HAFTALIK BÜLTEN - 10.06.2023

Resim

ABD Borsalarında Teknoloji Hisseleri performans olarak ayrışıyor

  • Geride bırakmakta olduğumuz hafta ABD’de hizmet sektörü PMI ve ISM verilerinin yanında haftalık işsizlik maaşı başvurularında Ekim 2021’den beri en yüksek seviyeye ulaşılmasının piyasalar üzerinde yarattığı etkiler gözlendi. Almanya’nın ardından Euro Bölgesi’nde de ilk çeyrek büyümesi aşağı yönlü revize edilerek Bölge’nin teknik resesyona girdiği görüldü. İngiltere’de bileşik PMI verisi beklentilerin ve 50 eşik seviyenin üzerinde kalarak büyümeye işaret ederken, konut fiyatlarında görülen düşüş enflasyonist baskılarda azalma sinyali olarak algılandı.
  • Dünya Bankası (DB) ve OECD 2023 büyüme tahminlerini genel olarak yukarı yönlü revize ettikleri ekonomik görünüm raporlarını yayınladı. Bu raporlarda özellikle sıkı para politikası duruşunun finansal istikrar üzerindeki olası etkisinin ve gelişmekte olan ülkeler için toplam borçluluk oranının pandemi öncesi seviyelerin üzerinde olmasının finansal kırılganlık adına önem teşkil ettiğini belirtmeleririsk algısında bir miktar temkinli duruşa yol açtı.
  • S&P500 endeksinde, özellikle Fed’in haftaya gerçekleşecek PPK toplantısında faiz artırımı konusunda frene basacağı beklentisinin iyice artması sonrasında teknoloji hisselerine bilanço sonrası "Yapay Zeka (AI)" vurgusuyla gerçekleşen girişlerin devam ettiği görüldü. Dünkü kapanışa göre, Endeks 12 Ekim 2022’de gördüğü dip seviyenin %20,04 yukarısında bulunuyor. Toplamda geçen 164 iş günü incelendiğinde 92 günde günlük bazda değer kazanan hisse sayısı değer kaybeden hisse sayısını aşmış durumda. Yine bu 164 günün 81’inde endeks bir önceki günün üzerinde kapanış gerçekleştirmiş. Endeksin yükseldiği zaman aralığında yükselen hisse senedi sayısının düşen hisse senedi sayısını geride bıraktığı gün sayısı ise (iki verinin kesişimi olarak nitelendirebiliriz) 74. Bu analiz bize S&P500 endeksinde genele yayılmış bir artışın henüztam anlamıyla gerçekleşmediğini gösterirken, benzer çıkarsamayı daha fazla hisse senedi içeren Russell2000 endeksiyle yapmak da mümkün.
  • S&P500’ün %20,04 arttığı dönemde Russell2000 endeksi %11,44 arttı. Bu durum da artıştaki ayrışmayı net bir biçimde ortaya koyarken, teknoloji hisselerinde görülen ivmenin diğer sektör hisselerine sınırlı yansıdığını gösterdi. S&P500 endeksini aynı tarih aralığında sektörel bazda incelediğimizde ise bilgi teknolojileri (BT) sektörünün %42,82 ile en iyi performansı sergilediğini görmekteyiz. Bunu %31,79 ile haberleşme sektörü takip ederken, üçüncü sıradaki sanayi sektörünün artışı %20,71 gerçekleşti. Endeks içerisinde %24,5 ile ağırlığı en yüksek olan BT sektöründe görülen artışın yukarı yönlü etkisi de bu sebeple daha belirgin bir şekilde hissedildi. Önümüzdeki hafta Fed’in PPK kararı ve karar ardından gerçekleşecek basın toplantısında vurgulanacak konular önem kazanacak. Piyasaların gelecekteki faiz artırımlarına dair net bir sinyal almaması veya indirim emarelerinin görülmesi durumunda büyüme ve değer hisseleri arasındaki geçiş büyüme hisselerine doğru daha güçlü hissedilebilir. Aksi durumda ise sektör içerisinde hisse sahipliğinde bir dengelenme hareketi görülmesi olası.
  • Yurt içinde mayıs tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %0,04 artarken, yıllık enflasyon %43,7’den %39,6’ya geriledi. Yıllık TÜFE’deki düşüşte mayısta doğal gaz kullanımından ücret alınmaması nedeniyle endeks hesabında doğal gaz fiyatının sıfır olarak alınması belirleyici olurken, baz etkileri de kısmen rol oynadı. Çekirdek enflasyon (B endeksi) yıllık 0,3 puan azalarak %47,7 olurken, C endeksi yıllık enflasyonu 1,1 puan artışla %46,6’ya yükseldi. Yİ-ÜFE aylık bazda %0,81 artarken, yıllık üretici enflasyonu ise baz etkisiyle %62,5’ten %52,1’e geriledi. Reel efektif döviz kuru mayısta 59,03’ten 57,92’ye geriledi. Hazine nakit dengesi mayısta 169,8 milyar TL fazla, faiz dışı denge ise 265,8 milyar TL fazla verdi. Sanayi üretim endeksi ise nisanda aylık %0,9 azalarak öncü göstergelerin aksi yönde hareket etti sırasıyla 149,2 milyar TL ve 164,7 milyar TL fazla vermişti.. Ancak bu gelişmede bayram tatili kaynaklı köprü günü etkilerinin rol oynadığını, ana eğilimin ılımlı toparlanmaya devam ettiği tahmin ediyoruz.

Cari açıkta yüksek seyir sürüyor

  • Cari işlemler dengesi, mart ayında 4,48 milyar $ açık verdi. Böylelikle 12 aylık birikimli cari açık 55,3 milyar $’dan 54,2 milyar $’a geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre cari işlemler açığında altın ve enerji ithalatındaki ivme kaybına bağlı olarak belirgin bir iyileşme olurken, bu iki kalem hariç tutulduğunda iyileşme sınırlı kaldı. TÜİK tarafından açıklanan nisan ayı verisine göre dış ticaret açığı, 8,74 milyar $ seviyesinde gerçekleşti. İhracat yıllık %17,1, ithalat ise %4,8 düşüş gösterdi. Enerji ithalatı yıllık %36 azalışla 5,0 milyar $’a gerilerken, altın ithalatı 1,2 milyar $ seviyesinde. Cari dengenin mayısta 5,1 milyar $ açık vereceğini tahmin ediyoruz.

Enflasyonda kademeli düşüş eğilimi devam ediyor

  • ABD’de tüketici enflasyonu nisanda aylık bazda %0,4 artarken, yıllık enflasyon ise %5’ten %4,9’a geriledi. Aylık bazda artışa en yüksek katkı nisan ayında da barınma fiyatlarından geldi; mart: %0,6 artış, nisan: %0,4 artış. Ayrıca benzin fiyatları da aylık artışta etkili oldu. Benzin fiyatlarındaki artış diğer enerji alt endekslerindeki düşüşleri dengeledi ve enerji fiyatları nisan ayında %0,6 arttı. Gıda fiyatları ise mart ayının ardından nisan ayında da yatay gerçekleşti. Kira hariç hizmet grubu enflasyonu ise yıllık %6,1’den %5,2’ye geriledi. Gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon aylık %0,4 artışla marttaki yıllık %5,6’dan %5,5’e geldi. Mayısta enflasyonun aylık %0,2 artması ve yıllık enflasyonun %4,1’e gerilemesi bekleniyor.

Fed’in politika faizinisabit tutması bekleniyor

  • Fed mayıs toplantısında politika faizini 25 baz puan artırarak %5,0- %5,25 aralığına yükseltti. Metinde, ilk çeyrekte ekonomik aktivitenin ılımlı büyüme kaydettiği, istihdam kazanımlarının güçlü, işsizlik oranının düşük olduğu, enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiği söylemi yinelendi. Bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu, hanehalkı ve işletmeleriçin daha sıkı kredi koşullarının ekonomik aktivite, işe alım ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının muhtemel olduğu belirtildi. Söz konusu etkilerin boyutunun belirsiz olduğu belirtilirken, Komite’nin, enflasyon risklerine karşı dikkatli olmaya devam edeceğinin altı çizildi. Fed’in haziran toplantısında politika faizini sabit tutması bekleniyor. Ayrıca Fed projeksiyonlarını da yayınlayacak. Mart toplantısındaki tahminlerde büyüme tahminleri aşağı yönlü, enflasyon beklentisi ise yukarı yönlü revize edilmişti.

ECB’nin faizleri 25 bps artıması bekleniyor

  • ECB mayıs toplantısında kısa vadeli faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. Manşet enflasyon son aylarda düşüş göstermekle birlikte fiyat baskıları halen güçlü. ECB, politika faizi kararlarında; ekonomik ve finansal veriler, enflasyon dinamiklerinin seyri ve aktarım mekanizmasının verimliliğine yönelik değerlendirmelerinin temel alınacağını belirtti. Karar metninde Eurosystem'in varlık satın alma programı (APP) portföyünü ölçülü ve öngörülebilir bir hızda azaltmaya devam edeceklerini, Temmuz itibarıyla APP kapsamında alınan varlıkların yeniden yatırımlara yönlendirilmeyeceği ifade edildi. ECB’nin haziran toplantısında da kısa vadelifaizleri 25 bps artırması bekleniyor.

Sanayi üretiminde bir miktarivme kaybı bekleniyor

  • Çin’de sanayi üretimi, martta yıllık %3,9 artışın ardından nisanda da %5,6 yükseliş gösterdi. Aylık bazda ise sanayi üretimi nisanda %0,5 azaldı. İmalat yıllık %6,5 artarken, yüksek teknolojili imalat %2,5 büyüdü. Kamu hizmetleri yıllık %2,5 arttı. Perakende satışlarda ise nisanda ivmelenme görüldü ve yıllık artış %18,4 ile Mart2021’den bu yana en yüksek seviyede gerçekleşti. Kentsel alanlarda perakende satışlar yıllık %18,6 artarken, kırsal kesimde %17,3 artış kaydetti.Mal grubunda harcamalar nisanda yıllık %15,9 arttı; yemek ve ikram harcamaları %43,8 artış gösterdi. Mayıs ayına ilişkin imalat sanayi PMI endeksi son iki aydır eşik seviye altında kalarak üretimde zayıflamaya işaret ediyor. Sanayi üretiminin mayısta yıllık %3,5, perakende satışlarınise%13,7artış göstermesi bekleniyor.
  • svg
    +90 850 308 61 00
X