HAFTALIK BÜLTEN - 06.08.2022

Resim

Haftalık Genel Gündem

Temmuz ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre %2.37 artış kaydetti ve beklentilerin bir miktar altında kaldı. Böylece yıllık manşet enflasyon %79.6 oldu. Benzin fiyatlarındaki düşüş ile ulaştırma grubu aylık bazda %0.85 geriledi. Gıda grubu enflasyonu %3.15 aylık artış ile manşeti yukarı çekti. Mevsimsel etkilerin destekleyici olmasına karşın taze meyve sebze grubu aylık %5 arttı. ÜFE'de yıllık artış %144.6 seviyesine geldi. Önümüzdeki dönem için ÜFE'den TÜFE'ye geçişkenlik riskleri canlı kalmaya devam ediyor. Beklentimizle paralel gelen veri sonrası yılsonu beklentimizi %66.5 seviyesinde koruyoruz.

Küresel tarafta ise ABD tarım dışı iştiham verisi beklentilerin oldukça üzerinde açıklandı. Temmuz ayında tarım dışı istihdamın 250 bin kişi artması beklenirken anons edilen artış 528 bin kişi oldu. Veri sonrası FED'in politika alanının genişlediği düşüncesi ile bu yıl için fiyatlanan FED faiz artırım beklentileri 25 baz puan yukarı çekildi. Saatlik ortalama kazançların yıllık değişimi de beklentilerin 0.3 puan üzerinde gerçekleşerek %5.2 oldu. Hafta içinde İngiltere Merkez Bankası politika faizinde 50 baz puanlık artışa giderken enflasyonu %2 hedefine çekmek için faiz artırımına gittiklerini vurguladı. Gelecek toplantılarda da her kararın masada olduğunun altı çizildi. Banka yıl içinde enflasyonun %13 seviyesinin üzerine çıkmasını beklediklerini belirtirken Sterlin toplantı sonrası zayıfladı.

Aktif Bank

Döviz Kurları:

Gelişen ekonomi para birimleri haftayı karışık bir seyirle geçirdiler. TL'de oynaklık oldukça gerilerken 18 seviyesinin hemen altında fiyatlamalar sürdü. Güney Amerika para birimlerinin bir önceki hafta yaptıkları primin bir kısmını geri verdikleri görüldü. Hafta içi gelişen ekonomi para birimleri için genel olarak pozitif geçse de ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası dolar endeksi bir miktar kuvvetlendi

G10 para birimlerinde de hafta kapanışında açıklanan veri ile kuvvetli dolar endeksinin etkisi hissedildi. Sterlin, Euro'ya göre bir miktar negatif ayrışırken FED'in bir sonraki toplantıda yeniden 75 baz puan faiz artırımına gideceğine yönelik fiyatlamalar G10 para birimlerini negatif yönlü baskı altında bırakıyor.

Aktif Bank

Faiz Enstrümanları:

10 yıllık tahvil faizi gerilemeye devam ediyor. %17 seviyesi ile 2021 yılının Eylül ayından bu yana en düşük seviye görüldü. 2 yıllık tahvil faizinde de gerileme görülürken Nisan ayının altındaki seviyeler test ediliyor. 5 yıllık CDS priminde de gerileme görüldü ve kontratlarda Temmuz ayında 900 baz puan seviyesi test edilirken 750 baz puanın altına geriledi.

Avrupa tarafında 10 yıllık tahvil faizler yaklaşık 10 baz puan yukarı yönlü hareket etti. İngiltere'de faiz artırımının da etkisiyle 17 baz puan yukarı yönlü değişim oldu. Tarım dışı istihdam verisi sonrası ABD getiri eğrisinin tamamı yukarı gelirken resesyon fiyatlamalarının derinleştiği görülüyor. 2 yıllık tahvil faizi 30 baz puandan fazla yükseliş kaydetti.

Aktif Bank

Hisse Senetleri:

BİST100 endeksi faizlerdeki gerileme ile beraber yükselişine devam ediyor. Endekste 2700 seviyesinin üzerinde fiyatlamalar görülürken bankacılık endeksi bilançodaki varlıkların değerlenmesi ile pozitif ayrışıyor. Bankacılık endeksinde Temmuz ayı başından bu yana görülen yükseliş %27 seviyesine ulaştı.

Kuvvetli dolar endeksi ve küresel merkez bankası şahin duruşları ile getiriler küresel tarafta zayıf seyretti. S&P 500 endeksi haftayı pozitif geçirirken Avrupa tarafında hafif alıcılı bir seyir görüldü. Buna karşın Euro'daki değer kaybı para birimi ile düzeltilmiş endekslerin gerilemesine sebep oldu.

Aktif Bank

Emtia:

Değerli metaller tarafında Çin-Tayvan gerginliği ile yukarı yönlü fiyatlamalar görülürken FED'in daha agresif olabileceğine yönelik fiyatlamalar negatif yönlü baskı yarattı. Altın hafta içinde 1795 dolar seviyesini test etti. Küresel gıda fiyatları Temmuz ayını düşüşle geçirirken petrol fiyatları sert geriledi. Brent petrol varili 94 doların altına gerileyerek Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Aktif Bank

Takip Edilecek Veriler

Önümüzdeki hafta yurt içinde ödemeler dengesi verisi ön plana çıkıyor. Haziran ayında 3.95 milyar dolar cari açık verildiğini tahmin ediyoruz. Küresel tarafta ise ABD enflasyonu ön plana çıkıyor. Verinin %9.1 seviyesinden %8.7 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Aktif Bank

  • svg
    +90 850 308 61 00
X