HAFTALIK BÜLTEN - 25.02.2023

Resim

Piyasalarda PMI verileri ve Fed PPK Tutanakları takip edildi...

  • Geride bıraktığımız hafta yurt dışında özellikle şubat ayı öncü PMI verileri öne çıkarken, piyasalar açısından en önemli sürprizlerden biri Almanya 4Ç22 nihai GSYH verisinin aşağı yönlü güncellenmesi oldu. Bugün açıklanacak olan ve Fed’in de yakından takip ettiği Kişisel Tüketim Harcaması (PCE) ocak enflasyonu öncesinde ise Fed’in 1 Şubat’ta gerçekleştirdiği PPK toplantısına dair tutanaklar ön plana çıktı.
  • Fed’in PPK toplantı tutanaklarında enflasyona yönelik tahminleri aşağı revize etmesine rağmen (aralık ayında PCE 2023 medyan beklenti: %3,1, tutanaklar: %2,8, çekirdek PCE beklentisi: %3,5, tutanaklar: %3,2) enflasyonun hala yüksek seviyelerde olması ve politika faizinin uzun süre yüksek kalacağına yönelik sinyaller önümüzdeki döneme ilişkin önem teşkil etti. Büyümeye ilişkin öngörü patikası aralık ayındakine göre bir miktar yukarı çekilmekle birlikte işsizlik oranında ılımlı bir düşüş yapıldı. Buna rağmen, 2023 yılında GSYH’de geçen yıla kıyasla küçülme istihdam piyasasında ise yavaşlama bekleniyor.
  • Dolar Endeksi’nin (DXY) haftalık bazda %0,8’e yakın değer kazandığı haftada emtiaların baskıda kaldıklarını gördük. Nikel bu hafta en fazla değer kaybeden metallerden biri konumunda. LME’de işlem gören nikelin kontrat fiyatı 25.216$/MT seviyelerinde bulunuyor. Emtianın geçen yıl sonundan beri kaybı %15,7’ye ulaşırken fiyat hareketi 200 GHO’ya kadar geri çekilmiş durumda. LME’de nikel stokları Eylül 2008’den beri en düşük seviyede bulunuyor.
  • Almanya 4Ç22 büyümesinin sermaye yatırımları ve özel tüketim kalemlerinin beklentilerden daha güçlü gerilemesiyle aşağı yönlü güncellenmesi EURUSD üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu. Önümüzdeki dönemde merkez bankalarının para politikası kapsamında atacakları sıkılaştırıcı adımlar, enflasyonu kontrol altına almak adına önemini koruyacak olsa da büyümeye ilişkin beklentilerde olası bozulmalar bu hamlelerin sınırlı kalmasına yol açabilir. EURUSD’de yazının yazıldığı sırada 1,0575 desteği test ediliyor. Bu bölge en son ocak başında yukarı yönlü kırılmış ve gerçekleşen ralli ile EURUSD’de 1,10 seviyelerine yaklaşılmıştı. Japonya’da TÜFE’nin yıllık %4,3’e, çekirdek TÜFE’nin ise %4,2’ye yükselmesi sonrası USDJPY 135 seviyelerinin üzerinde işlem görüyor.
  • Yurt içinde tüketici güven endeksi, mevsimsellikten arındırılmış olarak şubatta önceki ayın 3,4 puan üzerinde gerçekleşti (82,5). TUİK, tüketici eğilim anketi verilerinin önemli kısmını 6 Şubat 2023'ten önce derlediği için sonuçların büyük ölçüde deprem öncesi durumu yansıttığı belirtildi. Reel kesim ve sektörel güven endeksleri ise şubatta geriledi. Tüm sektörlerde düşüşteki en önemli pay geleceğe yönelik beklentilerdeki bozulmaya aitti. Diğer taraftan, 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin olumsuz etkileri İktisadi Yönelim Anketi ve Sektörel Güven Endeksi verilerine kısmen yansıdı. Depreme bağlı olumsuz etkilerin mart anket verilerine de sarkması beklenebilir.
  • TCMB politika faizini 50 bpsile beklentilerden daha sınırlı şekilde düşürerek %8,5’e indirirken, geleceğe dönük yönlendirmeyle ilave indirim yapılmayacağı mesajı verdi. Banka, önceki metinde dikkat çektiği iç talep kaynaklı güçlenen büyüme eğiliminin deprem öncesi dönemde sürdüğünü hatırlatırken, depremin ekonomiye olumsuz etkilerinin kısa vadeyle sınırlı kalacağını, orta vadede ise kalıcı bir etki beklemediğini belirtti. Öte yandan, iktisadi faaliyet ve enflasyona yönelik mesajların paylaşıldığı paragraflarda depremin ekonomiye etkilerinin yakından takip edildiği vurgusunun ilave faiz indirimleri için olasılıklarıntamamen dışlanmadığını gösteriyor.

Dış açık artmaya devam ediyor

  • Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan ocak ayına ilişkin geçici dış ticaret verisine göre, dış denge 14,3 milyar $ açık verirken, 12 aylık birikimli olarak ise 113,6 milyar $ ile rekor yüksek seviyede gerçekleşti. Dış açıktaki bozulmada özellikle 5,1 milyar $ ile yüksek gerçekleşen altın ithalatı öne çıktı. Uluslararası fiyatlarındaki düşüş ve ılıman hava koşullarına rağmen enerji ithalatı 8,75 milyar $ ile yüksek seyrini korudu. Bölge bazında bakıldığında ise; AB-27 ülkelerine yapılan ihracatta parite etkisiyleartış gözlendi. Yatırım ve tüketim malı ithalatındaki artış eğilimi, altın hariç ara malı ithalatında iseazalış eğilimininsürdüğü görülüyor.

Yılın ikinci yarısında ekonomide bir miktar yavaşlama görülüyor

  • Gayri Safi Yurt İçi Hasıla, yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda %3,9 artarken, mevsimsellikten arındırılmış olarak ise çeyreklik bazda %0,1 daralarak iktisadi faaliyette yavaşlama gerçekleştiğine işaret etti. Harcama yönünden yıllık büyümeye en yüksek katkı toplam 3,2 puan ile yurt içi talepten (stok dâhil) geldi. Net ihracatın katkısı ise 2,8 puandan 0,7 puana geriledi. Öncül veriler son çeyrekte yıllık büyümenin yavaşlamaya devam ettiğine işaret ediyor. Yılın son çeyreğinde ekonominin yıllık %3,0, yılın tamamında ise %5,3 büyüyeceğini tahmin ediyoruz.

PMI endeksinde gerileme görülebilir

  • PMI (satın alma müdürleri endeksi) verisi beklentimiz dahilindeocak ayında da artışını sürdürdü ve eşik seviyeyi yakaladı. Mevsimsellikten arındırılmış endeks, ocak ayında 48,1’den 50,1’e yükselerek Şubat 2022’den beri en yüksek değerine ulaştı. Alt endekslere bakıldığında; üretim ve sipariş endekslerindeki artışlar öne çıktı. Şubat ayına ilişkin açıklanan öncü verilerden iktisadi yönelim anketi ve sektörel güven endeksleri gerileme göstermekle birlikte, deprem felaketi kaynaklı etkilerin endekslere kısmen yansıdığı görüldü. PMI endeksinde şubat ayında benzer şekilde gerilemebekliyoruz.

İmalat sanayi endeksi daralma bölgesinde kalmaya devam ediyor

  • ABD’de ISM imalatsanayi endeksi son üç aydır daralma bölgesinde; endeks ocakta 47,4 ile mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Alt endekslere bakıldığında; yeni siparişler ve üretim endeksleri sırasıyla 45,1'den 42,5'e ve 48,6'dan 48'e geriledi. Fiyat endeksi ise 5,1 puan artışla 44,5'e yükseldi. İstihdam endeksi sınırlı gerilerken, 50,6 ile eşik seviye üzerinde kalmaya devam etti. Şubat ayına ilişkin hafta içinde açıklanan S&P Global İmalat Sanayi PMI endeksi, imalat sanayiinde bir miktar toparlanmaya işaret etmişti. Benzer eğilimin ISM imalat sanayi verisinde de görülmesi bekleniyor.

Enflasyonda düşüş görülmekle birlikte ana eğilim güçlü

  • Ocakta aylık enflasyon %6,65 artarken, yıllık enflasyon %64,3’ten %57,7’ye geriledi. Yıllık enflasyon baz etkisiyle gerilemekle birlikte ana eğilim güçlü seyrini sürdürdü. Çekirdek enflasyon göstergelerinden B endeksi yıllık olarak sınırlı düşüşle %57,1 olurken, C endeksi yıllık enflasyonu %51,9’dan %53’e yükseldi. Yıllık enflasyondaki düşüş baz etkisinin daha yüksek olduğu enerji grubunda kuvvetli olurken, asgari ücret artışı ve geçmiş enflasyona endeksli fiyat ayarlamaları hizmet enflasyonunun artmasına neden oldu. Şubat ayında enflasyonun aylık bazda %3,3 artmasını ve yıllık enflasyonun %55,4seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
  • svg
    +90 850 308 61 00
X