GÜNLÜK BÜLTEN - 31.08.2022

Resim

Yurt içinde bugün 2. çeyrek büyüme verisi açıklanacak

● Ekonominin 2. çeyrekte yıllık %7,4 büyümesi bekleniyor

● Çin’de imalat sanayi PMI endeksi Ağustos’ta da daralma gösterdi

● Euro Bölgesi’nde bugün Ağustos öncü enflasyon verisi açıklanacak ABD borsalarında, Conference Board tüketici güven endeksi beklentilerin üzerinde 103,2 olarak gerçekleşirken işgücü piyasasına ilişkin beklentilerin hala güçlü seyrini sürdürmesi ve JOLTS (Job Openings and Labor Turnover – iş olanakları ve personel dönüşüm oranı) verisinde özellikle Fed’in odaklandığı işsiz başına iş olanakları oranının Temmuz’da 1,98 ile Mart zirvesine yakın seyretmesi sonrası, satışlar görüldü. Satışların temel sebebi ise Fed’in faizleri güçlü istihdam piyasası verilerine dayanarak daha uzun süre artıracağı beklentisi olarak yorumlandı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %1,10 ve %1,12 düşüşle kapattılar. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde Fed’in şahin duruşunu sürdürmeye devam edeceği beklentisi ve Çin-Tayvan gerginliğine ilişkin haberlerin etkisiyle satışlar vardı; endeksler günü +%0,5 ila -%0,9 değişimlerle tamamladılar. ABD’de beklentilerden iyi gelen JOLTS ve güven endeksi verilerinin, tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskıya sebep olduğu görüldü: 10 yıllık tahvil getirileri %3,10, 2 yıllık tahvil getirileri ise %3,44 seviyesinde gerçekleşti. İki getiri arasındaki fark -32 baz puandan -34 baz puana yükseldi. Brent petrolün aktif vadeli kontrat fiyatı günü Irak’ta yaşanan gelişmelerin petrol arzına engel olmayacağı yönünde gelen açıklamaların etkisiyle gerileyerek 100,1$/bbl’den kapattı. Altının ons fiyatı ise ABD tahvil getirilerindeki yukarı yönlü seyrin etkisiyle günü 1.724$/ons’tan sonlandırdı.

● Çin’de imalat sanayinde daralma Ağustos ayında da devam etti: Endeks Ağustos’ta 49,4 seviyesinde gerçekleşirken, son iki aydır 50 eşik seviyesinin altında. Alt endekslerden, yeni siparişler ve istihdam endekslerinde artış, tedarikçi teslimat alt endeksinde ise düşüş görüldü. Hizmet PMI endeksi ise 52,6 ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Almanya’da enflasyon yükseliş eğilimini sürdürdü; öncü veriye göre yıllık %7,9 ile önceki veri ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bunda, enerji ve gıda fiyatlarındaki artış etkili oldu. Yurt dışında bugün ise Euro Bölgesi’nde Ağustos ayı öncü enflasyon, ABD’de ADP istihdam verileri açıklanacak.

● Yurt içinde Temmuz’da dış denge 10,7 milyar $ açık verdi. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ile euro/dolar paritesindeki düşüş, küresel dış talepteki yavaşlama açığın yükselmesinde etkili oldu. İhracat yıllık %13,4, ithalat %41,4 arttı. Ekonomik güven endeksi Ağustos’ta aylık %1,0 artarak 94,3’e yükseldi. Alt endekslerden, tüketici güven endeksi %6,1, inşaat sektörü güven endeksi %1,5 artarken, reel kesim güven endeksi %1,1, hizmet sektörü güven endeksi %1,3, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,4 azaldı. ● Yurt içinde bugün ise 2. çeyrek büyüme verisi açıklanacak. Ekonomik göstergeler, ekonomik aktivitede güçlü seyrin sürdüğüne işaret ediyor. Sanayi üretimi 2. çeyrekte arındırılmamış verilerle yıllık %10,5 ile güçlü artış eğilimini sürdürdü. Ekonominin 2. çeyrekte yıllık %7,4 büyümesi bekleniyor. Ayrıca Hazine bugün üç aylık borçlanma stratejisini açıklayacak. Yurt içi piyasalarda ise $/TL bu sabah 18,19 seviyelerinde.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● Yurtdışı taraf zayıf performansını sürdürdü. Vadeli endekslerde bugün ise hafif toparlanma çabası dikkat çekiyor. BIST’in güne yatay seyirle başlamasını bekliyoruz. Haber akışı açısından bugün gelecek ikinci çeyrek büyüme verisi önem taşıyor.

Teknik Yorum: BIST100 son işlem gününde gün başındaki sınırlı geri çekilmenin ardından alıcılı seyretti. Kapanış 3165 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te kısa vadeli ortalamalar üzerindeki seyrin korunuyor olmasına da bağlı olarak olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyoruz. Endekste kısa periyot destek bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 3100-3050 seviyesi üzerindeki hareketin korunuyor olması yükseliş yönlü beklentinin korunduğuna işaret ederken iyimserliği de destekliyor. 3100-3050 bandını saatlik periyot için destek, 3000 seviyesi altını ise belirgin zayıflama bölgesi olarak değerlendiriyoruz. Olası geri çekilmelerde bu bölge üzerindeki hareketin korunması iyimserliğin devamına yönelik olumlu sinyal olarak değerlendirilebilir. Diğer taraftan kapanış, daha önce de belirttiğimiz ve önemli olduğunu düşündüğümüz 3150/65 bandı üst sınırında. Bu bandın aşılmasını ve üzerinde gerçekleşecek kapanışları yeni yükseliş hareketine yönelik olumlu sinyal olarak görmek mümkün. Bandın üzerinin 3350 hareketi için yeni bir aşama olabileceğini belirtebiliriz. BIST100’de 3150-3100- 3050-3000 destek, 3165-3180-3200/50-3280 direnç.

Şirket Haberleri Devamı

Bankacılık Sektörü: Bankacılık sektörünün Temmuz ayı net kârı önceki aya göre %4 artışla 38,7 milyar TL oldu. Sektörün ilk yedi aylık net kârı önceki yıla göre %417 artarak 207,9 milyar TL ve ilk yedi aylık özkaynak kârlılık oranı %45 olarak gerçekleşti. Banka grupları bazındaki verilere göre özel bankalar Temmuz ayında %21 gerilemeyle 24,0 milyar TL net kâr sağlarken, kamu bankalarının Temmuz ayı net kârı önceki aya göre 6,5 katına çıkarak 10,1 milyar TL oldu. Temmuz ayı net kârı kalkınma bankalarında 1,8 milyar TL ile önceki aya paralel gelirken, katılım bankalarında %15 azalarak 2,7 milyar TL’ye geriledi. Kamu ve özel sektör bankalarının Temmuz kârlarında kamu bankaları lehine gördüğümüz olumlu ayrışma menkul kıymet faiz gelirlerine bağlı olarak net faiz gelirinin %27 artmasından ve net karşılık giderinin (toplam karşılık giderleri - diğer gelirler) %9 azalmasından kaynaklandı. Özel bankalarda önceki aya göre net faiz geliri %10 azalırken, net karşılık gideri de %90 arttı. Kamu bankalarındaki menkul kıymet gelir artışının TÜFE tahvil değerlemesine referans alınan enflasyon beklentisinin yukarı yönlü güncellenmesinden kaynaklandığını tahmin ediyoruz. Geçen hafta Perşembe kapanışlarına göre kamu bankalarının son iki günlük ortalama getirisini özel bankaların %18 üzerinde hesaplıyoruz. Bu ayrışmanın geçen hafta sonu getirilen kredi düzenlemesinin olası etkileri ile birlikte Temmuz ayı bankacılık kârlarına ilişkin olası beklentiyi de yansıttığını düşünüyoruz. Veri açıklanmasının ardından kamu ve özel sektör bankaları arasındaki ayrışma ivme kaybedebilir düşüncesindeyiz.

Bankacılık Sektörü: Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, tüzel kişilerin döviz mevduatı da YP mevduatlar için uygulanan TL dönüştürme hedeflerine tabi tutuldu. Buna göre bankalar YP'den dönüşümün %10'un altında kalması durumunda 5 puan, dönüşüm %10 ile %20 arasında kalırsa 3 puan ek zorunlu karşılık ayıracaklar. Düzenleme hem bireysel hem de ticari mevduatlar için uygulanacak.

Havacılık Sektörü: Tavan bilet fiyat 990 TL seviyesinden 1.150 TL seviyesine yükseltildi. Sene başında tavan bilet fiyatı 500 TL seviyesindeydi. Son zamla birlikte 2022 yılında tavan bilet fiyatına 5 kere zam yapılmış oldu. (THY ve PGSUS için “Hafif Olumlu”)

● Alarko GYO yeni bir pay geri alım programı başlattığını duyurdu. Program kapsamında, 1 milyon adet pay için belirlenen azami fon tutarının 37 milyon TL olduğu bildirildi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X