GÜNLÜK BÜLTEN - 6.07.2023

Resim

ABD piyasalarında Fed tutanaklarının etkileri gözlendi

● Yurt içinde TÜFE’de yıllık artış haziranda %38,21’e geriledi

● Yurt içinde bugün reel efektif döviz kuru açıklanacak

● ABD’de ISM hizmet sektörü endeksİ verisi takip edilecek ABD hisse senedi piyasaları, Fed toplantı tutanaklarının temmuz toplantısında faiz artırımına işaret etmesi ve NY Fed Başkanı Williams’ın son dönemde gelen verilerin önümüzdeki dönem için daha yüksek politika faizine işaret ettiğini belirtmesi sonrası satıcılı seyir izledi. S&P500 ve Nasdaq bileşik endeksleri günü %0,2’şer kayıplarla noktaladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri bileşik PMI nihai verisinin 6 ayın en düşük seviyesi olan 49,9’a gerileyerek daralma bölgesinde gerçekleşmesi ve ECB’nin mayıs ayı tüketici beklenti anketinde hissedilen enflasyonun 12 aylık medyan ortalamasının %8,9’dan %8’e gerilemesine rağmen halen yüksek seviyelerde seyretmesinin ardından günü genel olarak %0,2 ilâ %1,1 düşüşlerle tamamladı. ABD tahvil piyasasında Fed’in PPK tutanaklarından faiz artırımına yönelik gelen sinyaller sonrasında genel olarak satıcılı bir seyir görüldü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,94’te yatay seyrederken, 10 yıllık tahvil getirisi %3,93’e yükseldi. Brent petrol aktif vadeli kontratı, haftalık API verilerinde ham petrol stoklarında 4,4mn varil düşüş görülmesi ve Suudi Arabistan Petrol Bakanı’nın gerekirse daha fazla kesintiye gidebileceklerine dair söylemlerinin etkisiyle günü %0,5 artışla 76,7$/bbl’den tamamladı. Altının ons fiyatı DXY ve 10 yıllık tahvil getirilerinde görülen artış sonrası %0,5 kayıpla 1.915$/ons seviyesinde.

● Euro Bölgesi’nde bileşik PMI endeksi haziranda nihai veriye göre 49,9 ile 2022 sonundan bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Hizmet sektöründe bir miktar ivme kaybı görülürken, imalat sanayiindeki zayıf seyir bileşik endeksi aşağı çekmeye devam etti. Hizmet endeksi haziranda 55,1’den 52,0’a son 5 ayın en düşük seviyesine geriledi. Bununla birlikte endeks sene başından bu yana genişleme bölgesinde bulunuyor.

● Euro Bölgesi’nde üretici fiyat endeksi (ÜFE) yıllık bazda gerilemeye devam etti. ÜFE, mayısta aylık bazda %1,9 daraldı ve yıllık olarak ise nisanda %0,9 artış göstermesinin ardından mayısta %1,5 azaldı. ÜFE enerji sektöründe aylık bazda %5,0, ara mallarında %1,0 ve dayanıksız tüketim mallarında %0,1 azalırken, sermaye mallarında sabit kaldı. Dayanıklı tüketim mallarında ise %0,3 arttı. Enerji hariç toplam sanayide ise fiyatlar %0,4 geriledi. ECB’nin mayıs ayına ilişkin tüketici beklenti anketine göre; gelecek 12 ay için ortalama enflasyon beklentisi %4,1’den %3,9’a gerilerken, üç yıl sonrası için enflasyon beklentileri ise %2,5 ile sabit kaldı.

● ABD’de fabrika siparişleri mayısta aylık %0,3 ile piyasa beklentilerinin (%0,8) altında artış kaydetti. Ulaştırma hariç tutulduğunda ise siparişlerde aylık %0,5 düşüş görüldü. Dayanıklı mal siparişleri ise mayısta nihai veriye göre aylık bazda %1,8 (öncü veri: %!,7), ulaştırma hariç ise %0,7 arttı. ABD’de bugün veri yoğun bir güne başlıyoruz; ADP özel sektör istihdamı, ISM hizmet sektörü endeksi, haftalık konut kredisi ve işsizlik maaşı başvuruları ile dış denge verileri açıklanacak.

● Yurt içinde yıllık enflasyonda baz etkisiyle düşüş devam etti. TÜFE, haziranda aylık %3,92 artarken, yıllık artış oranı %39,6’dan %38,2’ye geriledi. Çekirdek enflasyon göstergelerinden B endeksi yıllık enflasyonu 1,1 puan azalarak %46,6 olurken, C endeksi ise 0,7 puan artışla %47,3’e yükseldi. Çekirdek enflasyon göstergeleri hem temel mallar hem hizmetlerdeki artıştan olumsuz etkilenirken, işlenmiş gıda yıllık enflasyonundaki düşüş B endeksi yıllık enflasyonunun gerilemesini sağladı. Yİ-ÜFE aylık bazda %6,5 artarken, yıllık üretici enflasyonu baz etkisiyle %40,8’den %40,4’e geriledi. Yurt içinde bugün ise haziran reel efektif döviz kuru açıklanacak.

Piyasa ve Teknik Görünüm

● BIST şirketleri dün kurumlar vergisi artışına önce satış yönünde tepki verdi. Sonrasında piyasa toparlandı ve BIST-100 endeksi günü %2’ye yakın artışla 6.100 seviyesinin üzerinde tamamladı. Dünkü yükselişte özellikle havacılık, telekom ve otomotiv hisselerindeki olumlu ayrışma dikkat çekti. Bir gün önce BDDK Mayıs verisi ile güçlü kapanış yapan bankalar ise günü ekside kapattı. Endeksteki yukarı yönlü eğilimin korunmasını bekliyoruz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde sınırlı geri çekilmeyle test ettiği 5890 seviyesi sonrası tepki yaşadı. Kapanış 6107 seviyesinde gerçekleşti. Endekste sınırlı geri çekilme sonrasında nispeten güçlü tepki olarak belirtebileceğimiz bir hareketle yukarı yönelme devam ediyor. BIST’te gerek saatlik gerekse günlük periyot için ortalamalarda yukarı eğilim geçerli durumda. Dolayısıyla olumlu teknik görünüm belirtmeye devam ediyor, 6400- 6900 bandını yakın potansiyel direnç bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. BIST100 için 5800-5600 bandı saatlik periyot için takip ettiğimiz destek bölgesi. Üzerindeki hareketin korunması yükseliş yönlü beklentinin güçlü şekilde geçerli olduğuna yönelik sinyal olarak düşünülebilir.

Şirket Haberleri

● İkinci el araç satışına düzenleme,

                 Ticaret Bakanlığı motorlu kara taşıtlarının ikinci el satışına ilişkin düzenleme ve kısıtlamalar getirdi: Buna göre 15 Temmuz’dan itibaren yeni yıla kadar bu araçlar üretici ve distribütör tarafından ilan edilen güncel fiyatlarının üzerinde satılamayacak ve bu düzenlemeye aykırı satış ilanları için 300 bin TL’ye kadar para cezası uygulanabilecek. Bakanlık ayrıca 2023 yılı içerisinde yetki belgesi olmadan üç kereden fazla ikinci el araç alış/satışı yapan özel/tüzel kişilerden savunma talep edileceğini ve bu kişiler hakkında idari para cezaları uygulanabileceğini duyurdu.

● Kurumlar Vergisi Düzenlemesi,

                 Hükümet memur maaş düzenlemelerine ek olarak torba yasada geçici vergi düzenlemeleri yaptı. Buna göre kurumlar vergisi oranı beş puan artışla 2023 için banka ve finans şirketlerinde %30’a, diğer şirketlerde %25’e çıktı. Ek olarak şirketlere ihracat gelirleri üzerinden önceden 1 puan olarak uygulanan kurumlar vergisi indirimi 5 puan olarak uygulanacak. Yasa ile ayrıca gayrimenkul satışında şirketlerin 2 yıl elde tutma süresine bağlı olarak yararlandıkları KDV istisnası kaldırıldı ve kısmi bölünmelerde istisna uygulaması kapsamından taşınmazlar çıkarıldı. Yeni düzenlemeler ayrıca 2023’te araçlardan bir defaya mahsus mevcut tutara eş ikinci bir motorlu taşıtlar vergisi alınmasını öngörüyor ve olası bir ÖTV artışı için Cumhurbaşkanına yetki veriyor. Artan kurumlar vergisi oranı, şirket 2023 kârlarında yaklaşık %6,5 kadar düşürmesi beklenebilir. İhracat indirimi dikkate alındığında finans dışı şirketlerde etki daha sınırlı olacaktır. Geçici uygulamanın değerleme etkisi de sınırlı kalacaktır.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X