GÜNLÜK BÜLTEN - 5.07.2023

Resim

Yurt içinde enflasyon verisi, yurt dışında Fed toplantı tutanakları takip edilecek

● Haziran tüketici enflasyonu tahminimiz aylık %4,2, yıllık %38,6

● Reelsektörün net döviz açık pozisyonu aylık 6,5 milyar $ azaldı

● ABD’de bugün fabrika siparişleri ve dayanıklı mal siparişleri açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, dün tatil nedeniyle kapalıydı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri Almanya dış ticaret dengesinin mayısta beklentilerin ve aşağı yönlü revize edilen nisan verisinin altında gelmesinin yarattığı büyüme endişelerinin ardından düşük hacimlerle geçen günü -%0,6 ilâ +%0,1 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında tatil nedeniyle işlem olmadı. Diğer yandan Euro Bölgesi’nde PMI imalat sanayi verilerinde girdi fiyatlarında görülen düşüş ve bunun çıktı fiyatlarına da yansıması enflasyona yönelik beklentilerin bir miktar iyileşmesine neden oldu. Manşet endekste görülen düşüşün de büyüme üzerinde yarattığı endişeler 2 yıllık tahvillerde alımların artmasına neden oldu. Almanya ve İtalya 2 yıllık tahvil getirileri günü sırasıyla 3,7 ve 2,8bps’lik düşüşlerle %3,21 ve %3,91’den sonlandırdı. Dolar endeksi 103,0 seviyesinde yatay. Brent petrol aktif vadeli kontratı, üretim kesintilerinin arz yönlü baskılayıcı etkisinin güç kazanmasıyla günü %2,1 artışla 76,3$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı günü küresel imalat sanayi PMI verisinde görülen düşüşün büyümeye ilişkin endişeleri artırması sebebiyle %0,2 artışla 1925$/ons’tan noktaladı.

● Çin’de Caixin hizmet sektörü PMI endeksi haziranda 53,9 ile beklentilerin (56,2) ve mayıs verisinin (57,1) altında gerçekleşti. Almanya’da dış ticaret fazlası mayısta 14,4 milyar € ile beklentilerin (17,3 milyar €) ve aşağı yönlü revize edilen nisan ayının (18,4 milyar € ->16,5 milyar €) altında kaldı. Dış ticaret fazlasında görülen düşüşte ithalatta aylık bazda görülen %1,7’lik artışa rağmen ihracatın %0,1 gerilemesi etkili oldu.

● Yurt dışında bugün ABD’de mayıs fabrika siparişleri ile dayanıklı mal siparişlerinin nihai verisi açıklanacak. Ayrıca 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen Fed toplantısı tutanakları yayınlanacak. Fed politika faizini haziran toplantısında %5,0-5,25 aralığında sabit tutmuştu. Fed projeksiyonlarında ise güncellemelere gitmişti. Büyüme tahmini 2023 yılı için %0,4’ten %1,0’a, 2024 yılı için ise %1,2'den %1,1'e güncellenmişti. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) beklentisini 2023 için %3,6’dan %3,9’a revize ederken, 2024 tahminini %2,6’da sabit bırakmıştı. Ortalama faiz beklentisini 2023 için ise %5,1’den %5,6’ya, 2024 için %4,3‘ten %4,6’ya, 2025 yılını da %3,1’den %3,4’e yükseltmişti.

● Euro Bölgesi’nde ise bugün haziran ayı nihai hizmet sektörü PMI endeksi ile mayıs Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verileri açıklanacak. Euro Bölgesi’nde ÜFE yıllık bazda gerilemeye devam etmiş, nisanda aylık bazda %3,2 düşmüştü. ÜFE’de yıllık artış ise %1,0 ile Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. ÜFE’nin mayısta aylık bazda %1,7, yıllık olarak ise %1,3 azalış göstermesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI endeksi haziranda öncü veriye göre, nisanda gördüğü tepe noktasının 3,8 puan altına 52,4’e geriledi. Hizmet PMI endeksi sene başından bu yana 50 eşik seviyesinin üzerinde seyrediyor.

● Yurt içinde reel sektörün (finansal kesim dışındaki firmalar) net döviz açık pozisyonu nisanda aylık 6,5 milyar $ azalarak 85,6 milyar $’a geriledi. Bunda döviz varlıklarının 5,2 milyar $ artması, döviz yükümlülüklerinin ise aylık 1,2 milyar $ azalması etkili oldu. Varlıklardaki artışta, yurt içi bankalar mevduatındaki 5,6 milyar $ artış etkili oldu. Döviz yükümlülüklerdeki azalış ise yurt dışından sağlanan kredilerin 0,9 milyar $ ve ithalat borçlarının 0,2 milyar $ azalmasından kaynaklandı. Kısa vadeli net döviz fazlası ise aylık 5,4 milyar $ artışla 66,8 milyar $ olarak gerçekleşti.

● Yurt içinde bugün ise haziran enflasyon verileri açıklanacak. Mayıs ayında tüketici fiyatları aylık %0,04 artmış, yıllık enflasyon ise %43,7’den %39,6’ya gerilemişti. Haziran ayında enflasyonun aylık %4,2, yıllık olarak ise %38,6 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST-100 endeksi dün hafif geri çekilme sonrası günü 6.000 seviyesinin üzerinde kapatmayı başardı. Endeksteki gerilemeye altın madenciliği ve havacılık başta olmak üzere son dönemde güçlü getiri sağlayan hisselerdeki kâr satışları neden olurken, güçlü BDDK verisi sonrası dün banka hisseleri olumlu ayrıştı ve endekse destek verdi. BIST’de bir süre hisse değişimleri ile birlikte yatay bant hareketinin izlenebileceğini düşünüyoruz. Bugün ana endekste yatay açılış bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün başındaki sınırlı geri çekilmeyle test ettiği 5980 seviyesi sonrası yatay-hafif yukarı seyirdeydi. Kapanış 6004 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te yükseliş eğilimi korunuyor. 6000 seviyesi civarındaki hareketin korunuyor olması iyimser beklentinin korunduğuna işaret ediyor. Endekste 6400- 6900 bandını yakın potansiyel direnç bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. BIST100 için 5750-5550 bandı saatlik periyot için takip ettiğimiz destek bölgesi. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü şekilde geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

Şirket Haberleri

● Migros,

           Online ve fiziki mağazalarında hazır/paketli yemek satış kanallarını güçlendirmek ve personel yemek ihtiyacına destek olmak amacıyla paketli yemek üretimi ve satışını gerçekleştiren CRC Danışmanlık ve Organizasyon Anonim Şirketi'ne ("CRC") yatırım yapılmasına karar verdiğini açıkladı. Buna göre CRC'nin payların %50'si için 2,9 milyon TL ödenecek. Payların %25’i doğrudan Migros, kalan %25’i ise Migros’un %93 iştiraki Dijital Platform tarafından devir alınacak. Pay devir bedelinin kapanışa göre düzeltileceği, kapanış tarihinin gerekli ön şartların tamamlanmasına müteakip belirleneceği ve her halükarda en geç 15 Kasım tarihi olacağı belirtildi. Satın alınan şirketin çok küçük olması nedeni ile haberin hisse üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Migros’un online gıda perakendeciliği yanı sıra online yemek işinde de büyüme stratejisini, Migros’un büyümesini destekleyecek olması, Migros’un diğer online işleri ile maliyet tarafında sinerji yaratma potansiyeli olması ve Migros’un geleneksel bir gıda perakende şirketinden gıda ve benzeri iş kollarında değişen ve çeşitlenen müşteri beklentilerine cevap verebilen önemli bir dijital oyuncu haline gelmesinin uzun vadede şirketin değerlemesini destekleyeceğini düşünmemiz nedenleriyle pozitif olarak değerlendiriyoruz.

● Bankacılık Sektörü,

              BDDK verisine göre bankaların Mayıs ayı net kârı önceki aya göre %18 artarak 45,6 milyar TL düzeyinde gerçekleşti ve buna göre sektörün Ocak-Mayıs dönemi net kârı da önceki yıla göre %44 artışla 190,3 milyar TL’ye ulaştı. Bu veriler ışığında sektörün 2Ç23 net kârının da ilk çeyrekteki 106,1 milyar TL seviyesini yakalaması hatta bir miktar geçmesi güçlü olasılık olarak görünüyor. Mevcut projeksiyonlarımız sektörün ikinci çeyrek net kârında önceki çeyreğe göre %15-20 düzeyinde gerileme öngörmekteydi. BDDK verileri ışığında banka 2Ç23 net kâr tahminlerinde yukarı yönlü bir düzeltme olasılığı güçlendi. Sektörün Mayıs ayı net kârının beklentilerimiz üzerinde gelişim göstermesinde net kur ve alım/satım gelirlerinin önceki ayı da geçerek güçlü seyrini koruması etkili oldu. Buna karşılık, artan TL mevduat maliyetleri sonucu net faiz marjındaki daralma devam etti ve karşılık giderleri önceki aya göre bir miktar daha arttı. Mayıs ayında net kâr yabancı sermayeli özel bankalarda aylık %35 artışla 14.0 milyar TL, yerli özel bankalarda aylık %11 artışla 29,4 milyar TL, kamu bankalarında %11 artışla 7,0 milyar TL, kalkınma bankalarında %32 artışla 4,2 milyar TL ve katılım bankalarında %2 artışla 5,1 milyar TL oldu. Veri sonrası banka hisselerinde dün olumlu yatırımcı tepkisi gördük. Bilanço dönemi öncesi bu iyimserlik bir süre daha korunabilir.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X