GÜNLÜK BÜLTEN - 9.06.2023

Resim

Yurt içinde sanayi üretimi açıklanacak

● Sanayi üretiminin nisanda yıllık bazda artış göstermesi bekleniyor

● ISO İhracat iklim endeksi mayısta 52,3 seviyesinde gerçekleşti

● Çin’de üretici fiyat enflasyonu mayısta yıllık %4,6 daraldı ABD hisse senedi piyasalarında, haftalık işsizlik maaşı başvurularının Ekim 2021’den beri en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından güne satıcılı başlayan endekslerde teknoloji hisseleri önderliğinde başlayan dipten alışların etkisiyle toparlanma yaşandı. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,6 ve %1,0 artışlarla tamamladı. Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, bölgenin revize edilen büyüme verisi sonrası teknik olarak resesyona girmesinin yarattığı olumsuz havanın etkisiyle sabah seansındaki satıcılı seyri daha sonra gelen alımlarla telafi ederek günü -%0,4 ilâ %0,8 değişimlerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasası işsizlik maaşı başvurularının da etkisiyle alıcılı bir günü geride bıraktı. 2 yıllık tahvil getirisi %4,51’e, 10 yıllık tahvil getirisi %3,72’ye geriledi. 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki fark -76bps’ten -80bps’e, 10 yıllık ve 3 aylık tahvil getirisi farkı ise -148bps’ten - 151bps’e geldi. Dolar endeksi günü %0,7 değer kaybıyla 103,3’ten tamamladı. Brent petrol aktif vadeli kontratı, ABD’nin İran’la nükleer program konusunda yaptığı görüşmelerde ilerleme kaydettiğine yönelik çıkan haberlerin ABD otoritelerince yalanlanmasına kadar gösterdiği satıcılı seyrin bir kısmını toparladı ve günü %1,3 kayıpla 76,0$/bbl’den sonlandırdı. Altının ons fiyatı işsizlik maaşı başvurularının Fed’in faiz artırım ihtimalini azaltıcı etkisi sonrası %1,3 artışla günü 1965$/ons’tan noktaladı.

● Euro Bölgesi’nde ekonomi ilk çeyreğe ilişkin revize edilen verinin ardından teknik olarak resesyona girdi. Ekonomi nihai veriye göre çeyreksel bazda %0,1 daraldı (öncü veri: +%0,1). Özel tüketim harcamaları %0,3, kamu tüketim harcamaları ise %1,6 geriledi. Yatırım harcamaları %0,6 artarken, net ihracat büyümeye 0,7 puan pozitif katkı sağladı.

● ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 3 Haziran ile biten haftada, haftalık 28 bin arttı; 261 bin ile beklentilerin (235 bin) üzerinde ve Ekim 2021’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Dört haftalık ortalama ise 7500 artışla 237.250’ye yükseldi. Çin’de tüketici enflasyonu mayıs ayında yıllık %0,2, gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon ise yıllık bazda %0,6 arttı. Üretici fiyatları ise yıllık %4,6 daraldı; son sekiz aydır ÜFE azalıyor.

● Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlık görevine Hafize Gaye Erkan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanlığına Şahap Kavcıoğlu atandı.

● Yurt içinde İSO İhracat İklim Endeksi son dört aydır genişleme bölgesinde. Endeks mayısta aylık 0,8 puan azalışla 52,3’e geriledi. Endeksteki olumlu seyirde, büyük ölçüde hizmet sektörü firmalarından gelen talebin güçlenmesine bağlı olarak ana ihracat pazarlarında devam eden ekonomik büyüme etkili oldu. BAE, Suudi Arabistan, Katar ve ABD ülkelerinde ekonomik aktivitedeki artışlar öne çıktı.

● Yurt içinde bugün nisan sanayi üretimi (SÜE) verisi açıklanacak. SÜE, mevsimsellikten arındırılmış (m.a.) olarak mart ayında aylık %5,5 artmış, takvim etkilerinden arındırılmış yıllık %0,2 daralmıştı. Öncü göstergeler, nisan ayında sanayi üretimindeki toparlanmanın sürdüğüne işaret ediyor. PMI endeksi (m.a.) nisan ayında 50,9’dan 51,5’e yükseldi. Kapasite kullanım oranı (m.a.) nisanda 1,4 puan artışla %75,6’ya yükselirken, reel kesim güven endeksi 105,1 ile Mayıs 2022’den bu yana en yüksek değerine ulaştı. Sanayi üretiminin nisanda yıllık %0,8 artış göstermesi bekleniyor.

Piyasa ve Teknik Görünüm 

● BIST dün önceki günlere kıyasla sakin bir seyir gösterdi. Açılış sonrası yatay seviyelerde kalan BIST-100 endeksi öğleden sonra %2’ye yaklaşan kayba ulaşsa da son on beş dakikada gelen alımlarla günü yeniden yatay seviyede tamamladı. Dün banka hisseleri olumlu yönde ayrışırken, endekse en büyük katkı ise bankalar ile birlikte Tofaş Oto’dan geldi. Dün havacılık, petrokimya/gübre hisselerinde ise belirgin kâr satışlarının olduğu bir gün takip ettik. BIST’de hisse bazlı değişimlerle birlikte yatay eğilimin bugün de sürmesini bekleriz.

● Teknik Yorum: BIST100 dün gün içerisinde 5459 seviyesine geri çekilme sonrasında tepki yaşadı. Kapanış 5554 seviyesinde gerçekleşti. Endekste 5661-5704 bandını nispeten güçlü direnç bölgesi olarak değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu bölgeye yaklaşıldıkça hareketin bir miktar hız keserek yatay sınırlı geri çekilmeye yönelmesi olağan karşılanabilir. Bununla birlikte olumlu teknik görünümün geçerli olduğunu belirtmeye devam ediyoruz. Endekste 5440-5400 destek bölgesi üzerindeki tutunma yükseliş yönlü beklentinin güçlü kaldığına işaret ediyor. Dolayısıyla direnç bölgesine yönelik hareket geçerli durumda ve 5661-5704 bandının aşılması durumunda yeni ve daha güçlü bir hareketin gelişmesi beklenebilir. Olası bu tür bir harekette 6400-6900 yeni hareket bölgesi olabilecektir. Endekste 5440-5400 seviyesi yakın destek olarak düşünülebilir. Altına yaşanacak sarkma ise nispeten güçlü destek bölgesi olduğunu düşündüğümüz 5233-5204 bandını gündeme getirebilecektir.

Şirket Haberleri

● Mavi,

             1Ç23 Finansal Sonuçları ve Hedef Değer Revizyonu: Net kar güçlü operasyonel sonuçlar sayesinde beklentileri aştı: Mavi 1Ç23'de 512 milyon TL net kar açıkladı. Yıllık bazda %77 artış gösteren net kar, piyasa beklentisi 407 milyon TL’nin %26 üzerinde gerçekleşti. Satışlar ve FAVÖK sırasıyla piyasa beklentisini %4 ve %16 oranında aştı. Tüm maliyet baskılarına rağmen, operasyonel giderlerin satışlara oranı tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Ayrıca 1Ç’ler itibari ile en yüksek serbest nakit akışı marjını ve geçen seneki olağanüstü karlılıktan sonraki en yüksek ikinci FAVÖK marjını ve net kar marjını yakaladı. İlk kez 2023 öngörülerini paylaşan şirket, 2023 yılında %75 satış büyümesi ve %22 TFRS 16 sonrası FAVÖK marjı ve %18 TFRS 16 öncesi FAVÖK marjı öngörüyor. Ayrıca Yönetim Mayıs ayında şirketin Türkiye perakende gelirlerinin %92, Türkiye online satışlarının aynı dönemde %98 artış gösterdiği bilgisini paylaştı. Bu gerçekleşmeler 2. çeyrekte de güçlü büyüme momentumunun devam ettiğine işaret ediyor. Sonuçların ve 2023 öngörülerinin beklentilerin üzerinde olması nedenleriyle piyasanın sonuçlara güçlü olumlu tepki vereceğini düşünüyoruz. Hedef değerimizi 101TL’ye yükseltiyor, Endeksin Üzerinde Getiri tavsiyemizi yineliyoruz. Sonuçların ardından güncel makro ışığında tahminlerimizi güncellerken hedef değerimizi hisse başı 91TL’den 101TL’ye yükseltiyoruz. Satış büyüme beklentimiz %69’dan %80’e, TFRS 16 öncesi FAVÖK beklentimiz %18’den %18,5’e çıkıyor. Buna göre 2023 satış, TFRS 16 öncesi FAVÖK ve net kar tahminlerimizi sırasıyla %7, %9 ve %12 yükseliyor. Hedef fiyatımıza %68 getiri potansiyeli sunan hisse için Endeks Üzerinde Getiri tavsiyemizi yineliyoruz. Mavi, 4,8x 2023T F/K ve 3,5x 2022T FD/FAVÖK ile (UFRS-16 öncesi ve kredi kartı komisyon giderleri ve ithalat giderleri ile FAVÖK düzeltilmiş) uluslararası benzerlerine oldukça yüksek %60 iskontolu işlem görüyor. Güçlü büyüme, dayanıklı marjlar ve yüksek nakit akışı göz önüne alındığında mevcut fiyat seviyelerinin alım fırsatı sunduğunu düşünüyoruz. Hisseyi en çok önerilenler listemizde tutmaya devam ediyoruz.

● Migros,

         12 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan bazı alacakların yeniden yapılandırılması kapsamında, Rekabet Kurumu'nun Migros’a Ekim 2021’de kestiği ve %25 indirim ile yaklaşık 388 milyon TL olarak ödenen idari para cezasının %50 oranında yaklaşık 194 milyon TL olarak yeniden yapılandırması için başvuru yapacağını duyurdu. Bu kapsamda, Ankara ilgili İdare Mahkemesi'nde açılan idari para cezasının iptali davasından feragat edileceği belirtildi. İdari para cezası ile ilgili olarak ödeme zaten yapıldığından ilave bir ödeme yükümlülüğü doğmayacağı, ödenen tutarla yapılandırılan tutar arasında farkın iadesi için Vergi Dairesi nezdinde iade talebinde bulunulacağı belirtildi. İdari para cezasının iade edilecek tutarı 194 milyon TL Migros’un piyasa değerinin %0,6’sına denk geliyor.

● Sasa (SASA),

               Erdemoğlu Holding’e tahsisli satılmak üzere, 4 milyar TL’lik şarta bağlı ve vadesiz paya dönüştürülebilir borçlanma aracı ihracı için SPK’ya başvuracak. İhracı planlanan borçlanma aracı, birtakım tetikleyici borçluluk seviyelerine göre kendiliğinden Borsa İstanbul’da işlem görecek Sasa paylarına dönüştürülebilecektir. Buna göre ilk tetikleyici olay 1Y24 finansallarının açıklanması olarak hedeflenmiştir. Dönüştürme fiyatı ihraç sürecinde netleşecek. Belli periyodik tarihlerde kupon oranı artışlarını içerecek şekilde Sasa için avantajlı bir kupon oranının belirlenmesi amaçlanıyor. Bu arada Erdemoğlu Holding ya da Sasa’nın bu borçlanma aracını paya dönüştürmekle alakalı bir opsiyonları bulunmayacak. Borçlanma aracının özkaynaklar altında muhasebeleştirilmesi planlamaktadır. Konuyla ilgili SPK’ya yapılacak başvurunun ardından SPK’nın yorumu ve onayıyla beraber şartların değişme ihtimali de bulunmaktadır. Sasa’nın net borç pozisyonu Mart sonunda 32,4 milyar TL (1.780 milyon dolar) seviyesinde olup, bizim hesabımıza göre net borç/FAVÖK oranı 7,0x seviyesindedir. Sasa’nın toplam borçları 1.780 milyon dolar iken bu tutarın %52’si kısa vadeli borçlardan oluşmaktadır.

● THY Aylık Eğilimler - Toplam yolcu sayısı yıllık %16 arttı. Mayıs ayında toplam yolcu sayısı yıllık %16 artarak 2019 yılının aynı döneminin %126’sı olan 7,4mn seviyesinde gerçekleşti. Yurt içi yolcu sayısı yıllık %24 artarak 2019 yılının aynı döneminin %122’si olan 2,9mn seviyesinde gerçekleşti. Direkt uluslararası yolcu sayısı yıllık %1 artarak 2019 yılının %139’u seviyesinde gerçekleşirken, uluslararası transfer yolcu sayısı yıllık %22 artarak 2019 yılının %121’i olan 2,3mn yolcu seviyesinde gerçekleşti. Toplam yolcu sayısı önceki ay 2019 yılının %111’i seviyesindeydi. Mayıs 2023’de toplam yolcu eğiliminde aylık iyileşme izlemekteyiz. Mayıs 2023’de toplam AKK yıllık %13 artarak, 2019 yılının %127’si olan 19,9mlyr seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki ay toplam AKK 2019’un %129’u seviyesindeydi. Mayıs ayında doluluk oranı yıllık bazda 180 baz puan artarak %81,8 seviyesinde gerçekleşti. Mayıs 2023’de toplam doluluk oranı Mayıs 2019’a göre 431 baz puan arttı. Nisan 2023’de toplam doluluk oranı Nisan 2019’a göre 306 baz puan daralmıştı. Mayıs 2023’de doluluk oranları eğiliminde aylık iyileşme izlemekteyiz. 2023 yılında Ramazan 23 Mart – 21 Nisan tarihlerinde iken 2019 yılında 6 Mayıs – 3 Haziran tarihlerindeydi. Ayrıca Mayıs 2023’te yapılan genel seçim yurt içi trafiğini artırmıştır. Mayıs 2023’de kargo hacmi yıllık %7 daralarak 135 bin ton seviyesinde gerçekleşti.

● Bankacılık Sektörü:

                  TCMB verilerine göre, 2 Haziran haftasında yerleşiklerin döviz mevduatı haftalık bazda 0,5 milyar dolar gerileyerek 175,4 milyar dolar oldu. Parite etkisinden arındırıldığında ise YP mevduatta 1,0 milyar doları hafif geçen bir gerileme görülüyor. Söz konusu hafta içerisinde kur korumalı mevduat ise 3,7 milyar dolar gerileyerek 121,6 milyar dolar oldu. 2 Haziran haftasında TL krediler %0,3 artarken, yabancı para krediler %0,1 geriledi. Takipteki kredi hacmi 2,2 milyar TL düzeyinde gerileyerek 166,1 milyar TL’ye düştü; TGA oranı %1,8 oldu. TCMB verilerine göre 1 ay üzeri vadeli TL mevduat faizi 350 baz puan artarak %37,4’e, ihtiyaç kredisi faizi 30 baz puan artarak %40,1’e, konut kredisi faizi 130 baz puan azalarak %18,1’e ve ticari kredi faizi 30 baz puan azalarak %14,2’ye geldi.

  • svg
    +90 850 308 61 00
X