HAFTALIK GÜNDEM - 19.02.2022

Resim

Fed toplantı tutanakları ve Rusya-Ukrayna gerginliği gündemdeydi

Geçtiğimiz hafta özellikle Fed toplantı tutanaklarının satır aralarından Mart ayı faiz artırımına ilişkin söylemler anlaşılmaya çalışılırken, Rusya-Ukrayna gerginliği piyasalar üzerinde baskı unsuru olmaya devam etti. ABD’de Ü fe Ocak’ta yıllık bazda bir miktar gerilerken, perakende satışlar aylık %3,8 artış gösterdi. İngiltere’de ise Tüfe’nin Ocak’ta artmaya devam ediyor oluşu BoE’nin faiz artırımlarına devam edeceği beklentisini canlı tuttu.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde, enfl asyona ilişkin artan enerji maliyetlerinin enflasyondaki artı şın temel nedeni olduğunu belirtirken ekonomik aktivitede güçlü seyir bekliyor. Hafta içerisinde Avrupa Parlamentosu Genel Kurul’unda konuşma yapan Lagarde, ekonomik aktivitede arz kısıtları ve yüksek enerji maliyetlerinin önemli aşağı yönlü etkiye sahip olduğunu belirtti. Öte yandan salgınının son dalgasının öncekilere göre ekonomik aktiviteye etkisinin daha sınırlı olması sebebiyle, 2022 yıl genelinde güçlü ekonomik toparlanma beklediklerini ifade etti.

ABD’de Üfe Ocak’ta yıllık bazda bir miktar gerileme gösterdi; aylık artış %1,0 (beklenti: %0,5), yıllık artış ise %9,7 (beklenti: %9,1) oldu. Öte yandan piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen yıllık artış sonrasında piyasada, Fed’den daha şahin bir para politikası duruşu sergilemesi yönünde beklenti oluştu. Bunun yanında gerçekleşme sonrası Üfe-Tüfe makasında Aralık’taki gerileme trendinin devam ettiği görüldü. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında farklar sırasıyla 3,0, 2,8 ve 2,2 yüzde puan seviyelerinde.

ABD Merkez Bankası Fed’in 25-26 Ocak tarihlerinde gerçekleştirdiği para politikası toplantı sı tutanaklarında enflasyon vurgusu di kkat çekti. ABD ekonomisinin 2021 yılı son çeyreğinde ivmelendiği belirtilirken, işgücü piyasasında Aralık’ta iyileşmenin sürdürdüğünün altı çizildi. Öte yandan Omikron varyantının tedarik zinciri kısıtları üzerindeki etkisi işletmelerin güçlü talep koşullarını karşılama yetkinliklerini sınırladı. Güçlü talep enflasyondaki seyrin yüksek devam etmesine sebep olurken, fiyat artışları sadece salgından direkt etkilenen sektörlerden ziyade ekonomi geneline yayıldı. Risklerin önümüzdeki dönemde yukarı yönlü olduğu vurgulanırken politika faizinin artırılmasına uygun ortamın oluştuğu belirtildi.

İngiltere’de Ocak’ta Tüfe yıllık %5,5 yükseldi (Aralık: %5,4) ve BoE’nin Mart’ta da faiz artırımının önünü açtı. BoE politika faizini 3 Şubat’ta 25 baz puan artırarak %0,50’ye yükseltmişti. Veri sonrası ise piyasanın BoE’den faiz artışı beklentisi 25 ila 50 bps arasında. Tüfe’de gıda fiyatlarında görülen artışın enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ettiği görüldü. BoE’nin önümüzdeki Şubat ayı Tüfe beklentisi ise %5,4 ile piyasa beklentileriyle uyumlu. Ancak İngiltere’de enflasyonun Nisan’da yeni enerji tarifelerinin devreye girmesiyle daha da artması bekleniyor.

Yurt içinde merkezi yönetim bütçe dengesi Oc ak’ta 30,0 milyar TL fazl a verirken bütçe gelirleri (yıllık %96,4) ile bütçe harcamalarının (%28,3) üzerinde artış gösterdi. Ocak 2021’de bütçe dengesi 24,2 milyar TL açık vermişti. Faiz dışı denge ise Ocak’ta 44,3 milyar TL fazla verdi (2021 Ocak: 2,2 milyar TL açık). Konut fiyat endeksi verilerine göre Aralık’ta %59,6 ile serideki en yüksek yıllık artış kaydedildi. Veride aylık bazda ise %7,9 ile Kasım’dan sonra en yüksek yükseliş yaşandı. Tüketici güven endeksi Şubat’ta aylık %2,8 düşüşle 71,2 oldu. Arındırılmamış endeks ise 70,8 ile serideki en düşük ikinci seviyeye geriledi.

TCMB, dünkü PPK topl antısında politika faizini %14’te sabit tuttu. Banka, liralaşma kavramını açıklama metnine dahil ederken, para politikası çerçevesinde kalıcı liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir gözden geçirme süreci yürütüldüğünü belirtti. TCMB önümüzdeki döneme ilişkin enflasyonda baz etkilerin kaybolmasıyla dezenflasyonist sürecinbaşlayacağını öngörüyor.

 

  • svg
    +90 850 308 61 00
X