Günlük Bülten 6 Aralık 2023

Resim

 

ABD 10 yıllık tahvil getirisi ağustostan beri en düşük seviyede

 

● Yurt içinde reel efektif döviz kuru kasımda 55,04’e geriledi

 

● Euro Bölgesi’nde ÜFE ekimde aylık %0,2 arttı, yıllık azalış %9,4 oldu

 

● ABD’de ISM hizmet sektörü endeksi kasımda 52,7’ye yükseldi ABD hisse senedi piyasaları, dün güne Moody’s’in Çin’in kredi notu görünümüne dair indirim haberiyle satıcılı başladı. PMI hizmet sektörü ve ISM hizmet sektörü endekslerinin 50 eşik seviyenin üzerinde gelmesine rağmen fiyatlar ve istihdam alt endekslerinde görülen güç kaybının Fed’in politika faizini daha erken sürede indirebileceğine dair uyandırdığı algı, satışların bir miktar toparlanmasına sebep oldu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla -%0,1 ve +%0,3 değişimlerle tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endekslerinde, ECB PPK üyesi Schnabel’in son TÜFE verisinin faiz artırım ihtimalini düşürdüğüne yönelik söylemleri ve ECB’nin tüketici beklenti anketinde enflasyona ilişkin beklentiler değişmezken büyümeye dair olumsuz görüşün artması, politika faizinin uzun süre mevcut seviyelerini koruyamayacağına dair algıyı artırdı. Endeksler günü genel olarak %0,1 ilâ %0,9 getirilerle noktaladı. ABD tahvil piyasasında işgücüne yönelik son verilerde görülen ılımlılaşma, politika faizinin uzun süre yüksek seviyelerde kalamayacağına yönelik beklentileri artırdı. 2 yıllık tahvil getirisi %4,58’e, 10 yıllık tahvil getirisi %4,16’ya geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -38bps’ten -41bps’e geldi. Dolar endeksi %0,3 yükselişle kasım ortasından beri ilk kez 104,1 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Suudi Arabistan’ın Asya petrol satış fiyatlarını düşürmesi ve ABD’nin petrol ihracatını günlük 6mn varile artırarak arz yönlü endişeleri yatıştırmasıyla günü %1,1 kayıpla temmuz başlarından beri en düşük seviye olan 77,2$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı düşüşünü sürdürerek (-%0,5) günü 2019$/ons’tan bitirdi.

 

● ABD’de ISM hizmet sektörü endeksi, sektörde olumlu seyrin sürdüğüne işaret etti. Endeks, kasımda 51,8’den 52,7’ye yükseldi; böylece hizmet sektörüne yönelik genişleme trendi 11 aya ulaştı. Alt endekslerden; iş faaliyet endeksi 1,0 puan artışla 55,1'e yükseldi. Yeni siparişler 55,5 ile yatay. İstihdam endeksi 0,5 artışla 50,7 seviyesinde. ABD’de bugün ADP istihdam verisi takip edilecek.

 

● Euro Bölgesi’nde hizmet sektörü PMI endeksi kasımda nihai veriye göre 48,2’den 48,7’ye revize edildi (ekim: 47,8). Bileşik endeks ise 47,6 seviyesinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde üretici fiyat enflasyonu ekimde aylık %0,2 artarken, yıllık %9,4 düşüş gösterdi. ÜFE son altı aydır yıllık bazda geriliyor. Mal grupları bazında; sanayide fiyatlar %1,0, enerji sektörü ve dayanıklı tüketim mallarında %0,1 artarken, sermaye mallarında sabit kaldı. Dayanıksız tüketim mallarında %0,1, ara mallarında ise %0,3 azaldı.

 

● ECB’nin ekim ayına ilişkin Tüketici Beklenti Anketi’nde gelecek 12 ay için ortalama enflasyon beklentileri %4,0, üç yıl sonrasına ilişkin beklentiler ise %2,5 seviyesinde sabit kaldı. Önümüzdeki 12 ay için ekonomik büyüme beklentileri -%1,2’den -%1,3’e revize edildi. Tüketiciler konut fiyatlarının önümüzdeki 12 ay içinde %2,0 oranında artmasını beklerken, bu oran eylüle göre (%2,2) daha düşük. Konut kredisi faiz oranlarına ilişkin 12 ay sonrası beklentiler %5,4'te sabit kaldı; anketin başladığı Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviye.

 

● Yurt içinde reel efektif döviz kuru kasımda 56,01’den 55,04’e geriledi. Hazine dün gerçekleştirdiği tahvil ihalelerinde ROT dahil toplam 38,0 milyar TL borçlandı. 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesinde ortalama yıllık bileşik faiz %26,87 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bu hafta gerçekleştirdiği ihalelerde toplam 52,6 milyar TL borçlandı.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● Dün piyasalar açısından önemli gelişme Hazine’nin 10 yıl vadeli tahvil ihalesindeki yüksek talep ve 25 milyar TL’ye yaklaşan satış oldu. Piyasalarda yabancı girişi yönünde beklentiler güçlenirken, BIST’de ise dün nispeten düşük işlem hacimli ve sakin bir seans izledik. Endeksin, hisse değişimlerinin öne çıktığı bant hareketini bugün de sürdürmesini bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

            BIST100 dün gün başında test ettiği 8120 seviyesinden geri çekilme yaşadı. Kapanış 8057 seviyesinde gerçekleşti. Endekste yükseliş denemeleri devam ediyor. Yukarı hareket, geçiş bölgesi olarak değerlendirdiğimiz bandın üst sınırı olan 8150 bölgesiyle sınırlı kalırken, geri çekilmelerin de yakın destek bölgesiyle sınırlı kalmasını iyimserliğin korunduğuna işaret olarak görüyoruz. BIST’te yükseliş yönlü hareketin devamı için 8097-8150 bandı üzerinde kapanış gerektiğini yineliyoruz. Bu durumda ilk aşamada, daha önce de belirttiğimiz 8256-8513 bandına yönelik hareketin gündeme gelebileceğini belirtebiliriz. Endekste 7969-7840 bandını yakın destek bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu bölge üzerindeki hareketin devamı yükseliş yönlü beklentinin geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak değerlendirilebilir. 

 

Ekonomik Araştırmalar

 

  • Moody’s tarafından Çin’in kredi not görünümü “durağan”dan, “negatif”e çevrilirken; “A1” seviyesinde bulunan yerel ve döviz cinsinden uzun vadeli kredi notlarının teyit edildiği açıklandı. Moddy’s görünüm değişikliğinin, mali açıdan stres içindeki bölgesel ve yerel yönetimlere ve Kamu İktisadi Teşebbüslerine hükümet ve kamu sektörü tarafından mali destek sağlanacağına dair artan bulguları yansıttığını belirtirken; yapısal ve kalıcı olarak düşük orta vadeli ekonomik büyüme ve emlak sektöründe devam eden daralmayla ilgili artan risklere de vurgu yaptı. Çin’de ekonomik büyümenin 2024 ve 2025’te %4 seviyesinde olması beklediğini; 2030 yılında ise %3,5’e gerileyebileceği tahmin etti.

 

  • ECB Ekim tüketici beklentileri anketinde önümüzdeki 12 ay için medyan enflasyon beklentisi %4 ile 5 ayın zirvesinde sabit kalırken; üç yıl sonrası için de %2,5 ile ECB'nin %2 hedefinin üzerinde açıklandı. Ekonomik büyüme görünümünün kötüleştiği bildirilirken; gelecek 12 ay için ekonomik büyüme beklentileri -%1,2 seviyesinden -%1,3'e indirildi. Piyasalarda ise ECB'nin ilk faiz indirimini Mart ayında yapacağı beklentisi ise önceki haftaya göre belirgin yükselmiş durumda.

 

  • ABD Ekim JOLTS verileri 9,35 milyondan 8,73 milyona gerileyerek istihdam piyasasında Cuma günü açıklanacak Tarım Dışı verisi öncesi Fed’in görmek istediği gibi kademeli soğuma sinyali verdi.

 

  • Allianz Baş Ekonomi Danışmanı El-Erian, yakın zamanda Fed'den faiz indirimi beklenmesinin yanlış olduğunu savunarak, ileriye dönük yönlendirmelerin göz ardı edilmemesi ve iletişim sorunlarına dikkat edilmesi konusunda uyardı.

 

  • Türkiye Kasım Efektif Döviz Kuru 3 ay aradan sonra ilk kez gerileyerek %1,7‘lik düşüşle 55,04’e ulaştı. (Önceki: 56,01). ÜFE bazlı REDK ilgili dönemde %2,3 azalarak 87,07 olarak gerçekleşirken; euro ve dolar ağırlıklı ortalamaları alınarak hesaplanan Sepet Kur ise Kasım ayında %4 değer kazandı. (Önceki: %2,6)

 

  • TCMB’nin yayımladığı Kasım ayı fiyat gelişmeleri raporunda enflasyonun ana eğilimindeki yavaşlamanın yayılım endeksi, medyan enflasyon ve SATRIM gibi alternatif göstergelerle teyit edildiğini açıklanırken; yıllık enflasyondaki yükselişte enerji başta olmak üzere diğer ana gruplarda da artış görüldüğü bildirildi.

 

  • Hazine ve Maliye Bakanlığı dün düzenlenen 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli devlet tahvili ile 10 yıl vadeli 6 ayda bir sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracında ihale öncesinde yapılan satışlar dahil toplam 37 milyar TL borçlanırken; 4 yıl vadeli ihalede dönemsel faiz %7,91, 10 yıl vadeli ihalede ise bileşik faiz %26,87 olarak gerçekleşti

 

Şirket Haberleri

 

● Tofaş (TOASO, Endeksin Üzerinde Getiri, HF: 488 TL): Rekabet Kurulu, Stellantis Otomotiv paylarının devralınmasına ilişkin sözleşmenin nihai incelemeye alınmasına karar verdi. Bu kapsamda süreç devam etmekte olup, daha önce paylaşılan öngörülen tamamlanma tarihinde değişiklik olabilecektir.

 

● Mavi (Endeks Üzerinde Getiri, HF: 177TL) 11 Aralık tarihinde açıklamayı planladığı 3Ç23 finansalları için analistlerden kendi topladığı güncel konsensus tahminlerini paylaştı. Buna göre yılın 3. çeyreğinde analistlerin medyan tahminleri 5,75 milyar TL satış, 1,35 milyar TL FAVÖK ve 815 milyon TL net kar seviyesinde yer alıyor. Şirketin topladığı güncel piyasa tahminleri, daha önce ekim ayında Research Turkey tarafından toplanan piyasa tahminlerinin yukarı yönlü revize edildiğini gösteriyor. Güncel piyasa tahminleri 3Ç23 için yıllık bazda %80-82 bandında satış, FAVÖK ve net kar büyümesine işaret ediyor. Ekim ayında paylaştığımız tahminlerde bir revizyona gitmemiş olmakla birlikte 3Ç23’ün hem bizim ekim ayında sağladığımız aşağıda yer alan tahminlerimizden hem de revize edilmiş piyasa tahminlerinden daha iyi gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Tüm kalemlerde yukarı yönlü sapma riski görmekle birlikte özellikle marj tarafında hem güçlü hacimlerin, hem hızlanan giyim enflasyonunun hem de ticari borçlar üzerinden hesaplanan faizlerin artmış olmasından kaynaklı yukarı yönlü risklerin daha güçlü olduğunu düşünüyoruz. Sonuçların ardından şirketin +%80 olan satış büyüme öngörüsünde yukarı yönlü revizyonu çok olası görüyoruz. Bizim mevcut satış büyüme beklentimizin %87 seviyesinde olduğunu hatırlatırız. Marj tarafında ise mevcut FAVÖK marjı tahminlerimiz şirketin öngörülerinin orta bandını gösterse de 3Ç23’e ilişkin güncel düşüncemiz üst bandın yakalanabileceğine işaret ediyor. Mavi’nin 3Ç23’te ve genel olarak yılın ikinci yarısında tüm zamanların en yüksek dolar bazlı satış, FAVÖK ve net kar (tek seferlik etkiler hariç) rakamlarına ulaşacağını ve kuvvetle muhtemel tüm zamanların en yüksek FAVÖK ve net kar (tek seferlik etkiler hariç) marjlarını açıklayacağını öngörüyoruz. Sonuçların ardından hem piyasa tahminlerinde hem de bizim daha iyimser olan 2023 tahminlerimizde yukarı yönlü revizyonları olası görüyoruz. Hisse mevcut tahminlerimize göre 5.1x F/K ile uluslararası benzerlerine göre %50’ye yakın iskonto ile işlem görüyor.

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X