaplanan değerleme sonucu aralığının ortasında kalmaktadır.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X