GÜNLÜK BÜLTEN - 4.7.2023

Resim

ABD borsalarında bugünkü tatil öncesinde düşük hacimli yatay seyir gözlendi

● Yurt içinde imalat sanayi PMI endeksi haziranda 51,5 ile yatay

● Haziran’da ihracat yıllık bazda %10,5, ithalat %16,8 daraldı

● ABD’de imalat sanayinde zayıf görünüm devam etti ABD hisse senedi piyasaları, bugünkü 4 Temmuz tatili öncesinde düşük hacimle işlem gördüğü günde sabah seansında ISM ve PMI imalat sanayi verilerinin yarattığı olumsuz etkiyi daha sonra gelen tepki alımlarıyla bertaraf etmeyi başararak günü pozitif bölgede tamamladılar. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,1 ve %0,2 gibi yataya yakın artışlarla kapattı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri imalat sanayi PMI nihai verisinin 12 aydır 50 eşik seviyesinin altında olması ve haziranda Mayıs 2020’den beri en sert aylık düşüşü göstermesinin ardından günü genel olarak -%0,7 ilâ +%0,8 değişimlerle tamamladı. ABD tahvil piyasasında Fed Başkanı Powell’ın şahin duruşunun yanında makro verilerde görülen seyir kısa vadelerde daha yüksek ölçekte satışlara yol açarken uzun vadelerde satışlar sınırlı seyretti. 2 yıllık tahvil getirisi %4,94’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,85’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -106bps’ten -108bps’e geldi. Dolar endeksi günü %0,1 artışla 103,0’ten noktaladı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Suudi Arabistan’ın gönüllü olarak petrol arz kısıntısına devam etmesi ve Rusya’nın petrol ihracatını azaltmasına rağmen makro verilerde görülen bozulmanın küresel büyüme üzerinde yarattığı baskının da etkisiyle günü %0,3 düşüşle 74,7$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı günü %0,1’lik artışla 1922$/ons’tan tamamladı.

● Euro Bölgesi ve İngiltere’de nihai imalat sanayi PMI endeksleri haziranda eşik seviye altındaki seyrini sürdürerek daralmaya işaret etti. EB’de endeks 43,4 (öncü: 43,6) ile son 37 ayın en düşüğünde gerçekleşti. Endeks son 12 aydır eşik seviyenin altında. Yeni siparişlerde düşüşün hızlandığı görüldü. İstihdam endeksi Ocak 2021'den bu yana ilk kez gerilerken, iş dünyası güveni de yedi ayın en düşük seviyesinde. Teslimat süreleri normalleşmeye devam etti. İngiltere’de ise endeks nihai veriye göre 46,5 (öncü: 46,2) ile 2022 sonundan bu yana en düşük seviyede gerçekleşirken, endeks ağustostan bu yana 50 eşik seviyesinin altında. Alt endekslerden üretim, yeni siparişler ve istihdam daralma bölgesinde.

● ABD’de de imalat sanayinde zayıf seyir sürdü. ISM imalat sanayi endeksi haziranda 46,0 ile beklentilerin (47,1) altında kalırken, son sekiz aydır daralma bölgesinde bulunuyor. Alt endekslerden yeni siparişler endeksi 45,6 ile daralma bölgesinde kalmaya devam ederken, fiyat endeksi aylık 2,4 puan düşüşle 41,8’e geriledi. İstihdam endeksi ise 51,4’ten 48,1’e geriledi. İnşaat harcamaları ise mayısta aylık %0,9 arttı, nisan verisi ise %1,2’den %0,4’e aşağı yönlü revize edildi.

● Yurt içinde PMI endeksi son üç aydır 51,5 ile yatay seyrederken, imalat sanayiinde faaliyet artışının sürdüğüne işaret etti. PMI verileri talepteki iyileşmeye bağlı olarak üretimin artmaya devam ettiğine işaret ediyor. Buna karşın kurdaki gelişmelere bağlı olarak yeni siparişlerde iyileşme hız keserken, Türk lirasındaki sert değer kaybı ile birlikte maliyet baskılarının arttığı görülüyor. İstihdamda ise son iki aydır artış gözleniyor. Sektörel bazda haziranda karışık bir görünüm hakim.

● Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan haziran ayı geçici dış ticaret istatistiklerine göre, dış ticaret açığı 5,4 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Böylece yıllıklandırılmış dış açık 122,2 milyar $’dan 119,4 milyar $’a geriledi. İhracat yıllık bazda %10,5 azalışla 20,9 milyar $’a, ithalat ise %16,8 düşüşle 26,3 milyar $’a geriledi. Altın ve enerji ithalatı geçtiğimiz aya kıyasla gerilerken, düşüşün ana kaynağı altın ve enerji hariç ithalattaki yavaşlama oldu. Enerji ithalatı haziranda yıllık %45 azalışla 4,4 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. Yurt içinde bugün ise reel sektörün (finansal kesim dışındaki firmalar) nisan ayı net döviz açık pozisyonu verisi açıklanacak. Reel sektörün açık pozisyonu martta aylık 3,9 milyar $ artarak 90,4 milyar $, kısa vadeli net döviz fazlası ise aylık 2,9 milyar $ azalışla 62,3 milyar $ seviyesinde gerçekleşmişti.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST dün yılın ikinci yarısına güçlü bir başlangıç yaptı. BIST-100 endeksi günü %4,4 artışla 6.000 puan seviyesinin üzerinden tamamlarken, döviz bazlı gelir sağlayan şirketler yükselişte öncülük ettiler. Dün özellikle olumlu turizm beklentileri nedeniyle bir süredir öneri portföylerinde bulunan havacılık sektörü endekse önemli katkı verdi. Ayrıca altın madenciliği, teknoloji ve enerji hisseleri güçlü performansları ile dikkat çekti. Buna karşılık banka hisselerindeki temkinli seyir dün de devam etti. Endeksteki yükseliş eğiliminin bugün de korunmasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün yüksek açılışın ardından günün tamamında alıcılı seyrini korumayı başardı. Kapanış 6015 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te önemli direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimiz 5661-5730 bandının aşılması sonrasında yükseliş eğilimi hız kazanmış durumda. Bu bölge üzerindeki hareketin yeni yükselişi desteklediğini bu paralelde 6400-6900 bandını yakın potansiyel direnç bölgesi olarak değerlendirdiğimizi yineliyoruz. BIST100 için 5750-5500 bandı saatlik periyot için takip ettiğimiz destek bölgesi. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü şekilde geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

Şirket Haberleri

● Alarko Holding,

            Bağlı ortaklığı Alarko Tarım, global ve ulusal gübre piyasasında stratejik büyüme hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak organik ve organomineral gübre üretim tesislerinin kurulması, işletilmesi, gübre üretimi, tedariği ve pazarlaması amaçlarıyla gübre sektöründe faaliyet göstermek üzere 400 milyon TL sermayeli bir şirket kurulmasına karar verildiğini açıkladı. Konan sermaye Alarko Holding’in piyasa değerinin %1,2’sine denk geliyor.

● Alarko Holding,

              Alsera Jeotermal Tarım, Aydın Buharkent’te 11,9 bin m2 tarla niteliğinde taşınmazın, Denizli Sarayköy’de 56,9 bin m2 ve 13,4 bin m2 sera niteliğindeki taşınmazın ve bunların üzerinde bulunan sıcak ve soğuk su kuyularının 58,5 milyon TL bedel ile satın alınmasına karar verdi.

● Bankacılık Sektörü,

               BDDK bugün bankaların Mayıs ayı toplu finansal sonuçlarını açıklayacak. Sektörün Mayıs ayında net kârının önceki aya göre %38 gerilemeyle 24 milyar TL düzeyinde gerçekleşmesini ve buna göre sektörün Ocak-Mayıs dönemi net kârının önceki yıla göre %28 artarak 169 milyar TL düzeyinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Sektörün Mayıs ayı net kârındaki aylık gerileme beklentimiz artan TL mevduat maliyetleri sonucu net faiz marjındaki daralma ve karşılık giderlerinde bir miktar artış beklentisini yansıtıyor.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X