GÜNLÜK BÜLTEN - 31.12.2021

Resim

Sağlıklı, mutlu yıllar diliyoruz…

● TCMB, TL’ye dönüşüm hesaplarına yönelik yeni düzenleme yaptı

● Ekonomik güven endeksi, Aralık’ta 97,6’ya geriledi

● Macaristan Merkez Bankası, 1 haftalık mevduat faizini %4’e artırdı ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 25 Aralık haftasında 206 binden 198 bine geriledi. İngiltere’de konut fiyatları, artan talep ve stoklardaki azalma ile, Aralık ayında son 15 yılın en yüksek artışını kaydetti. Macaristan Merkez Bankası, bir haftalık mevduat faizini 20 baz puan artırarak %4'e yükseltti. En son 23 Aralık’ta faiz 20 baz puan artışla %3,80 olmuştu. ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleşen telefon konuşmasında, iki ülke arasında son dönemde gerginliğe neden olan konuların ele alındığı, Biden’ın Ukrayna konusunda gerginliğin düşürülmesine yönelik çağrıda bulunduğu belirtiliyor. Küresel piyasalarda ise, dün ABD hisse senedi piyasalarının %0,1 ilâ %0,3 arasında satıcılı seyretmesinin ardından, bu sabah Asya hisse senedi işlemlerinde karışık bir seyir var. ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili getirisi %1,51 düzeylerinde, dolar endeksi ise 96 ile dün sabahki düzeylerine yakın seyrediyor.

● Yurt içinde TCMB tarafından yayımlanan iki tebliğ ile, dövizden ve altından Türk lirasına dönüşüm hesaplarında, dönüşüm kurları ile ilgili düzenleme yapıldı. Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşüm konusunda, daha önce 11:00’de belirlenen dönüşüm kuru için, artık dövizin Türk Lirasına çevrildiği gün TCMB tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre ilan edilen döviz alış kuru geçerli olacak. Altından TL’ye dönüşüm hesaplarında da dönüşüm kurları, TCMB tarafından belirlenecek usul ve esaslara göre gram altının TL karşılığı fiyatı olarak belirlenecek.

● Ekonomik güven endeksi Aralık’ta aylık %1,8 azalarak 97,6’ya geriledi, Mayıs’tan bu yana en düşük seviye. Endeksteki düşüşte, tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşler etkili oldu. Endeksin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.

● Yurt içinde bugün Kasım dış denge ve 3. çeyrek borçluluk verileri açıklanacak. Ticaret Bakanlığı’nın Kasım ayı öncü verisine göre; ihracat olumlu dış talebin etkisiyle güçlü artış eğilimini sürdürdü ve yıllık %33,4 arttı. İthalat ise yıllık %26,7 artış gösterdi. Bunların neticesinde dış ticaret açığı yıllık bazda %5,4 arttı. Ocak-Kasım döneminde ise ihracattaki yıllık artış %33,8 ile ithalatın (%22,9) üzerinde gerçekleşti.

● Yurt içi piyasalarda $/TL, güne 13,30 düzeylerinden başlıyor. Tahvil piyasasında 2 yıllık getiriler son iki işlem gününde toplam 53 baz puan azaldı ve dün günü %22,78’den tamamladı. 10 yıllık getiriler ise dün günü 9 baz puan düşüşle %24,65’den sonlandırdı.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● Dün ABD borsaları teknoloji şirketlerine gelen seçici alımlara rağmen günü yatay seviyelerde kapattı. BIST’de ise dün özellikle havacılık ve demir/çelik hisselerine gelen satışların BIST-100 endeksini %1,7 aşağıya çektiğini izledik. Banka hisseleri ise günü yatay seviyelerde kapattı. Salı günü açıklanacak Aralık ayı enflasyon verisi gelecek hafta piyasanın yön belirlemesinde en önemli gelişme olarak öne çıkıyor. Veri öncesinde piyasanın temkinli hareket edeceğini ve yeni yıla yatay seviyelerde bir başlangıç yapılacağını tahmin ediyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başında 1920 direncinin test edilmesi sonrasında satıcılıydı. Kapanış 1864 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş denemesi yakın direnç olarak değerlendirdiğimiz 1920/50 bandıyla sınırlı kalırken, 50 günlük ortalama üzerindeki hareketin korunduğunu görüyoruz. BIST’te 50 günlük ortalama 1809 seviyesinde bulunurken, 1800-1720 bandı üzerinde tutunma yönündeki beklentimiz de geçerli durumda. Bu paralelde son yorumumuzda da belirttiğimiz gibi 1720-2000 bandı içerisindeki hareketi konsolidasyon süreci olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. BIST’te saatlik periyot için 1950-2000 bandı üzeri yeni iyimserlik bölgesi olarak düşünülebilir. Bandın üzerine geri dönüş durumunda ancak kısa periyot için belirgin olumlu teknik görünüm belirtiyor olacağız. Bu bölgeye kadar oluşabilecek hareketler sınırlı ve olağan tepki olarak görülmeli. Endekste 1720 altına inilmesi durumu ise yeni bir zayıflama süreci olarak düşünülmeli. Endekste 1850-1825-1780/65-1720 destek, 1900-1920/50-1980-2000 direnç olarak belirtilebilir.

Şirket Haberleri Devamı

● Arçelik Yönetim Kurulu, Hollanda'da yerleşik ve hisselerinin %100'üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Ardutch B.V.'de geçmiş yıllarda yapılan iştirak yatırımlarından kaynaklanan finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla, Ardutch B.V. sermayesinde yapılacak 160 milyon Euro tutarındaki artışa katılacağına ve söz konusu bedelin 2022 yılı içerisinde belirli aralıklarla ödenmesine karar verdiğini açıkladı.

● TAV Havalimanları Holding dün Medine Havalimanı'nın imtiyaz sahibi şirket olan ortak girişimi TIBAH Airports Development CJSC (TIBAH) ile Suudi Arabistan Havacılık Otoritesi (GACA) arasında bu konuya dair yürütülmüş olan görüşmeler sonucunda, Medine Havalimanı'nın işletme süresinin uzatıldığını açıkladı. Şubat 2020'den havalimanının 8,1 milyon yolcuya ulaşacağı ilk takvim yılının sonuna kadar geçecek olan zaman mücbir sebep süresi olarak belirlenmiş olup, Medine Havalimanı'nın işletme süresine eklenecektir. Bu ek işletme süresi her halükârda 8 yıldan fazla olmayacaktır. Mücbir sebep süresi boyunca GACA'ya yapılması gereken imtiyaz kira ödemeleri ötelenmiştir ve ekseriyetle mücbir sebep süresi bittikten sonra oluşacak fazla nakit akışlarıyla ödenecektir. Aynı anlaşmanın bir parçası olarak TAV Havalimanları, TIBAH'a 218 milyon ABD doları tutarında bir hissedar kredisi verecektir. Hissedar kredisi ekseriyetle TIBAH'ın 2021 vadeli özkaynak köprü kredisinin geri ödenmesi için kullanılacaktır ve TIBAH'ın yaratacağı fazla nakit akışlarından TAV Havalimanları'na geri ödenecektir. Haberi TAV Havalimanları için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz.

● Bankacılık Sektörü: TCMB haftalık bülten verilerine göre 24 Aralık haftasında yerleşiklerin döviz mevduat hacmi 1,18 milyar dolar artarak 239,0 milyar dolar oldu. Detaylar ticari mevduatın 1,6 milyar dolar arttığını, bireysel mevduatın 0,4 milyar dolar azaldığını gösteriyor. Haftalık bazda parite etkisinden arındırılmış artış ise 1,46 milyar dolar oldu. Haftalık artışta avro ve altın mevduatın her birinde 0,6 milyar dolar tutarındaki artışlar dikkat çekiyor. Haftalık bazda TL mevduat ise 36,5 milyar TL geriledi. Aynı hafta içerisinde TL krediler %0,7 oranında büyürken, döviz krediler dolar bazında %0,3 gerileme gösterdi. Yılbaşına göre TL kredi artışı %19,8 ve döviz kredi daralması %5,0 düzeyinde oldu. TL kredi artışı yılbaşına göre kamu bankalarında %14,1 ve özel bankalarda %26,4’e ulaştı. Sorunlu kredi hacmi 157,4 milyar TL, sorunlu kredi oranı %3,3 oldu. TCMB verileri ayrıca 24 Aralık haftasında ortalama TL mevduat faizinin 180 baz puan arttığını (3 ay vadeli mevduat ort. faizi %17,7), ihtiyaç ve ticari kredi faizlerinin de 300 baz puanlık artışla %28,2 ve %23,6’ya çıktığını gösteriyor. ŞArçelik Yönetim Kurulu, Hollanda'da yerleşik ve hisselerinin %100'üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Ardutch B.V.'de geçmiş yıllarda yapılan iştirak yatırımlarından kaynaklanan finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla, Ardutch B.V. sermayesinde yapılacak 160 milyon Euro tutarındaki artışa katılacağına ve söz konusu bedelin 2022 yılı içerisinde belirli aralıklarla ödenmesine karar verdiğini açıkladı.

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X