Günlük Bülten 8 Ocak 2024

Resim

 

ABD borsalarında 9 hafta sonra negatif haftalık performans

 

● ABD’de tarım dışı istihdam aralıkta aylık 216 bin kişi arttı

 

● Euro Bölgesi’nde TÜFE’deki yıllık artış aralıkta öncü veriye göre %2,9

 

● Yurt içinde bugün aralık Hazine nakit dengesi verisi açıklanacak ABD hisse senedi piyasaları, tarım dışı istihdam (TDİ) ve işsizlik verilerinde görülen gelişmelerin etkisiyle güne alıcılı başladı. Fabrika siparişlerinde görülen güçlü artış ve ISM hizmet sektörü verisindeki genişlemenin sürüyor olması da piyasaları destekleyen diğer unsurlar oldu. Ancak daha sonra 10 yıllık tahvil getirilerindeki yükseliş ve hisselere gelen satışlar kazançların çoğunun geri verilmesine neden oldu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri Cuma gününü sırasıyla %0,2 ve %0,1 kazançlarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, aralık ayı öncü TÜFE yıllık verisindeki 6 aylık düşüş ardından gelen artışla ECB’nin faizleri piyasa beklentilerinden daha uzun süre yüksek tutabileceği beklentileriyle günü genel olarak %0,1 ilâ %1,0 kayıplarla noktaladı. ABD tahvil piyasasında TDİ sonrası gelen alışlar akşam seansında tekrar satışa döndü. 2 yıllık tahvil getirisi %4,38’de yatay kalırken, 10 yıllık tahvil getirisi %4,05’e yükseldi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi farkı -39bps’ten -34bps’e geldi. Dolar endeksi yatay seyirle 102,4 seviyesinde. Brent petrol aktif vadeli kontratı, Libya’daki protestoların Sharara ve El-Feel üretim tesislerini olumsuz etkilemesi ve Kızıldeniz’deki yeni bir saldırı sonrası %1,5 artışla günü 78,8$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı günü %0,1 artışla 2045$/ons’tan bitirdi.

 

● ABD’de tarım dışı istihdam verisi aralıkta beklentilerin üzerinde gelirken, istihdam piyasasında olumlu görünümün sürdüğüne işaret etti. Tarım dışı istihdam aralıkta aylık 216 bin (beklenti: 175 bin) arttı. Ekim ve Kasım aylarındaki istihdam verileri ise toplam 71,000 aşağı yönlü revize edildi. İşsizlik oranı %3,7 ile sabit kalırken, işsiz sayısı da değişmeyerek 6,3 milyon olarak gerçekleşti. İşgücüne katılım oranı 0,3 puan azalarak %62,5’e geriledi. İstihdam kamu, sağlık hizmetleri, sosyal yardım ve inşaat sektörlerinde artış eğilimini sürdürürken, ulaştırma ve depolama da ise azaldı.

 

● ABD’de ISM hizmet sektörü endeksi üst üste 12. ayda da genişleme bölgesinde kalarak, sektörde olumlu seyrin sürdüğüne işaret etti. Bununla birlikte manşet endeks aralıkta 52,7'den 50,6'ya geriledi. Alt endekslerden; iş faaliyet endeksi 1,5 puan artışla 56,6‘ya yükseldi. Yeni siparişler endeksi ise 55,5'ten 52,8'e geriledi. Aralarında tarım, ormancılık, balıkçılık ve avcılık, konaklama ve gıda hizmetleri, ulaştırma ve depolama sektörlerinin de bulunduğu dokuz sektör yeni siparişlerde büyüme kaydederken, altı sektörde ise yeni siparişler azaldı. İstihdam ise 7,4 puan azaldı ve 43,3 ile nötr eşiğin altına geriledi.

 

● ABD’de dayanıklı mal siparişleri kasımda öncü veriye paralel aylık %5,4 arttı. Ulaştırma hariç tutulduğunda siparişlerdeki artış %0,4 oldu. ABD’de fabrika siparişleri ise ekimdeki aylık %3,4 daralmanın ardından kasımda %2,6 yükseldi.

 

● Euro Bölgesi’nde aralık tüketici enflasyonu öncü veriye göre aylık bazda %0,2 ile beklentilere paralel arttı. Böylece yıllık artış ise %2,4’ten %2,9’a yükseldi. Gıda enflasyonu yıllık artışı %6,9’dan %6,1'e geriledi. Enerji fiyatlarındaki yıllık düşüş kasımda -%11,5 iken aralıkta -%6,7 oldu. Euro Bölgesi’nde üretici fiyat enflasyonu ise kasımda aylık bazda %0,3 (beklenti -%0,1) düşüş gösterirken, yıllık bazda azalış -%9,4’ten -%8,8’e geriledi. Almanya'da perakende satışlar kasımda mevsimsellikten arındırılmış bazda aylık %2,5 düştü. Kasım ayına kadarki üç aylık dönemde perakende satışlar bir önceki üç aylık döneme kıyasla %0,8 daha düşük gerçekleşti. Çin’de döviz rezervleri aralık sonunda bir önceki aya göre 66,2 milyar dolar artarak 3,2 trilyon dolara yükseldi.

 

● Yurt içinde bugün aralık ayı Hazine nakit dengesi verisi açıklanacak. Hazine nakit dengesi kasımda 95,3 milyar TL, faiz dışı denge ise 177,4 milyar TL fazla vermişti. Ayrıca Hazine bugün 15 ay vadeli kuponsuz devlet tahvili ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu, yarın 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihaleleri düzenleyecek.

 

Piyasa ve Teknik Görünüm 

 

● BİST-100 yeni yılın ilk haftasına yüzde ikinin hafif üzerinde artışla başladı ve yurt dışından belirgin ayrıştı. Küresel hisse senedi piyasaları ABD faiz indirim sürecine ilişkin beklentilerin temkinli bir tonda revize edilmesinin ardından geçen hafta satış baskısı altındaydı. BİST’de telekom, teknoloji, bilişim ve sigorta hisseleri öne çıkarken, banka, dayanıklı tüketim ve petro/kimya hisseleri nispeten zayıf seyir izledi. Yeni haftanın gündemi oldukça yoğun: Piyasa yeni haftaya iki önemli ABD fonunun portföylerine Türk varlıklarını eklediği haberiyle başlıyor. Piyasalar yeni haftada ekonomi yönetiminin ABD’de yapacağı yatırımcı toplantılarını, sanayi üretimi ve cari dengeye ilişkin veri akışını, Cuma günü Moodys tarafından açıklanması beklenen kredi notu güncellemesini ve diğer bölgesel gelişmeleri takip edecek. BİST’in yeni haftaya hafif alıcılı başlamasını bekliyoruz.

 

● Teknik Yorum:

 

          BIST100 haftanın son işlem gününde gün sonuna doğru güçlenen alımlarla yukarı hareketteydi. Kapanış 7629 seviyesinde gerçekleşti. BIST’te 7380 seviyesinden gelişen tepki çabası Cuma günü de etkili oldu. Bu bölge altında daha önce de tepki çabası gördüğümüz 7260-7200 desteği mevcut. Dolayısıyla bu bölgeyi nispeten kuvvetli destek olarak değerlendirmeye devam ediyor ve tepki çabasını olağan karşılıyoruz. Cuma günü yaşanan hareketle endekste 21 ve 100 günlük ortalama bölgesi üzerine geri dönüşün bir miktar iyimserlik sağladığını belirtebiliriz. Bununla birlikte BIST’te kısa periyotta yeni bir iyimserlik gelişebilmesi için 7650/85 seviyesi üzerine geri dönüş gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz. Bu bölgenin aşılması durumunda ilk aşamada 7766-7850 bandına yönelik bir hareket gelişebileceğini belirtebiliriz.

 

Şirket Haberleri

 

● İş Bankası,

 

          BİST’de işlem gören iştirakleri; Şişecam, TSKB, Anadolu Sigorta, Anadolu Hayat Emeklilik, İş Leasing, İş GYO, İş Menkul Değerler, İş Girişim Sermayesi, İş Yatırım Ortaklığı ve TSKB GYO paylarının 2024 yılı içerisindeki olası geri alımları için 5 milyar TL’ye kadar bir imkanın kullanılması için Genel Müdürlük’ün yetkilendirildiğini duyurdu. İş Bankası bu işlemler için geçtiğimiz yıl başında da 2023 için bu işlemlere konu olacak 3 milyar TL’lik bir bütçe planladığını duyurmuştu.

 

● Tüpraş,

 

          İzmit Rafinerisi’nde 5 yılda bir yapılan planlı büyük bakım duruşu ile ilgili detayları açıkladı. Buna göre, fuel-oil dönüşüm tesisinde yapılacak olan büyük bakım duruşu 1 Mart 2024’te başlayıp 92 gün sürecek ve 1 Haziran 2024’te tamamlanacak. Tüpraş bu duruş sebebiyle aylık 300bin tonluk üretim kaybı öngörse de bu miktarın ithalat ile karşılanması sebebiyle toplam satış hacminde önemli bir değişiklik beklenmiyor. Öte yandan, üretimin azalması katma değer kaybına yol açacağından Tüpraş bakım duruşunun 196 milyon USD’lik bir FAVÖK kaybına neden olmasını bekliyor. Açıklanan bakım duruşunun iletişimini şirket uzun zamandır yürütmekte, hatta 2023 çeyreklik telekonferanslarda da 2024’te yapılacak büyük bakım duruşu öncesinde bazı ek bakımların tamamlandığına dair güncellemeler de paylaşılmaktaydı. Dolayısıyla, bu haber piyasada sürpriz olarak karşılanmayacaktır diye düşünüyoruz. İzmit Rafinerisi fuel-oil dönüşüm projesindeki ilk bakım 1Y19’da yapılmıştır. Bu 5 yılda bir yapılan normal bir prosedür olduğu için bizim hem 2024 hem 2029 projeksiyonlarımızda gelecek bakımların etkisi dahil edilmişti. Tüpraş için 2023 ve 2024 FAVÖK beklentilerimiz sırasıyla 3,16 milyar USD ve 2,13 milyar USD seviyesinde bulunuyor. Haberin değerlemelere önemli bir etkisi olmamasını beklemekle beraber kısa vadede hisse üzerinde hafif olumsuz bir harekete sebep olabileceğini düşünüyoruz. Tüpraş’ın 2024T F/K ve FD/FAVÖK çarpanları sırasıyla 5,6x ve 2,9x seviyesinde bulunurken uluslararası benzerlerine göre yaklaşık %30 iskontolu işlem görüyor.

 

● THY’nin,

 

           Basın açıklamasına göre, Alaska Airlines’ın Boeing 737 MAX 9 uçağında yaşanan olay akabinde otoritelerin ön incelemesi sonucunda THY filosunda bulunan 5 Boeing 737 MAX 9 uçağın da tedbir amaçlı incelenmesi istenmiştir. İncelemeler tamamlanana kadar THY söz konusu 5 uçağı operasyondan çekme kararı almıştır. Yorum: Güncel durumda THY’nin filosunda 437 adet uçak bulunmaktadır. 5 uçak filonun %1’ine karşılık gelmektedir. Dolayısıyla bu karar ile finansalların önemli ölçüde etkileneceğini düşünmüyoruz.

 

● Türk Traktör  Aylık Satışları,

 

            İhracat Satışları Görülmemiş Düşük Bir Seviyede. Türk Traktör’ün Aralık 2023’te yurt içi satışları yıllık %28 artarken, ihracat satış hacmi yıllık %70 daraldı. Aralık 2023’te Türk Traktör, yurt içi pazarda 3,4 bin adet traktör sattı (10 yıllık ortalama: 2,3 bin adet). Aralık 2023’te şirket, 0,3 bin adet traktör ihraç etti (10 yıllık ortalama: 1,1 bin adet). Veri setimiz 2006 yılına kadar geriye gitmektedir. Aralık’ta 0,3 bin adet ihracat satış hacmi daha önce görülmemiş düşük bir seviyededir. 2023’te yurt içi satışlar yıllık %30 artarak 35 bin adet oldu. 2023 için tahminimiz 33 bin adet idi. Şirket beklentisi ise 35,5 – 37 bin adet seviyesindeydi. 2023’te ihracat satışları yıllık %6 daralarak 16 bin adet oldu. 2023 için tahminimiz 18 bin adet idi. Şirket beklentisi ise 15,75 – 16,25 bin adet seviyesindeydi. Şirket ihracat satışlarındaki daralmanın iletişimini daha önce yapmıştı. Dolayısıyla bu haberin hisse fiyatı üzerinde etkisinin

 

 ● Coca-Cola İçecek,

 

             4Ç23 hacim verilerini ve 2024 öngörülerini paylaştı. Buna göre orta tek haneli hacim büyümesi (hem Türkiye hem uluslararası operasyonlarda tek orta haneli büyüme), düşük %40’lı yüzdelerde kur etkisinden arındırılmış net satış büyümesi ve geçen seneye paralel EBIT marjı öngörüyor. Genel olarak 2024 öngörüleri beklentimize paralelken yalnızca marj tarafından bizim hafif marj zayıflaması yönündeki mevcut beklentilerimize hafif yukarı yönlü potansiyel sunuyor.

 

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X